Retete

# retete gustari # retete peste #retete post #expert acasa.ro #Andreea Szasz #retete sf andrei

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Meniu de post pentru invitatii de Sfantul Andrei

Ziua Sf. Andrei este foarte importanta pentru tara noastra, el aducand crestinismul pe aceste meleaguri. Desi la origini este iudeu acesta poarta un nume grecesc. Andrei se traduce ca "barbatesc " , " viteaz" , iar numele de Andreea ca " puterea barbatului " . Capul Sf. Andrei se afla in orasul grecesc Patras, acolo unde a si murit ca martir. 

Sf. Andrei este patronul Romaniei, Scotiei, Spaniei, Siciliei, Greciei si Rusiei. In Romania exista multe povesti populare despre de Sf. Andrei. Suntem un popor legat atat de cele divine cat si de superstitiile pamantesti. Astfel, in noaptea lui Sf. Andrei ne protejam cu usturoi de strigoi, suflete rele ce pot intra in lumea noastra pentru a fura " mintile oamenilor" , " rodul livezilor" si " mana vacilor ". Fetele isi pun bucuioc sub perna pentru a-l visa pe cel sortit casatoriei, iar agricultorii pun crengute de visin in apa sa-nfloreasca pana-n Craciun si grau la incoltit in ulcele de lut pentru a arata rodul culturilor din anul urmator. 

Pentru aceasta zi trebuie sa ne bucuram alaturi de familie si prieteni. Invitati-i acasa pentru un pranz sau cina , o mica petrecere sau o mai mare petrecere. Este perioada postului, dar cu dezlegare la peste, deoarece Sf. Andrei este ocrotitorul pescarilor si marinarilor. M-am gandit la un meniu cu preparate culinare de post si peste .Sunt gustoase, satioase si ingenioase. 

Meniu 

Aperitiv 

Paine coapta cu usturoi 

4 Gustari delicioase 

Fel principal 

Fasole verde cu rosii

Cartofi crocanti cu ceapa si ciuperci serviti cu sos alb fin 

Peste la gratar sau in cuptor 

Desert 

Banane cu miere 

Mod de preparare

Paine coapta cu usturoi... pentru speriat strigoii 

Ingrediente 

  • paine ( de care doriti ) 
  • 4-5 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • patrunjel proaspat 

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Taiati painea dupa cum doriti. Stropiti-o cu ulei de masline si lasati-o la cuptor 7-10 minute, pana prinde culoare aurie. Scoateti din cuptor si pe fiecare felie frecati cateii de usturoi pentru a-si lasa aroma, apoi asezonati cu patrunjel proaspat tocat. 

Simplu si fara strigoi ! 

CITESTE SI 
Porc cu pere la cuptor! Delicios! 

4 Gustari Delicioase

Aceste 4 creme se pot servi intinse pe paine coapta de mai sus, cu grisine sau crackers. Sunt consistente, gustoase, parfumate si usor de preparat.

Gustare rosie 

  • 100 g rosii uscate
  • 100 g migdale moi ( optional ) 
  • 6 rosii cherry 
  • 1 catel usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • busuioc proaspat
  • 1 lingura suc de lamaie 
  • sare si piper 

Puneti intr-un blender rosiile uscate si rosiile cherry, mixeti-le pana obtineti o crema. Adaugati usturoiul, busuiocul, sucul de lamaie, sare, piper si mixati iar. Maruntiti migdalele si apoi adaugati-le in blender impreuna cu uleiul de masline. Mixati pana obtineti o crema numai buna de intins pe paine. Sa fie fina, dar sa se simta migdalele usor crocante. 

Gustare neagra

  • 300 g masline negre
  • 1 morcov copt 
  • oregano proaspat
  • patrunjel proaspat
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • 1 catel de usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • Sare si piper 

Puneti totul intr-un blender si mixati pana obtineti o compozitie cu textura cremoasa. Morcovul il puteti coace la cuptor 15-20 minute la 200 grade Celsius. Un deliciu cu gust mediteranean. 

Gustare verde 

  • 2 avocado
  • 1/2 brocoli
  • suc de la o lime 
  • coriandru proaspat ( optional ) 
  • 1/4 ceapa rosie
  • sare si piper

Puneti totul intr-un blender si mixati bine pana obtineti o crema catifelata. Textura untoasa de avocado este un deliciu alaturi de gustul usor intepator al cepei. 

Gustare crocanta 

  • 2 cani migdale crude 
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingura ulei de masline
  • rozmarin proaspat 

Incalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-o tava intinsa asezati hartie de copt, apoi puneti migdalele. Stropiti-le cu sos de soia si ulei de masline. Coaceti pentru 15 minute. Puneti-le la racit pe un pat de rozmarin. Elegant, parfumat, crocant si satios in acelasi timp. Prezentati la masa aceste creme in boluri colorate, rustice sau dupa cum credeti ca se asorteaza cu restul mesei. 

Fasole verde cu rosii 

  • 1 kg fasole verde ( proaspata, la conserva sau congelata ) 
  • 1 ceapa medie , tocata marunt
  • 2 catei usturoi, tocati marunt
  • 450 g rosii coapte sau din conserva, tocate 
  • 3 linguri pasta de rosii
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 lungurite oregano proaspat sau 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita zahar
  • sare si piper

Intr-o cratita incingeti uleiul si caliti ceapa 5 minute, pana se inmoaie, apoi adugati usturoiul si mai lasati 2 minute. Dupa ce si-a lasat parfumul adaugati fasolea verde, caliti 2 minute si amestecati din cand in cand. Puneti rosiile , pasta de rosii si oregano, apoi amestecati bine pentru ca toate ingredientele sa-si imprumute gustul una alteia. Turnati apa in cratita, cat sa acoperiti 80% din fasolea verde, presarati zaharul, asezonati cu sare si piper si lasati la gatit 2 minute. Acoperiti cratita si lasati la fiert pentru 20 minute. Serviti preparatul ca fel principal sau garnitura. 

CITITI SI 
Doua retete dulci cu gutui

Cartofi crocanti cu ceapa si ciuperci serviti cu sos alb fin 

  • 5 linguri ulei masline
  • 450 g cartofi, taiati fideluta
  • 1 ceapa medie, taiata solzisori
  • 120 g ciuperci, feliate
  • 2 catei usturoi, tocati marunt 
  • 1 lingurita cimbru proaspat
  • sare grunjoasa
  • piper negru proaspat macinat

Intr-o tigaie adanca, inabusiti sub un capac, cartofii taiati fideluta timp de 5-7 minute. Opriti focul si lasati-i deoparte. Intr-o alta tigaie incingeti o lingura de ulei si caliti ceapa cu ciupercile timp de 8 minute. Adaugati usturoiul si cimbrul, lasati 30 secunde, asezonati cu sare si piper, apoi scoateti compozitia intr-un bol si lasati-o deoparte. Stergeti tigaia si incingeti 2 linguri de ulei. Puneti in tigaie jumatate din cartofii moi si presati-i cu o spatula pentru o prajire rapida. Asezonati cu sare si piper, apoi intindeti in mod egal ciupercile si ceapa calite peste cartofi. 

Adaugati peste ciuperci restul de cartofi. Presati totul cu o spatula. Dupa 7 minute de prajit, asezam o farfurie peste tigaie si rasturnam compozitia. Incingeti 2 linguri de ulei si puneti inapoi cartofii cu partea neprajita. Presati cu o spatula. Serviti la masa ca dintr-o tarta. 

Sos alb fin pentru servire

  • 120 g tofu moale
  • 1 catel usturoi
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • 2 lingurite mustar
  • 1 1/2 cana ulei vegetal (ulei de masline sau ulei de floarea soarelui)
  • sare grunjoasa

Puneti intr-un blender tofu, usturoiul, sucul de lamaie, mustarul, sarea si mixati pana obtineti o crema fina. Setati blenderul pe viteza cea mai mica, mixati si adaugati ulei putin cate putin pentru a obtine o maioneza. Serviti alaturi de cartofi.

Peste la gratar sau cuptor.

  • peste spalat si curatat (pastrav, dorada, macrou, cod, sole, sardina, lup de mare)
  • ulei de masline
  • sare grunjoasa
  • piper negru proaspat macinat

Asezonati fiecare peste cu sare si piper, stropiti cu ulei de masline si puneti-i pe gratarul incins. Lasati 5-7 minute pe fiecare parte si supravegheati in functie de specie si marime. Daca doriti sa-l gatiti la cuptor, asezati pestele pregatit intr-un vas de yena si lasati-l la cuptor pentru 15-20 minute la 180 grade Celsius. 

Serviti pe farfurii intinse si colorate.

CITITI SI 
Aventuri culinare exotice - retete savuroase! 

Desert banane cu miere

  • banane
  • miere
  • crackers, biscuiti sarati sau paine deshidratata

Taiati bananele felii, asezati-le pe biscuiti si stropiti-le cu miere. Serviti intr-o varianta rustica un desert simplu dar delicios. Aranjati o masa in culori vii, cu portocaliu si galben...serviti felurile pe rand sau puneti toate preparatele pe mijlocul mesei cu farfurii in care sa serveasca fiecare cu ce doreste. Masa trebuie sa arate imbelsugata chiar daca serviti doar preparate de post si peste. Puteti asorta sucuri naturale sau un vin alb, parfumat si delicat. 

Sa petreceti frumos si pofta buna!

Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Sitelatreimagari.ro

  •   2013-11-27
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii