Retete

#cina romantica # muschiulet #dorada #branza brie #prosciutto crudo

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Pregateste singur/a meniul perfect pentru o cina romantica!

De fiecare data cand invitam persoana iubita la o cina in oras, totul decurge simplu, dar daca dorim sa petrecem seara intr-un cadru mai intim, cum ar fi acasa, lucrurile se complica. Din dorinta de a iesi totul perfect se naste teama pentru alegerile noastre vizavi de tot ce implica o cina romantica. De la ambianta pana la ce si cum servim la masa sunt enigme pe care le vom deslusi in acest articol.

Stiati ca...
- romanii incepeau cina la ora 15:00?
- fata de masa a aparut in epoca imperiala?

Cina romantica la ea acasa

Domnisoarele ce vor sa pregateasca o seara romantica cu preparte culinare potrivite pentru iubit ar trebui sa puna accentul pe mancaruri cu carne la felul principal si un desert delicios care sa-i aduca aminte de cele pregatite de mama lui.

Astfel, alegeti fripturi, rulade, paste cu sosuri albe sau rosii, garnituri pe baza de orez, fasole verde, linte sau cartofi.

Desertul poate fi o placinta cu umplutura de fructe, negresa, budinca. Alegeti un vin potrivit pentru felul principal si totul este gata!

Varianta meniu

Aperitiv: prosciutto crudo cu pepene galben.

Ingrediente: 

  • prosciutto crudo
  • pepene galben

Inveliti felii de pepene galben in prosciutto sau alcatuiti un platou cu ele separat. Asezonati cu frunze proaspete de menta si... serviti!

Fel principal: muschi de porc la cuptor servit cu dulceata sau gem de prune si cartofi intregi prajiti.

Ingrediente:

  • 500 g muschi de porc
  • amestec condimente: rozmarin, salvie, cimbru, maghiran, piper alb
  • sare de mare
  • 20 g unt
  • 250 ml apa
  • 80 ml vin alb
  • gem de prune sau dulceata de prune

Incalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Amestecati intr-un bol untul si condimentele. Ungeti muschiuletul cu acest amestec si presarati sare de mare pe toate partile. Intr-o tava de cuptor turnati apa si vinul. Deschideti cuptorul si puneti cu grija tava cu apa in partea de jos, iar muschiuletul il asezati direct pe gratarul superior al cuptorului. Va fi un muschiulet de porc suculent si rumenit frumos.

Ingrediente cartofi intregi prajiti

  • doi cartofi
  • apa pentru fiert
  • unt
  • sare

Fierbeti doi cartofi in coaja. Curatati si ii asezati intr-o tigaie unde in prealabil ati topit untul. Lasati pe toate partile pana la rumenire. Serviti pe un platou muschiuletul taiat felii, peste care adaugati gem de prune. Gemul se poate servi si separat pe un alt platou unde asezati si cartofii.

Desert: orez cu lapte cu fulgi de cocos si mango proaspat.

Ingrediente:

  • o cana de orez
  • trei cani de lapte
  • doi-trei linguri de zahar sau de miere
  • rom, vanilie dupa gust
  • doua lingurite de fulgi de cocos
  • doua felii de mango

Puneti la fiert laptele, zaharul si aromele. Spalam orezul, cand laptele da in clocot, se adauga in oala si lasam focul mic. Fierbeti 20 minute si amestecati cu grija sa nu se lipeasca orezul de oala. Verificati daca este bobul fiert si mai apoi inchideti focul.

Turnati in pahare pentru desert si lasati la rece. Inainte de servire presarati fulgii de cocos si asezati cate o bucata de mango pentru fiecare portie.

Pregatiti o masuta joasa intr-un loc comod cu perne pentru sezut, aprindeti o lumanare undeva langa masa si pregatiti vesela potrivita servirii. Alegeti un vin rosu demisec si pahare de vin inalte si largi (alegeti cele mai mari pahare cu picior pe care le aveti in casa). Daca doriti, puteti aseza aperitivul pe masa inainte de sosirea lui.

Pont 

Imbracati o rochita pana deasupra genunchilor, dintr-un material lejer. Lasati parul liber si incercati sa va relaxati dupa gatit.

Cina romantica la el acasa

Domnii obisnuiti sau mai putin obisnuiti cu bucataria vor putea pregati o cina romantica foarte reusita daca vor respecta cateva reguli de baza.

Trebuie sa aleaga meniuri usoare, simple dar estetice si spectaculoase. Preparate culinare pe baza de carne alba cu garnituri si salate gustoase, deserturi dulci cu fructe, inghetata sau ciocolata.

Acordati atentie asezarii mesei, culorilor si luminii din jur.

Varianta meniu

Aperitiv: crostini cu branza brie, miere, capsuni si busuioc proaspat.

Ingrediente:

  • bagheta
  • branza brie
  • miere
  • capsuni
  • busuioc proaspat

Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Taiati bagheta in felii pe diagonala. Intindeti branza brie pe sase felii si puneti la cuptor pentru 5-6 minute.

Spalati bine capsunele si le taiati felii. Tocati marunt busuiocul proaspat.

Scoateti feliile cu brie din cuptor si ungeti cu putina miere. Asezati feliile de capsune si presarati busuiocul proaspat.

Serviti cate trei felii pe farfurii de aperitiv albe.

Stiati ca...

...branza brie, mierea, capsunile si busuiocul proaspat au efect afrodisiac?

Fel principal: dorada in sare cu salata de castraveti cu seminte de susan si ardei rosu iute.

Ingrediente:

  • doua bucati dorada (curatata si bine spalata)
  • sare de mare
  • piper
  • ulei de masline
  • oregano proaspat
  • o rosie cherry taiata in doua
  • 2 kg sare grunjoasa

Incalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Spalati pestii si ungeti cu ulei de masline interiorul lor. Umpleti cu frunze de oregano si jumatate de rosie cherry pentru fiecare, apoi asezonati cu sare de mare si piper.

Intr-o tava de cuptor asezati un strat de 1.5-2 cm sare grunjoasa. Puneti deasupra cei doi pesti cu distanta intre ei. Turnati peste ei inca un strat de sare grunjoasa si aveti grija sa fie bine acoperiti. Presati sarea usor cu palmele peste peste. Puneti tava cu peste in cuptor pentru 30 minute.

Ingrediente salata:

  • 4 castraveti medii
  • 20 g seminte de susan
  • un ardei rosu iute (dupa preferinte)
  • sare de mare
  • otet de mere
  • ulei de masline

Taiati castravetii cu ajutorul unui dispozitiv de curatat legume pentru a obtine fasii lungi si subtiri. Daca nu aveti in casa acest dispozitiv, taiati cubulete.

Adaugati intr-un bol de sticla castravetii taiati, semintele de susan, ardeiul iute taiat marunt, sarea de mare si otetul de mere si amestecati bine. Stropiti cu ulei de masline si este gata de servire.

Tava cu pestele se aduce la masa, se scoate cu grija din crusta de sare si se aseaza pe farfurii albe mari. Serviti salata de castraveti in boluri mici sau asezati in farfuria cu pestele.

Desert: piersici cu miere si inghetata de vanilie.

Ingrediente:

  • doua jumatati piersica din compot
  • 100 ml miere
  • doua cupe inghetata de vanilie
  • doua flori (violete, lavanda, toporasi sau petale de trandafir)

Asezati cate o jumatate de piersica in farfurii pentru desert cu margini ridicate. Turnati cate 50 ml miere peste fiecare si asezati cate o cupa de inghetata in mijlocul jumatatilor. Dati culoare desertului cu una din florile enumerate mai sus.

Pregatiti o masa cu doua scaune intr-un loc potrivit acestei variante. Este important sa aveti o fata de masa alba si vesela in aceeasi culoare. Pe masa asezati lumanari si flori colorate de sezon in mijlocul lor si stingeti luminile principale din camera.

Alegeti un vin alb demisec, parfumat si serviti in pahare cu picior.

Pont: imbracati o pereche de pantaloni lejeri si o camasa cu maneci ridicate pana la cot.

Pentru relaxare puneti muzica cu tonalitate constanta si aerisiti locul.

Intampinati-va iubita cu o floare din aranjamentul de pe masa!

Nu uitati sa pregatiti o mica atentie pentru iubit/a cand mergeti la cina romantica!

El se va prezenta cu o floare, o ciocolata/cutie cu bomboane, un CD cu muzica sau o carte. Ea se va prezenta cu o sticla de vin, un trandafir, un borcan cu dulceata sau o carte.

Succes tuturor si nu uitati: se spune ca dragostea trece prin stomac!

Date de contact:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz