Retete

#cataif # retete prajituri #budinca vanilie #cataif cu vanilie #fidea #frisca lichida

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Cataif cu crema de vanilie

Cataiful, o prajitura de provenienta turca, venita tocmai din timpurile Imperiului Otoman, este, la origini, o prajitura simpla, formata din doua straturi de taitei speciali, foarte fini, prajiti si insiropati, intre care se pune un strat gros de frisca. Ok, asta era la origini! Plecand de la reteta originala, putem sa facem o gramada de variatiuni, fara sa ne plictisim, rezultatele fiind dintre cele mai gustoase!

 



In ideea de a face un cataif accesibil pentru toate buzunarele, taiteii speciali se pot inlocui cu succes cu taitei foarte fini marca proprie a diverselor hipermarketuri.

Am facut cataiful si simplu, cu frisca vegetala, in varianta de post, si umplut cu diverse: mere, portocale, kiwi, creme... si de fiecare data a fost delicios!

Ultima oara cand am facut un cataif, m-a lovit o idee si o pofta: sa fac un cataif umplut cu crema de vanilie. Asa ca....l-am facut!

Cataiful l-am pregatit ca de obicei, in cantitatile de “famelie mare...remuneratie mica...dupa buget”:

 

Ingrediente:

  • 600-800 g fidea scurta
  • 1 l frisca lichida Meggle
  • o lamaie mare
  • 1⁄2 pachet unt 
  • o esenta rom
  • 1⁄2 esenta migdale
  • 3 plicuri de zahar vanilat
  • 1.8 l apa
  • 750 g zahar
  • 100 g nuca
  • 100 g migdale crude
  • 100 g arahide prajite fara sare
  • doua plicuri budinca de vanilie
  • 600 ml lapte
  • 6 linguri zahar,
  • 100 g unt/margarina.

 

Mod de preparare:

 

Pentru sirop am pus tot zaharul intr-o cratita incapatoare si toata apa peste. Am pus pe foc, pana a dat in clocot. Am tras deoparte cratita si am lasat sa se racoreasca, apoi am adaugat esentele, zaharul vanilat si coaja de lamaie rasa.

Am pus toata fideaua in tava de aragaz, unsa bine cu unt. Si peste ea am pus alte bucatele mici de unt. Am pus in cuptorul incins sa se rumeneasca. Trebuie intoarsa mereu, pentru ca fideaua este foarte subtirica si se poate arde foarte usor.

Cand s-a rumenit corespunzator, am turnat siropul peste fidea si am bagat tava inapoi la cuptor pentru vreo 8-10 min la foc mic.

Am preparat budinca si am lasat-o sa se racoreasca, apoi am incorporat untul taiat cubulete, omogenizand bine.

Am batut frisca lichida pana s-a intarit bine. Am pus cateva linguri de frisca batuta si in crema de vanilie, sa fie mai cremoasa.

Am montat cataiful astfel: un rand de fidea, unul de crema de vanilie, unul de frisca, inca unul de fidea si unul de frisca. Pe deasupra si prin el, am presarat nuci, alune, migdale, puse un pic in tava la cuptor si macinate mai mare.

Am dat la rece cateva ore.

Observatii

Eu montez cataiful in casolete mari de plastic, sa fie mai usor de pastrat si de transportat, daca este cazul. In felul asta, se pastreaza la frigider, fara sa-si schimbe culoarea sau structura, pana la patru zile.

Date de contact:
Mihaela Vulpe
Web:
vulpeacofetar.blogspot.ro
E-mail:
mihaelavulpe75@gmail.com

  •   2014-09-19
  •  
  •   comentarii
Mihaela Vulpe

Articol scris de

Mihaela Vulpe

Vezi toate articolele

Date de contact

mihaelavulpe75@gmail.com

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii