Retete

#compot # retete toamna #compot struguri #compot prune #compot gutui

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Compoturi delicioase din fructele toamnei!

Toamna, cel mai imbelsugat anotimp, ne umple camara cu bunatati pentru iarna. Imi aduc aminte de bunica mea cum punea la pastrare in camara borcane pline cu tot felul de compoturi si nu numai. Compotul este o reteta simpla de conservare a fructelor preferate! Am pregatit pentru voi cateva
retete de compot cu cele mai cunoscute fructe ale toamnei: pere, prune, gutui si struguri.

 

1. Compot de pere


Ingrediente:

  • 4 kg pere
  • 2 l apa
  • 800 g zahar

Ingrijiti fructele: spalati perele bine, curatati-le de coaja si seminte, apoi taiati-le in sferturi.

Pregatiti siropul: intr-o oala incapatoare puneti la fiert apa si zaharul pana se obtine siropul. Adaugati in sirop feliile de pere si lasati-le la fiert timp de 10 minute.

Dupa fierbere trebuie sa turnati compotul in borcane sterilizate. Asezati in fiecare borcan felii de pere, apoi turnati sirop peste ele. Infiletati foarte bine capacul si lasati borcanele acoperite cu o patura groasa peste noapte. Urmatoarea zi depozitati-le in camara si bucurati-va de ele la momentul potrivit !

Pont:
pentru o aroma deosebita puteti pune cateva bete de vanilie cand fierbeti siropul!

Foarte important!

Borcanele si capacele folosite pentru compot se vor spala foarte bine si se vor steriliza prin fierbere!

2. Compot de prune

Ingrediente:

  • 2 kg de prune
  • 500 g zahar
  • 1600 ml apa
  • o lamaie

Ingrijiti fructele: spalati prunele si taiati-le in jumatati.

Pregatiti siropul:
intr-o oala incapatoare fierbeti apa cu zaharul. Dupa dizolvarea zaharului adaugati zeama de la lamaie si siropul este gata. Cand siropul clocoteste adaugati cu grija prunele si le lasati la fiert pentru doar un minut. Dupa fierbere trebuie sa turnati compozitia in borcanele sterilizate. Asezati in fiecare borcan prune si turnati sirop peste ele.
Puneti apa fierbinte intr-o oala, apoi asezati borcanele in ea fara sa se atinga unul de altul. Apa trebuie sa ajunga pana la marginea capacelor. Continuati pregatirea compotului prin fierberea borcanelor pline timp de 50 minute in cuptor.

Lasati borcanele, acoperite cu o patura groasa, peste noapte. Urmatoarea zi depozitati-le in camara si ganditi-va cum veti pregati un pandispan cu prune la iarna! Minunat!

Pont: pentru o aroma deosebita puteti pune scortisoara cand fierbeti siropul!

 

3. Compot de gutui

Ingrediente:

  • 2 kg gutui
  • 1 kg zahar
  • 2 l apa


Ingrijiti fructele: spalati bine gutuile si curatati-le de coaja si seminte. Taiati felii groase de 2 cm si puneti-le in apa rece pentru a nu-si schimba culoarea.

Pregatiti siropul: intr-o oala incapatoare fierbeti apa cu zaharul pana se leaga siropul.

Dupa ce siropul prinde o usoara ingrosare puneti feliile de gutui in el. Fierbeti pana ce se inmoaie fructele. Puteti verifica textura gutuilor cu o scobitoare.
Turnati compotul in borcanele sterilizate; intai asezati fructele, apoi turnati siropul.

Tineti borcanele acoperite cu o patura groasa peste noapte, iar a doua zi asezati-le in camara langa celelalte comporuri!

Pont: pentru o aroma deosebita puteti pune anason si cuisoare cand fierbeti siropul!

4. Compot de struguri

Ingrediente:

  • 1 kg struguri albi
  • miere sau zahar
  • apa

Ingrijiti fructele: alegeti boabe sanatoase de struguri si spalati-le bine.

Pregatiti siropul:Umpleti 3/4 din borcan cu struguri. Repetati cu toate borcanele pana terminati strugurii.
Adaugati la fiecare borcan cu struguri o lingurita de zahar sau de miere. Daca doriti un compot mai dulce, mai adaugati inca o lingurita. Turnati apa peste struguri in fiecare borcan si infiletati capacele.  Asezati borcanele intr-o oala fara sa se atinga unul de altul. Turnati apa in oala pana la marginea
capacelor. Continuati pregatirea compotului prin fierberea borcanelor pline timp de 60 de minute, la flacara medie pe aragaz.

Tineti borcanele acoperite cu o patura groasa peste noapte, iar a doua zi asezati-le in camara!

Pont: pentru o aroma deosebita puteti pune si zahar vanilat peste strugurii din borcane!



Important!

Nu uitati sa etichetati borcanele: "Compot...- Reteta Acasa.ro"!

Va imbratisez cu drag si ne vedem data viitoare cu noi retete de toamna !
 

Pentru orice informatie ma puteti contacta:
Facebook: Szasz Sasha
E-mail: andreea.oana.szasz@gmail.com
Tel: 0724442240
Site: latreimagari.ro

  •   2014-09-17
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii