Retete

#vas termorezistent #lasagna clasica #vin alb #lasagna #sos bechamel #paste

Expertul Acasa.ro, Claudiu Sociu: Lasagna clasica, "stropita" cu un strop de creativitate

In privinta mancarurilor clasice, preferintele mele se indreapta spre un gust cat mai autentic, motiv pentru care reteta mea incearca sa respecte in mare masura ingredientele traditionale. Spre exemplu, documentandu-ma in privinta lasagnei, am fost surprins sa aflu ca mozzarella nu se numara printre ingredientele folosite in mod traditional.
 


Originile retetei italiene sunt, bineinteles, neclare. Fie ca Napoli sau Bologna este locul unde s-a perfectionat reteta, mai interesant este poate faptul ca originile cuvantului Lasagna ar fi grecesti si caromanii au gasit inspiratie in bucataria greceasca pentru renumitul fel de mancare.

Indiferent de cat de pragmatic este descris modul de preparare mai jos, nu uitati ca in bucatarie e frumos sa fiti creativi!

Ingrediente:

  • 700 g carne tocata de vita
  • o ceapa medie, fin tocata
  • 1 morcov mare, tocat fin
  • 3 catei de usturoi, tocati fin
  • 100 ml de vin alb sec
  • 400 ml suc de rosii
  • 400 g rosii cuburi conservate
  • o lingurita oregano uscat
  • o lingurita busuioc uscat
  • o frunza de dafin
  • 750 ml - 1 l lapte
  • jumatate de lingurita nucsoara rasa
  • 9-12 foi de lasagna, preferabil cu ou
  • 100 g parmezan ras
  • doua linguri ulei de masline
  • 60 g de unt
  • 50 g faina alba
  • sare si piper proaspat macinat

Mod de preparare:

Se incing la foc mediu doua linguri de ulei de masline si o lingura de unt, intr-o tigaie foarte incapatoare, si se calesc ceapa tocata si usturoiul tocat cateva minute, fara sa se arda.

Se adauga morcovul tocat fin si se caleste cateva minute.

Se da focul mai puternic si se adauga carnea tocata; se caleste cateva minute, amestecand cu o lingura de lemn, pana carnea isi schimba complet culoarea.

Se toarna in tigaie vinul, sucul de rosii, rosiile cuburi, oregano, busuiocul si dafinul si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se aduce la fierbere, apoi se da focul la minim si se acopera cu un capac; se lasa aproximativ o ora si jumatate, chiar doua, amestecand din cand in cand si adaugand apa (sau lapte) cand sosul scade prea tare.

Intre timp, daca pastele necesita fierbere (e mentionat pe ambalaj), se pune pe foc o oala mare cu apa si sare. Cand apa da in clocot, se fierb pastele conform timpului indicat, apoi se scurg cu grija si se lasa la uscat pe o suprafata plana, fara sa se suprapuna si sa se lipeasca. Daca pastele
nu necesita fierbere, sariti peste acest pas (desi, o fierbere scurta de 1 minut va face pastele putin mai fragede – voi stiti daca merita efortul)

Se indeparteaza capacul de la tigaia cu sosul ragu (cu carne) si se lasa tot pe foc mic, pana sosul scade puternic si se preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.

Pentru prepararea sosului bechamel (sau balsamella, dupa denumirea originala, italiana), se pun trei cani de lapte intr-un ibric sau cratita mica si se incalzeste la foc mic pentru a fi pregatit la prepararea sosului. Se supravegheaza sa nu dea in foc.

Se incepe prepararea sosului intr-o tigaie sau craticioara, prin topirea a 60 g de unt pe foc mic. Se presara 3 linguri pline de faina alba si se amesteca continuu cu telul, pana se omogenizeaza.

Se adauga treptat laptele deja incalzit, amestecand continuu, cu multa rabdare, astfel incat sa se incorporeze in sos. La final, se adauga nucsoara si se potriveste de sare si piper.

Cand ambele sosuri sunt gata, se trece la „asamblarea” lasagnei intr-un vas termorezistent dreptunghiular sau tava pentru cuptor. Pe fundul vasului se depune un strat de sos ragu (1/3 din cantitate), apoi un strat de sos bechamel (1/4 din cantitate), se presara parmezan ras (1/4 din cantitate), apoi un strat de foi. Se repeta de doua ori toate straturile. La final, se pune, peste ultimul strat de paste, cantitatea ramasa de sos bechamel si se presara ultima transa de parmezan.

Se da tava la cuptor si se lasa 30 de minute, pana lasagna este doar usor rumenita la suprafata.

Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se odihneasca 15 minute inainte de a se servi.

 

Date de contact:
Claudiu Sociu

E-mail: sociu.claudiu@gmail.com
Site: foodish.ro
Facebook: www.facebook.com/foodish.ro

  •   2014-10-29
  •  
  •   comentarii
Claudiu Sociu

Articol scris de

Claudiu Sociu

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii