Retete

#dulceata #dulceata de pepene #dulceata visine #dulceata pere

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Dulceturi delicioase de legume si fructe

Te-ai gandit vreodata ca legumele, pe care le folosesti la mancarici, tocanite, zacusti se pot transforma intr-un dulce deosebit si delicios? Intr-o toamna am trecut peste prejudecati, am incercat cate putin din fiecare, am gustat ce a iesit, am verificat cum au stat peste iarna si am decretat care sunt gusturile care si-au castigat dreptul de a reveni pe rafturile mele. Astfel au aparut dulceturi de dovlecei, gogonele, morcovi, castraveti, ardei capia rosu,
pe langa dulceturi de pepene rosu, kiwi, kaki, smochine, portocale, struguri albi, si cele traditionale, de visine, cirese, pere, caise, piersici....


Procedeul de executie a dulcetii mele este acelasi de fiecare data, variind doar componentele si cantitatile lor. Tai legumele sau fructele in cubulete, pun zaharul peste ele si las cel putin o jumatate de ora. In timpul asta, zaharul scoate la iveala tot sucul din fructe/legume. Apoi pun pe foc, adun spuma pana nu mai face, adaug o lamaie taiata felii (cu tot cu coaja, dar fara samburi), o mai las sa dea un clocot si opresc focul.

In borcanele curate, spalate bine si uscate, pun dulceata fierbinte, sterg bine gura borcanului, pun capacul strans si intorc borcanul cu fundul in sus. Las asa pana la racirea completa. Astfel se videaza singure, fara alte interventii!

In unele dulceturi pun nuca, uscata un pic la cuptor, in altele cate un baton de scortisoara, dar asta direct in borcan, in timp ce pun dulceata. Am vazut in mai multe retete cum ca necesarul de zahar trebuie sa fie egal cu cantitatea de fructe/legume, dar mie mi se pare mult in cazul fructelor. Asa ca pun cam 750 g zahar la kg de fructe. Nu mi s-a stricat niciodata dulceata.

Singura dulceata care nu mi-a placut la gust a fost cea de kaki, dar sa fiu sincera nu-mi place nici fructul!

Dulceata de gogonele cu nuca este senzationala, dulceata de morcovi cu scortisoara la fel, de dulceata de dovlecei nu te mai saturi! Dulceata de pepene rosu pastreaza tot parfumul pepenului proaspat, dulceata de kiwi am folosit-o la prajituri care au iesit o nebunie.

O sa va spun despre dulceata de pepene rosu, o reteta la indemana oricui.

Cum toata vara noi consumam foarte mult pepene, cumparand doar uriasi de peste 14 kg, era pacat sa nu incerc sa fac dulceata de pepene rosu, avand atata materie prima. Eu spal bine pepenele pe afara, apoi il tai felii, iar miezul il fac cuburi si-l pun in casolete de plastic, inchise, la frigider, unde sta foarte bine pana la trei zile (daca nu sunt copii acasa ).

Am citit mai multe retete pe net, inainte sa ma apuc, si m-am ingrozit. Procedee peste procedee: cantaresti coaja si inainte si dupa, fierbi cuburile in apa cu otet, apoi le arunci in apa rece..... M-am riscat si am incercat sa o fac ca de obicei. Am taiat cubuletele potrivite (de jumatate de cm), am pus zaharul si l-am lasat mai putin de 20 minute. Zaharul a tras foarte rapid sucul din coaja. Am fiert, am adunat spuma (face foarte putina), am pus lamaia, am dat in clocot, am pus la borcane....la fel ca si la restul.

Singura observatie pe care o am de facut este ca trebuie lasata pe foc un pic mai mult decat alte dulceturi, pentru ca stim bine ca pepenul rosu este 90% apa, si trebuie lasat pana scade si prinde consistenta dulcetii.

Asta daca nu vreti sa folositi diversi gelifianti, pe care eu nu i-am folosit pana acum.

Date de contact:
Mihaela Vulpe
Web:
vulpeacofetar.blogspot.ro
E-mail:
mihaelavulpe75@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mihaela Vulpe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea