Retete

# retete dietetice #vas yena #retete iefitne #pastrav la cuptor #pui mere cuptor #salata linte susan

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Dieta cu bani putini si multe vitamine!

La fiecare inceput de an ne promitem solemn ca sportul si mancatul sanatos vor fi doua dintre telurile noastre. De cele mai multe ori suntem motivati de kilogramele in plus dobandite de pe mesele sarbatorilor trecute. Cu greu si cu gandul la portofel, pentru ca mesele imbelsugate au fost sustinute cu cheltuiala mare, ne hotaram sa tinem un regim alimentar sanatos. Sanatos nu inseamna si "scump". Exista foarte multe variante culinare, delicioase si hranitoare, pe care le putem incerca, calculand cu grija atat caloriile, cat si banii cheltuiti pe ingrediente!

 

In acest articol propun cateva preparate delicioase, atat pentru "carnivori" cat si pentru vegetarieni, care nu depasesc bugetul de 50 lei!

1. Piept de pui cu mere la cuptor

Ingrediente:

  • 500 g piept de pui  (19 lei/kg)
  • 500 g mere            (4 lei/kg)
  • doua cepe albe      (2,5 lei/kg)
  • o cana suc de mere
  • o ceasca apa
  • sare
  • piper boabe (4 lei/buc.)
  • salvie proaspata(10 lei/buc.)
  • 4 linguri ulei (8 lei/l)

Total ingrediente: 47,5 RON (calculat cu preturile afisate mai sus).

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti pieptul de pui. Taiati 250 g mere in sferturi si ceapa fideluta. Stoarceti celelalte mere pentru a obtine o cana de suc. Faramati boabele de piper.

Pregatiti un vas de yena sau o tava adanca de cuptor. Stropiti cu ulei tava, asezati puiul, merele si ceapa. Asezonati cu sare si piper, apoi adaugati sucul de mere si apa. Stropiti cu ulei si puneti la cuptor pentru 25-30 minute, pana ce puiul se gateste complet si se rumeneste.

La servire taiati felii groase din pieptul de pui si asezati-le in farfurii largi impreuna cu merele coapte bine. Asezonati totul cu salvie proaspata! Un deliciu de dieta!

2. Salata cu linte si susan

Ingrediente:

  • o legatura salata verde    (5 lei/kg)
  • 350 g linte rosie               (10 lei/kg)
  • 150 g mazare congelata  (4 lei/400g)
  • o lamaie                           (5 lei/kg)
  • 100 g susan                     (5 lei/150g)
  • o ceapa rosie                   (3 lei/kg)
  • 20 g usturoi                      (5 lei/kg)
  • o legatura patrunjel          (1 leu/legatura)
  • 4 linguri ulei                      (8 lei/l)
  • sare si piper

Total ingrediente: 46 RON (calculat cu preturile afisate mai sus).

Mod de preparare:

Puneti apa la fiert in doua vase. Spalati lintea cu apa rece si lasati mazarea sa se dezghete.  Cand apa fierbe, puneti lintea intr-un vas si mazarea in celalalt.  Fierbeti lintea timp de 25 minute, iar mazarea 20 minute. In timpul fierberii adaugati sare la fiecare.

Inainte de a lua lintea de pe foc, incercati-i bobul pentru a va asigura ca este gatita suficient. Atentie! Pentru a pastra bobul intreg de linte nu fierbeti peste masura.

Scurgeti apa atat de la linte, cat si de la mazare si lasati deoparte, sa se raceasca.

Intre timp pregatiti restul ingredientelor. Spalati salata verde foarte bine cu apa rece si lasati-o la scurs. Stoarceti lamaia pentru a obtine un suc proaspat. Taiati ceapa rosie cat puteti de marunt. Tocati marunt usturoiul. Spalati bine patrunjelul si tocati-l pe tot, inclusiv coditele.

Dupa ce s-au racit lintea si mazarea incepeti sa preparati salata.
Intr-un bol mare de sticla puneti lintea, mazarea, toate ingredientele tocate mai sus, susanul si, la sfarsit, sucul de lamaie. Asezonati cu sare si piper dupa gust. Amestecati bine si cu grija toate ingredientele. Stropiti cu ulei si mai amestecati inca o data. La servire, rupeti cu mana salata verde si asezati-o pe farfurie sau pe un platou intins. Puneti peste salata verde amestecul delicios de mai sus. Culorile sunt spectaculoase, iar salata este hranitoare si foarte gustoasa!

3. Pastrav umplut cu patrunjel la cuptor

Ingrediente:

  • 4 pastravi                  (25 lei/kg)
  • 500 g rosii cherry.     (7 lei/500g)
  • doua legaturi patrunjel    (1 leu/leg.)
  • 4 linguri ulei               (8 lei/l )
  • o cana apa
  • sare si piper

Total ingrediente:  41 lei (calculat cu preturile afisate mai sus).

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 250 grade Celsius. Spalati si curatati pestele. Tocati foarte marunt patrunjelul. Spalati rosiile cherry.  Stropiti cu putin ulei o tava de cuptor sau un vas yena.

Asezonati pestii cu sare si piper pe interior, apoi umpleti-i bine cu patrunjel tocat.  Asezati-i in tava unul langa celalalt. Puneti langa si rosiile cherry. Stropiti cu ulei, asezonati cu sare si piper, apoi adaugati apa.

Gatiti la cuptor pentru 20 minute, pana ce pestele este patruns complet si prinde o textura usor crocanta deasupra.
Un preparat culinar rafinat, cu parfum delicat si savoare!

Dieta - misiune indeplinita!

4. Desert verde cu fructe

Ingrediente:

  • 1 pepene galben      (7 lei/kg)
  • 1 castravete             (7 lei/kg)
  • 6 kiwi                        (5 lei/kg)
  • 1/2 lime                    (1 leu/buc.)
  • menta                       (7 lei/buc.)

Total ingrediente: 27 lei (calculat cu preturile afisate mai sus).

Mod de preparare:

Tocati foarte marunt pepenele galben, castravetele si cele 6 kiwi. Adaugati-le intr-un bol mare de sticla. Stoarceti jumatatea de lime peste si amestecati toate ingredientele.

Serviti in pahare de aperitiv si asezonati cu menta. Un desert proaspat si revitalizant!  



Sper sa va placa aceste idei culinare si sa le incercati acasa.
Va doresc o dieta usoara!

Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

  •   2014-01-22
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii