Retete

#foietaj #aluat de foietaj #foi foietaj #foietaj saratele #foietaj melci #foietaj placinte

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Aluat de foietaj facut in casa

Cui nu-i place foietajul in toate formele lui? De la saratele, pateuri, melci, rulouri, cornulete dulci sau sarate, placinte de toate felurile pana la chiftelute in aluat sau carnaciori, cremvursti....  Cum la mine in casa tropaie mereu picioruse mai mari sau mai mici, incerc mereu sa am produse pe cat se poate facute in casa, de mine.

 

 

Am gasit odata de mult, pe net, o reteta de foietaj si mi-am zis sa incerc sa vad cum iese. A iesit asa de bun ca am pastrat-o cu sfintenie si am folosit-o de nenumarate ori, in diverse combinatii, pentru sarbatori sau sarbatoriri, pentru picnicuri si excursii, pentru filmele de sambata seara sau pentru dejunurile de duminica dimineata.

Este ceva de munca la el, dar nimic complicat si cu rezultate excelente!

Avantajul maxim este ca puteti face foile, pentru economisirea timpului la momentul folosirii, chiar si cu o saptamana-doua inainte, pentru ca sta foarte bine la congelator. Important este sa fie bine inchise sa nu preia alte mirosuri (cum ar fi cel de verdeata, mai ales de leustean!).
 

Cantitatile de mai jos sunt pentru doua foi, adica pentru o placinta. In functie de cate foi doriti, dublati sau chiar triplati cantitatile. Ultima oara, eu am facut pentru trei placinte.

 

Ingrediente:

Pentru aluat: 

  • 400 g faina
  • doua galbenusuri
  • un praf de sare
  • 100 ml apa minerala
  • 125 g iaurt simplu.


Pentru uns foaia:

  • 200 g unt/margarina
  • 2 lg faina

 

Mod de preparare:


Se amesteca in ordine: galbenusurile cu apa minerala, se adauga sarea, iaurtul si faina. Se framanta bine, pana la omogenizarea completa si pana se dezlipeste de pe maini. Se imparte in doua si se intinde foaie patrata.

Pentru uns foaia, se amesteca margarina un pic topita cu faina. Se imparte in doua. Dintr-o jumatate se ung ambele foi. Se taie pe fiecare latura a patratului, cate doua crestaturi egale (ca si cand am imparti un patrat sa jucam x si 0, dar fara sa unim liniile).

Incepem impaturirea din coltul stanga sus, spre interior, apoi coltul dreapta jos, apoi coltul stanga jos si dreapta sus (intotdeauna opuse). La momentul asta am ramas cu un mare plus, desfacut pe masa noastra (+). Aducem si partile centrale, peste colturi, sus-jos, stanga-dreapta!

Cand am terminat de impaturit, ungem cu ulei, infoliem si punem la frigider. Nu puneti la frigider fara folie, ca o sa vi se usuce aluatul! Lasam la frigider pentru 15-30 de minute, dupa care scoatem si repetam intocmai operatiunile de mai sus, dupa ce intindeti din nou foile si le ungeti cu partea a doua din margarina si faina. Ungem din nou cu ulei, in folie si inapoi la frigider, pentru alte 30-45 minute (chiar si mai mult).

Este de ajuns sa impaturiti de doua ori, dar daca vreti sa faceti haioasele ardelenesti, mai impaturiti de doua ori, pregatind totodata si pentru uns inca 200 g unt/margarina si doua linguri de faina.

Se scot guguloaiele din frigider si se intind foile, care se umplu dupa dorinta, pofta si inspiratiune!

Dupa ce pun si foaia de deasupra peste umplutura, eu portionez placinta, de oricare ar fi ea, taind-o  cruda, si o ung cu un galbenus, doua, amestecate cu doua linguri de apa minerala. Se poate unge si cu oul intreg, batut bine.

Aveti mai jos in poze, cateva dintre placinte, sa va faceti pofta necesara mobilizarii voastre in executia foietajului.

Date de contact:
Mihaela Vulpe
Web:
vulpeacofetar.blogspot.ro
E-mail:
mihaelavulpe75@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mihaela Vulpe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea