Retete

#gutui #sirop #retete gutui #vas yena #prajitura gutui

Expertul Acasa.ro. Andreea Szasz: Doua retete dulci cu gutui

Versurile "...si gutui amarui/ Cu puf galben ca de pui" imi vin in minte atunci cand, la sfarsitul lui octombrie, culeg gutuiul din curtea vecinilor! Da, din pacate, eu nu am unul, asa ca apelez la gutuile altora! Toamna tarziu ma cuprinde o pofta nebuna de gutui, care-mi amintesc de copilaria mea, cand bunica se-ntorcea cu vreo cateva in san... tot de prin vecini, ca zicea ea, tin de noroc. Si le tinea la pastrare in beci, la loc racoros, pana in ianuarie tarziu, pentru ca eu sa ma bucur de ele toate pe rand.

In bucataria romaneasca se pregateste un preparat culinar, dar nu in toate zonele, ce este  un fel de mancare cu gutui imprumutat de prin Orient.

Orientul este si locul de origine al acestui fruct fabulos. Foarte consistent si parfumat, gutuiul se cultiva de 4000 de ani si este consumat atat proaspat, cat si procesat.

In acest articol voi dezvalui doua retete dulci, minunate cu gutui, imprumutate din bucatariile altor tari, dar care pot fi pe gustul nostru!

Prajitura cu gutui si mascarpone

Ingrediente:

  • 4 gutui, curatate si taiate cubulete
  • 2 l apa
  • 900 g zahar

Ingrediente prajitura:

  • 250 g biscuiti simpli dulci
  • 125 g unt topit
  • 500 g mascarpone, la temperatura camerei
  • 80 g zahar pudra
  • 4 oua
  • 125 ml smantana grasa
  • o lingura esenta de vanilie.

Puneti la fiert gutuile, apa si zaharul intr-o oala, la flacara mare. Dupa ce au dat in fiert, reduceti flacara, acoperiti oala cu hartie de copt si lasati in continuare pe foc o ora si jumatate. Scoateti gutuile intr-un bol de yena. Mariti flacara si fierbeti siropul pana scade si se ingroasa (20-30 minute). Lasati-l sa se raceasca timp de 15 minute, apoi puneti gutuile inapoi, acoperiti oala si tineti la frigider pentru doua ore.

Intre timp, ungeti cu unt o tava rotunda, inalta si asezati hartie de copt pe margini.

Puneti biscuitii intr-un blender si mixati pana se fac faina. Adaugati untul si amestecati din nou. Turnati mixul in tava si presati cu degetele in mijloc si pe margini pentru a se aseza bine compozitia. Acoperiti tava si puneti-o la frigider pentru 30 minute.

Incalziti cuptorul la 160 grade Celsius.

Intr-un bol mare puneti mascarpone si zaharul pudra, apoi folositi mixerul pentru a bate bine compozitia. Adaugati cate un ou, pe rand, si mixati dupa fiecare pana se omogenizeaza. Turnati smantana si esenta de vanilie. Mixati bine pentru ca ingredientele sa se transforme intr-o crema delicioasa.

Turnati compozitia obtinuta in tava, peste mixul cu biscuiti si puneti la cuptor pentru o ora. Cand miroase frumos in bucatarie inseamna ca prajitura este gata.

Dupa coacere, cand prajitura s-a rumenit, inchideti flacara cuptorului. Lasati prajitura sa se raceasca treptat in cuptorul deschis, apoi la frigider pentru o ora.

Scoateti prajitura de la rece si turnati in mijlocul ei compozitia cu gutui. Insiropati bine peste tot. Este un amestec nebunesc. Textura este cremoasa, usor crocanta si consistenta, iar culorile, un pic de galben, maroniu si portocaliu spre rosiatic, exact ca un peisaj de toamna! Un desert fantastic cu gutui aurii din vecini!

Gutui in sirop condimentat

Daca desertul de mai sus va este peste mana, incercati varianta de mai jos, simplificata si mai aromata. Pastram doar fabuloasele gutui si le invaluim intr-un sirop parfumat, apoi le servim cu o usoara atingere de smantana !

Un desert usor si parfumat, incantator pentru sfarsitul toamnei, atunci cand ploua din belsug sau burniteaza de n-ai chef de nimic. Condimentele calde din acest desert impreuna cu gustul dulceag de gutuie deschid usa casei pentru prieteni si voie buna!

Ingrediente:

  • 1 bat scortisoara
  • 4 cuisoare
  • 4 boabe ienibahar
  • o cana zahar
  • 4 gutui, curatate si taiate in jumatati
  • 1 l apa

Incalziti cuptorul la 280 grade Celsius.

Puneti intr-o cratita apa, zaharul si condimentele si fierbeti in cuptor aproximativ 5 minute, pana se dizolva zaharul. Scoateti din cuptor siropul si adaugati gutuile. Acoperiti cratita si lasati la cuptor pentru vreo trei ore. Gutuile vor deveni fragede, de culoare roz inchis. Scoateti fructele intr-un bol de yena si fierbeti in continuare siropul ramas pana scade la jumatate din cantitate. Dupa ce siropul devine gros puneti inapoi gutuile si serviti-le dupa pofta, calde sau reci. Pentru a desavarsi acest desert adaugati la servire smantana sau frisca.

O toamna frumoasa va doresc si pofta buna!

Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea