Retete

#drojdie #cozonac cu nuca #cozonac de casa #cozonac Paste #tavi yena

Expertul Acasa.ro, Cristian Verzea: Cozonac de casa cu nuca

Retetele de cozonaci sunt foarte diverse, tinand cont ca acest desert ocupa un loc deosebit in bucataria romaneasca. Astazi am mizat pe cea mai simpla si veche varianta, cea cu nuca si zahar. Reteta aceasta o stiu de la mama mea, iar ea, la randul ei, de la bunica. Nu vreau sa o pierd deoarece imi aduce aminte de batranica din copilarie care ne cocea de zor in cuptor cu plita cei mai deliciosi cozonaci de casa.

 

Cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca, fiind pregatit de Paste si Craciun. O prajitura asemanatoare este Panettone, care este pregatita de Craciun in Italia in regiunea Lombardia. Diferenta cea mai vizibila este forma ei rotunda si inalta.

Ingrediente pentru trei cozonaci:

  • 1 kg faina;
  • doua pliculete drojdie uscata Dr. Oetker;
  • 500 g zahar;
  • 6 oua;
  • 500 ml lapte;
  • 250 ml ulei;
  • 1 praf de sare;
  • esente sau coaja de lamaie rasa.

Preparare cozonaci de casa cu nuca

Prima data se sparg nucile (aproximativ 50 de bucati) sau cumparati miez de nuca. Se dau prin masina si trebuie sa obtineti un castron de nuca pisata. Intr-o cratita pe foc se pune o jumatate de litru de lapte sa se incalzeasca.

Peste nucile date prin masina se amesteca trei linguri de cacao si cinci de zahar. Amestecati totul bine. Se pregateste maiaua pentru crescut. Se pun drojdia, doua linguri de faina, o lingura de zahar si putin lapte caldut. Se amesteca bine si se pune la dospit.

Se pun intr-un bol trei oua intregi si trei galbenusuri, dupa care se adauga doua cani de zahar si se amesteca.

Se pun intr-un lighean 1 kg de faina, amestecul de oua cu zahar, maiaua, o jumatate de lingurita de sare, esente si laptele caldut. Se amesteca cu telul si se framanta. In timp ce se framanta se adaugati ulei (caldut ar fi indicat), aproximativ 250 ml. Se framanta pana nu se mai lipeste de mana. Aluatul finit se lasa la crescut cel putin doua ore sau pana isi mareste volumul inca o data.

Se ung cu ulei mai multe tavi yena de cozonaci. Luati o parte din aluat, intindeti-o intr-o tava unsa in prealbil cu ulei si adaugati o lingura amestec de nuca, cacao si zahar.

Se ruleaza aluatul si se asaza in tava. Cozonacii se pun acum din nou la crescut. Se lasa pana cresc cat tava.

Intr-un castron se bat trei galbenusuri de ou fara albus. Se ung cozonacii cu acel amestec de galbenus si se presara zahar. Zaharul se lipeste, acest proces reprezentand de fapt ornarea cozonacilor.

Se coc intr-un cuptor preincalzit la 200 grade C pana se rumenesc.

Aceasta reteta de cozonac o mai puteti gasi pe blogul meu, cu poze la fiecare pas.

Daca doriti o reteta mai deosebita, folositi rahat, stafide si chiar ciocolata. Cand se ruleaza cozonacii, in loc de nuca, se pot introduce cele mentionate mai sus sau o combinatie de nuca, stafide si rahat. Oricum ati face, cozonacii vor iesi la fel de gustosi si savurosi!

 

Date de contact:

Cristian Verzea

E-mail: gatitul@gatitul.ro
Site: http://www.gatitul.ro

  •   2014-04-16
  •  
  •   comentarii
Cristian Verzea

Articol scris de

Cristian Verzea

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii