Retete

#dovleac #prajitura dovleac #supa-crema dovleac #placinte dovleac #tort dovleac

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Dovleacul... vedeta de sezon

Dovleacul de placinta, “cucurbita maxima”, a umplut zilele astea toate pietele, etalandu-si burta lui galbena, portocalie, albicioasa sau verde, plina de seminte.

Dovleci romanesti, turcesti si chiar si “americanesti” (conform reclamei de la taraba ), rotunzi, lunguieti sau sub forma de para asteapta cuminti sa-i ia cineva acasa, nepasandu-le de dilema “ce e dovleacul – fruct sau leguma?”...

Orice ar fi, fruct sau leguma, nu conteaza! Gustul lui senzational si aroma cu care iti umple casa, puzderia de retete care pot fi facute cu el, de la supe la prajituri si placinte, papilele gustative frematande, te fac sa uiti de dilema si sa-ti sufeci manecile, apucandu-te de treaba.

Eu am avut curiozitatea experimentarii (ca mereu, de altfel) si, avand si materie prima din belsug, m-am apucat.

 Am facut supa-crema de dovleac (in care am pus si alte cateva legume, sa nu se simta singur ), care a iesit supergustoasa. Am facut placinte, am facut briose, am facut tort, am facut prajituri cu dovleac si crema de vanilie sau ciocolata, care au avut un succes enorm.

 

Prajitura rasturnata cu dovleac, cu crema de vanilie si frisca

Ingrediente blat:

  • 5 oua
  • 7 linguri de zahar
  • 7 linguri ulei
  • 200 ml compot de ananas
  • doua plicuri de zahar vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 11 linguri faina
  • 1⁄2 esenta de rom

Ingrediente crema: 

  • 1 dovleac de placinta
  • 11 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • doua plicuri budinca de vanilie de la Dr.Oetker
  • 700 ml lapte
  • 120 g margarina
  • 250 ml frisca lichida (Meggle sau Hulala).


Mod de preparare:

Am curatat dovleacul de coaja si de seminte si l-am dat pe razatoarea mica. Am presarat peste el cinci linguri de zahar si l-am amestecat bine. Gustati din dovleac si, in functie de cat este de dulce, stabiliti si cantitatea de zahar. Am lasat cam jumatate de ora, apoi am pus peste dovleacul suculent (de la zahar) scortisoara si am amestecat bine.

Am batut oualele cu zaharul, zaharul vanilat si uleiul. Am adaugat compotul de ananas si esenta de rom, apoi faina amestecata cu praful de copt.

Am tapetat o tava cu hartie de copt si am nivelat dovleacul intr-un strat pe fundul tavii. Am turnat deasupra compozitia de blat si am pus la cuptorul incins pentru 35-40 minute. Cand blatul a fost copt, am scos tava din cuptor, am lasat sa se racoreasca putin, si am rasturnat-o pe alta tava (dintr-o singura
miscare). Acolo am lasat-o sa se raceasca bine.

Am facut crema, pregatind budinca, doua plicuri cu 6 linguri de zahar pudra si 700 ml de lapte. Am lasat sa se racoreasca vreo 10 minute. Am taiat margarina de la frigider in cubulete si am incorporat-o in budinca, mestecand mereu. Am lasat sa se raceasca complet.

Am batut frisca tare. Doua linguri de frisca le-am incorporat si pe ele in budinca.

Am intins peste stratul de dovleac un strat generos de crema de vanilie si inca unul de frisca.

Am dat la rece cateva ore. Deasupra am ornat cu bombonele de ciocolata.

Am facut in acelasi timp si varianta cu ciocolata, cu mici diferente: in blat am pus si doua linguri de pudra de roscove, iar crema am facut-o cu doua budinci de ciocolata. Au iesit senzationale!

Date de contact:
Mihaela Vulpe
Web:
vulpeacofetar.blogspot.ro
E-mail:
mihaelavulpe75@gmail.com


 
  •   2014-10-15
  •  
  •   comentarii
Mihaela Vulpe

Articol scris de

Mihaela Vulpe

Vezi toate articolele

Date de contact

mihaelavulpe75@gmail.com

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii