Briosele, cum am spune noi, muffins sau cupcakes, cum ar spune englezii si americanii, sunt foarte populare in toata lumea. De la cele dulci la cele sarate, de diverse forme si cu diverse umpluturi sau glazuri, le inventam si reinventam de fiecare data, in functie de ingredientele pe care le avem la
dispozitie, sau de poftele noastre.

 

“Vecinii” nostri americani au ridicat cupcakes-ul la rang de prajitura oficiala, astfel ca in Massachusetts gasim briosa cu porumb (corn muffin), in Minnesota este briosa cu afine (blueberry muffin), in New York briosa cu mere (apple muffin).

Eu, personal, am facut de-a lungul anilor sute si sute de briose, fara sa ma repet, asa de multe sunt posibilitatile de “executie”.

Am facut briose-aperitiv, salvand toate colturile ramase dupa decuparea soldateilor dobos (cu mezeluri, cascaval, branza, masline etc.), briose cu branza sarata, cu legume, cu carne, cu peste, cu malai si branza de bivolita, cu cascaval, cu morcovi, cu lapte batut, cu urda; briose dulci cu stafide, cu alune, cu ciocolata, cu nuca, cu dovleac, cu roscove, cu fructe proaspete (mere, prune, banane, capsuni, kiwi, nectarine), cu fructe congelate (afine, zmeura, visine), cu fructe confiate (ananas, papaya, pomelo), cu iaurt, cu cocos, cu mascarpone, cu nutella, cu diverse budinci, cu lamaie si mac, cu dulceata sau gem, glazurate cu creme si frisca.... si lista poate continua.....
 

Ultimele briose pe care le-am facut au fost cu banane si crema de ciocolata.

Aveam cateva banane care se copsesera prea tare si copiii nu se mai apropiau de ele. Deh, copiii nostri sunt din epoca asta si nu din epoca in care, copil fiind, asteptai sa treaca saptamana, sa poti sa dai bananele jos de pe sifonier, sa le scoti din punga, sa le decojesti mai intai stratul de “Scanteia”, apoi coaja lor, si sa le savurezi cu muscaturi mici si cu plimbatul pe toate papilele.

 Asa ca n-am vrut sa se piarda si am facut briosele astea.

Ingrediente:

Pentru briose:

  • 5 banane foarte coapte
  • doua iaurturi Zuzu cu banane
  • 3 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 4 linguri ulei
  • 8-9 linguri faina
  • 1 plic praf de copt.


Pentru crema:

  • 1 plic crema de ciocolata pentru prajituri de la Dr. Oetker
  • 150 ml lapte.

Pentru decor:

  • 1 plic bombonele mici, colorate.

Mod de preparare:

Am batut oualele cu zaharul, uleiul si faina amestecata cu praful de copt. Am adaugat iaurturile si bananele pasate bine. Am pus in tava de briose, hartiute special pentru briose si in fiecare hartiuta cate 2 linguri de compozitie. Am pus in cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute.

Am lasat sa se raceasca si am pregatit crema, batand praful de ciocolata cu laptele rece de la frigider. Am pus pe fiecare briosa crema si le-am dat la frigider. La servire am pus si bombonele colorate.

Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 14 bucati.

Date de contact:
Mihaela Vulpe
Web:
vulpeacofetar.blogspot.ro
E-mail:
mihaelavulpe75@gmail.com

  •   2014-10-12
  •  
  •   comentarii
Mihaela Vulpe

Articol scris de

Mihaela Vulpe

Vezi toate articolele

Date de contact

mihaelavulpe75@gmail.com

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii