Retete

#arpacas coliva #Mosii de iarna #coliva #sarbatoare

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum facem coliva?

Sambata, 14 februarie, sunt Mosii de Iarna , o sarbatoare religioasa dedicata tuturor celor care au trecut in nefiinta. Se face coliva si se impart vase cu mancare. M-am gandit la reteta de coliva pentru ca foarte multe persoane nu stiu sa o faca. Sper ca v-am fost de ajutor.

Ingrediente:

  • 1 kg arpacas
  • 300 g miez de nuca
  • 300 g zahar
  • 1 praf de sare
  • doua lamai potrivite
  • o esenta de vanilie
  • o  esenta de rom
  • o  esenta de portocala
  • 50 g nuca de cocos pentru decor
  • bombonele decorative


Cum prepari

1. Cureti arpacasul si il speli in noua ape. Torni patru litri de apa, pui un praf de sare si asezi vasul pe foc. In momentul in care da in fiert, asezi o tabla pe flacara si dai focul mic. Trebuie sa ai grija sa amesteci foarte des in el cu o lingura de lemn.
2. Cand s-a “inflorit”, pui 200 g de zahar si lasi sa fiarba in continuare. Cand lingura cu care amesteci sta singura in arpacas, inseamna ca este gata. Il acoperi cu un prosop curat si il lasi sa se raceasca foarte bine. Ar fi de preferat ca arpacasul sa fie fiert de seara si lasat peste noapte sa se raceasca.

3. Cureti pojghita care se formeaza, rastorni arpacasul intr-un vas mai mare, pui zaharul ramas si amesteci cu mana. Adaugi esentele, coaja rasa de la lamai, nuca zdobita sau macinata si amesteci bine. Asezi compozitia pe un platou si o netezesti cu un cutit ud. O imbraci cu nuca de cocos si o decorezi cu bombonele.

Mai multe retete gasesti pe Retetele Marianei.

Mariana Robescu

Food editor Pap tot!

  •   2015-02-11
  •  
  •   comentarii
Mariana Robescu

Articol scris de

Mariana Robescu

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii