Denumirea retetei provine de la zona Marengo, nordul Italiei, unde Napoleon a avut o victorie importanta impotriva austriecilor. Legenda spune ca, dupa batalie, Napoleon ar fi cerut de mancare, iar bucatarul, Dunand pe numele lui, i-a preparat o tocanita din ce ingrediente avea la dispozitie, pe care Bonaparte ar fi apreciat-o foarte mult.

 

Chiar daca reteta a evoluat (puiul a fost inlocuit de vitel, racii si ouale au disparut complet din lista de ingrediente) si au aparut zeci de variante, samburele de adevar al acestei legende si-a pastrat savoarea.

 

Ingrediente principale:

  • 1.2 kg rasol de vitel
  • o ceapa, fin tocata
  • 2 catei de usturoi tocati fin
  • o conserva de 400 g rosii cuburi
  • 400 ml vin alb sec
  • ½ lingurita busuic uscat
  • ½ lingurita cimbru uscat
  • o bucata de coaja de portocala (aproximativ jumatate din coaja totala)
  • 500g ciuperci champignon
  • 4 linguri patrunjel proaspat tocat
  • sare si piper dupa gust
  • 50 g faina alba
  • 6 linguri de ulei de masline


Mod de preparare:

Se preincalzete cuptorul la 170 grade Celsius.

Se curata de partile cu zgarci aproximativ 1 kg carne de vita (poate fi si rasol) si se taie in cuburi de 3-5 cm. Se zvanta bucatile de carne pe un prospop de hartie, pentru a inlatura umezeala in exces si se introduc intr-o punga mare impreuna cu 4 linguri de faina. Se scutura punga bine, astfel incat sa se pudreze bucatelele de carne cat mai bine.

 

Se rumenesc putin bucatelele de carne intr-un ceaun sau tigaie, in care s-au incins doua linguri de ulei, fara a se aglomera, preferabil in mai multe transe. Pe masura ce sunt gata, se dau deoparte intr-o farfurie.

Dupa ce s-a calit carnea, in acelasi vas se calesc ceapa tocata si usturoiul tocat.

Se stinge cu vinul alb, apoi se adauga rosiile cuburi, cimbrul, busuiocul, coaja de portocala, cubuletele de carne rumenite si se potriveste de sare si piper. Se acopera cu capacul si se da la cuptor, aproximativ o ora si jumatate, pana carnea devine frageda atunci cand se strapunge cu furculita.

Cu 10 minute inainte de a fi gata, se incing doua linguri de ulei pe foc mediu si se calesc ciupercile, dupa ce au fost curatate in prealabil. Se adauga sare si piper dupa gust.

Cand carnea de vitel s-a fragezit, se scoate ceaunul si se adauga ciupercile si cateva linguri de patrunjel tocat. Se amesteca bine, se potriveste de sare si piper si se mai lasa pe foc cateva minute, pana sosul se ingroasa putin.

Se serveste ca atare sau impreuna cu garnitura, de obicei orez sau taitei.

Date de contact:
Claudiu Sociu

E-mail: sociu.claudiu@gmail.com
Site: foodish.ro
Facebook: www.facebook.com/foodish.ro

  •   2014-11-12
  •  
  •   comentarii
Claudiu Sociu

Articol scris de

Claudiu Sociu

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii