Retete

#friptura de porc #cozonaci #toba #salata de boeuf #mancaruri traditionale #sorici #preparate Craciun

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Preparate care nu trebuie sa-ti lipseasca de pe masa de Craciun

Craciunul este sarbatoarea care strange toata familia la masa. Ne impartim cadouri cu veselie si povestim ce am facut peste an. Noi, romanii, punem pe masa ce este mai bun in sezon. "Porcul romanesc" este cel care aduce belsug pe masa de Craciun. In perioada apropiata Craciunului, de Ignat, se taie Dl Porc. Il luam cu binisorul, il sfintim sub semnul crucii si apoi il rugam frumos sa ne ierte pentru pacatele culinare. Multumim ca existi, Domnule Porc!

In ziua Craciunului sarbatorim nasterea Domnului Iisus Hristos. Aceasta a patra mare sarbatoare domneasca, din cele 12, este tinuta in ziua de azi atat de crestini, cat si de necrestini. Pe langa multele povesti populare existente in diferite state, cea cu Mos Craciun este apreciata la nivel general, si asta pentru ca tuturor ne place sa primim cadouri.

Prilej de bucurie mare, totul se transforma intr-o lume a povestilor, plina de sclipici si culori, de cadouri, veselie si tot ce-i mai frumos.

Se canta colinde, se mananca preparate culinare specifice sarbatorii, se impodobeste bradul si peste tot miroase a cozonaci si portocale.

Meniul pentru masa de Craciun trebuie sa aiba salata de boeuf, ceva friptura de porc si cozonaci.

Pe langa toate astea mai asezam una-alta, sa fie masa imbelsugata, dar cele trei nu trebuie sa lipseasca pentru a nu strivi spiritul romanesc din sarbatoare.

1. Salata de Boeuf

Un moft de Chirita, aceasta salata isi are originile in "Mama" Rusie, desi poarta nume frantuzesc.

Delicioasa, o pregatim de cate ori este sarbatoare.

Ingrediente:

  • 500 g piept pui/carne de vita/carne de porc
  • 1 kg cartofi
  • 4 morcovi potriviti
  • 350 g castraveti murati
  • 350 g gogosari murati
  • sare si piper

Maioneza

  • doua galbenusuri (unul fiert, unul crud)
  • o lingurita mustar
  • o lingura suc de lamaie
  • 150 ml ulei

Fierbeti carnea, cartofii si morcovii. Dupa ce s-au fiert, se toaca marunt, dupa cum preferati, toate ingredientele.

Puneti toate ingredientele intr-un bol de sticla si incepeti sa pregatiti maioneza.

Cu ajutorul unui mixer sau la mana, amestecati bine galbenusurile cu mustar si sucul de lamaie. Incepeti sa turnati ulei putin cate putin, pana se omogenizeaza totul si devine maioneza.

Turnati maioneza peste ingredientele maruntite si amestecati bine. Asezonati cu sare si piper, dupa gust.

Optional: se pot adauga 250 g de mazare.

\

 

 

 

2. Friptura de porc crocanta la cuptor

Ingrediente:

  • 2 kg cotlet porc
  • 1/2 legatura salvie proaspata
  • 2-3 catei usturoi, curatati si maruntiti
  • 1/4 cana ulei vegetal
  • sare grunjoasa
  • piper negru macinat
  • 5 l apa clocotita
  • 2 morcovi
  • 3 mere
  • 250 g dovleac
  • 1 catel usturoi necuratat, taiat in jumatate

Incingeti cuptorul la 140 grade Celsius.

Asezati carnea pe un tocator. Cu ajutorul unui cutit, crestati des soricul si grasimea pana la carne.

Puneti un gratar de cuptor deasupra chiuvetei. Asezati bucata de carne cu soricul in sus. Turnati apa clocotita, incet, peste carne. Dupa acesta etapa, tamponati carnea cu un servet.

Dupa ce se usuca bine carnea o pregatiti pentru gatit.

Asezati bucata de carne cu soricul in jos pe un tocator. Puneti legatura de salvie si usturoiul maruntit in mijloc, apoi rulati. Prindeti rulada cu sfoara. Ungeti cu ulei soricul si asezonati cu sare si piper.

In cuptor pregatiti un gratar cu o tava dedesubt. Puneti rulada direct pe gratarul cuptorului si lasati sa se topeasca timp de o ora si jumatate. Intre timp curatati morcovii, merele si dovleacul. Taiati-le in bucati mari.

Scoateti din cuptor carnea de porc gatita. Mariti temperatura cuptorului la 230 grade Celsius.

In tava aflata dedesubt puneti legumele, fructele taiate si usturoiul necuratat.

In mijlocul lor asezati rulada de porc. Puneti la cuptor pentru inca 30 minute.

Inainte de servire, lasati rulada sa se linisteasca 5 minute intr-un loc caldut. Doar asa ii creste inima de sarbatoare.

Cozonacii de Craciun nu trebuie sa lipseasca. Reteta lor o gasiti aici.

Pentru masa de Craciun cumparati produse traditionale de porc: sorici, toba, caltabos, jumari. Asezati-le langa branza sarata si ceapa rosie. Un festin de sarbatoare.

Decorati masa in nuante rosii sau lasati lemnul natural, asezati crengute de brad, portocale si lumanari mari pe mijlocul ei. Serviti in farfurii mari albe, iar vinul rosu in pahare mari, largi, cu picior.

Serviti la aperitiv salata de boeuf si gustarea rece traditionala. Apoi friptura de porc cu legumele si fructele coapte. La final, regele cozonac si portocale. Simplu, gustos si cu spirit de Craciun!

Daca anul acesta, nu ai de gand sa stai in bucatarie, poti gusta cele mai gustoase preparate culinare traditonale romanesti alaturi de familie la Restaurantul La 3 Magari. 
 

Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Sitelatreimagari.ro

  •   2013-12-20
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii