Retete

#desert sarbatori #umplutura cozonac #cozonac craciun #reteta cozonac #cozonac

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Ti-e dor de gustul cozonacului aburind facut de bunica? Iata cum il poti savura anul acesta!

Regele Cozonac al Sarbatorilor de tot felul nu trebuie sa lipseasca de pe masa romanului. Fie pregatit dupa orice reteta, acesta ramane cel mai ravnit deliciu in pragul sarbatorilor sfinte. Dar oare asa a fost dintotdeauna? Cum era cozonacul dupa retetele stravechi in Romania?

 

In acest articol voi traduce o retete de cozonac, singura de altfel, aparuta in prima carte de bucate publicata in Romania, scrisa de Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, in anul 1842 la Iasi.



Cozonacul pe atunci era gatit fara vreun motiv al sarbatorii, nu avea umplutura si nu era dulce, dupa cum veti observa si in randurile de mai jos.

"La trei oca de faina faci plamadeala cu o litra drojdii de bere  si cu una litra de lapte, puind si trei oua intregi; lasi de dospeste frumos si pui doua litre si jumatate de lapte, 18 oua intregi, trei litre de unt topit si sarea trebuincioasa, si framantandu-l pana ce se desprinde de pe maini; apoi il lasa de dospeste frumos; si dupa ce au dospit bine intoarce aluatu, il mai lasa putin de sede, pe urma facand cozonacii ii ungi cu galbenusde ou si-i da la cuptoriu." - Reteta nr. 139 Cozonaci din " Carte de bucate boieresti, 200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti" - Mihail Kogalniceanu si Kostache Negruzzi.

Pentru cei care doresc sa aduca in bucatarie spiritul cozonacului romanesc de altadata voi traduce aceasta reteta pentru a fi numai buna de incercat!   

 

Ingrediente:

  • 3,873 kg faina
  • 300 g drojdie de bere
  • 300 ml lapte
  • 3 oua intregi
  • 750 ml lapte
  • 18 oua intregi
  • 900 g unt topit
  • sare dupa gust
  • galbenus dupa nevoie pentru uns cozonacii

Mod de preparare:

Amestecati intr-un bol incapator 300 g drojdie, 300 ml lapte si trei oua intregi. Dupa ce s-a omogenizat, lasati cateva minute sa se linisteasca (dospeste). Adaugati in aceasta compozitie 750 ml  lapte, 18 oua, 900 g unt topit si sare dupa gust. Amestecati usor pana se omogenizeaza, apoi turnati faina. Framantati aluatul pana se desprinde de pe maini. Acoperiti bolul si lasati aluatul la dospit (aproximativ o ora).

Dupa ce a dospit bine, intoarceti aluatul in bol si lasati-l sa se linisteasca pentru inca o vreme (30 minute). Dupa aceasta perioada, impartiti aluatul dospit in tavi unse cu ulei. Folositi o pensula (de pene) si galbenus de ou pentru a unge cozonacii. Bagati cozonacii la cuptor si-i mai scoateti cand s-au rumenit. Testati cu o scobitoare (cu un pai) daca s-au copt. Daca scoateti scobitoarea curata dupa ce ati impuns cozonacul, inseamna ca acesta este copt.

Aceasta este reteta de cozonac romanesc de pe vremuri!

Pentru a transforma reteta aceasta in cozonacul de azi, urmati pasii de mai jos:

1. Untul topit trebuie sa fie usor racorit inainte de a-l amesteca in compozitie.

2. Adaugati sarea odata cu drojdia.

3. Adaugati zahar dupa gust in acelasi timp cu 750 ml lapte si 18 oua intregi.

4. Pregatiti o umplutura pentru cozonac. Varianta de umplutura (nuci maruntite, cacao, zahar, lapte praf, lapte fierbinte): Amestecati toate aceste ingrediente pana compozitia devine o crema groasa, de consistenta unui gem.

5. Dupa ce a dospit, impatiti aluatul in bile egale si formati pe rand, cu ajutorul facaletului, foi din fiecare. Ungeti fiecare foaie cu crema de mai sus, dupa cum doriti, si rulati foaia. Puteti impleti doua rulouri sau opta pentru un singur rulou in tava.


Daca nu aveti timp sa pregatiti cozonaci puteti sa-i comandati de la Deliciu Romanesc, si eu am sa-i pregatesc pentru dumneavoastra!

Pentru orice informatie ma puteti contacta:
Facebook: Szasz Sasha
E-mail: andreea.oana.szasz@gmail.com
Tel: 0724442240
Site: latreimagari.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea