Retete

#cozonac aromat #cozonac de Craciun #desert sarbatori #cozonac cu nuca #cozonac

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum sa prepari cel mai aromat cozonac

De Craciun imi place sa fac cozonac si aroma lor sa invaluie toata casa. Este un cozonac pe care eu nu-l framant prea mult. Pana incorporez untul si gata. Daca il incercati nu o sa munciti prea mult la framantat si este si foarte gustos.

 

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 200 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • o esenta de vanilie
  • Ingrediente pentru umplutura
  • 4 albusuri
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri cacao
  • o esenta de rom
  • 250 g miez de nuca
  • 100 g stafide
  • 250 g rahat

 

Cum prepari

  1. Am dizolvat drojdia in putin lapte caldut, am amestecat cu o lingura de zahar si putina faina. Am lasat maiaua la crescut.
  2. Intr-un lighean mai mare am pus faina, am adaugat galbenusurile batute cu zaharul, maiaua, jumatate din cantitatea de lapte, coaja de lamaie si portocala, esenta si am inceput sa framant. Din cand in cand am mai adaugat lapte. Laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Inainte am topit untul si l-am lasat sa se raceasca putin. In timp ce framantam, turnam unt topit pe fundul vasului. Am framantat energic pana am incorporat tot untul. Am acoperit cu un prosop si am lasat sa creasca.
  3.  Am batut albusurile spuma impreuna cu zaharul. Am pus nucile intr-un prosop curat si le-am batut cu ciocanul. Puteam sa le dau prin masina de tocat, dar mie imi place sa gasesc si bucatele mai mari. Am adaugat cacaua, esenta si nucile peste albusuri si gata umplutura. Daca cacaua este neagra, poti pune doar doua linguri.
  4.  Dupa ce aluatul a crescut, am inceput operatiunea modelat. Am impartit aluatul in doua, am uns masa cu ulei si am intins cu mana prima parte de aluat. Am pus jumatate din crema de nuca si am intins pe toata suprafata. Am presarat jumatate din stafide si am pus jumatate din rahat taiat cubulete.
  5. Am rulat si am asezat in tava tapetata cu hartie de copt. Am procedat la fel si cu celalalt cozonac. Am acoperit tavile cu un prosop si am mai lasat sa creasca 20 de minute.
  6. Am introdus tavile in cuptorul preincalzit, la foc mic. I-am lasat o ora. Dupa jumatate de ora i-am intors in cuptor. Incerci daca sunt copti cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata inseamna ca sunt copti.
  7.  I-am scos din tavi, i-am uns cu ou batut si am presarat zahar tos. I-am acoperit cu un prosop curat si i-am lasat sa se raceasca.


    Mai multe retete traditionale si nu numai gasesti aici.

     
  •   2015-12-16
  •  
  •   comentarii
Mariana Robescu

Articol scris de

Mariana Robescu

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Articole din retete

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii