Pentru ca mintea-mi sta numai la vacante exotice m-am gandit sa pregatesc un articol serial despre fructele acestor locuri, despre cum sa le alegem si cum sa le pregatim. Un fel de aventura gastronomica cu iz tropical si subtropical.

Mergem la cumparaturi si de foarte multe ori suntem tentati de rafturile cu fructe exotice, dar de teama ca nu stim mai nimic despre rolul culinar al acestora, renuntam in a le mai cumpara.

Vom incerca sa descoperim splendoarea acestor delicioase fructe, sa gatim cu ele si mai ales sa ne cultivam si ne educam gustul nostru cel de toate zilele.


1. Rodia


Originara din Iran, acum se gaseste si pe coastele mediteraneene, asa ca drumul pana la raftul din magazin este foarte scurt. Cand alegem rodiile trebuie ca acestea sa aiba o culoare rozalie inchis spre rosu, cu o coaja groasa, lucioasa si trebuie sa cantareasca greu in mana. Rodia este foarte zemoasa si are un gust dulce acrisor.

Recomandari culinare: sosuri, salate, deserturi, sucuri, otet.

Combinatii culinare: somon, pui, miel, ficat de pui, lactate grase, orez, cous cous, andive, salata verde, rucola, menta, fenicul, mar, mango, kiwi, ciocolata, bezea, crema de lapte, scortisoara, cardamon

Stiati ca:

- o rodie are in jur de 600 de seminte?


Reteta - Desert usor cu rodie:


Ingrediente:

  • 4 cesti iaurt gras
  • 4 linguri miere
  • un varf lingurita nucsoara pisata
  • un varf lingurita pudra de cardamon
  • o jumatate de rodie
  • 1 kiwi
  • o lingurita fistic maruntit
  • un varf lingurita sofran


Mod de preparare:

Se amesteca intr-un bol de sticla iaurtul gras, mierea, nucsoara si cardamonul.

Intr-o tigaie incinsa se usuca sofranul iar apoi se piseaza cu varful degetelor pe o farfuriuta.

Se taie kiwi in feliute mici si subtiri si se curata rodia.

Intr-un pahar pentru desert se pune un strat de iaurt apoi un strat de kiwi, rodie si putin fistic, inca un strat de iaurt apoi kiwi, rodie, fistic. Se finalizeaza cu o lingura de iaurt peste care se presara fisticul ramas si sofranul. Se poate garnisi cu o frunza proaspata de menta.

Pont de vacanta: Pentru retete delicioase cu rodii vizitati Turcia sau India.


2. Avocado:


Originar din Mexic este fructul exotic cu textura cea mai cremoasa, aproape ca untul. Cand alegem avocado din raftul magazinului acesta trebuie sa aiba o coaja subtire, culoare verde foarte inchis iar la atingere sa fie putin moale. Gustul acestui fruct este unul aparte, foarte untos cu iz verde, poate fi consumat doar in combinatii culinare.

Recomandari culinare: salate, tocanite, piure, shake-uri, sandwich-uri.

Combinatii culinare: vita, carnati, bacon, pui, creveti, scoici Saint Jaques, icre negre, paine, paste, branzeturi maturate sau cu mucegai albastru, oua, maioneza, chilly, ceapa, castraveti, rosii, patrunjel, porumb, mango, papaya, coriandru

Stiati ca:

- avocado este cel mai gras fruct, cu 67% grasime monosaturata dar 0% colesterol ?


Reteta: Un avocado ca aperitiv


Ingrediente:

  • 6 felii bacon
  • 1 avocado (curatat si taiat in 4 sau 6 felii)
  • 3 catei usturoi (taiati marunt )
  • 2 linguri de suc dintr-o lamaie
  • o lingura zahar
  • un varf lingurita sare de mare
  • un varf lingurita piper negru (boabe proaspat pisate)
  • o legatura patrunjel taiata marunt


Mod de preparare:

Rumeniti feliile de bacon intr-o tigaie pana devin crocante apoi le lasati pentru a se raci pe un servet.

In grasimea ramasa de la bacon in tigaie adaugati usturoiul, un sfert de cana cu apa, sucul de lamaie si zaharul, apoi lasati un minut la gatire. Se ia de pe foc si se asezoneaza cu sare si piper apoi se adauga patrunjelul si bacon-ul crocant maruntit. Asezati intr-o farfurie intinsa bucatile de avocado apoi turnati imediat amestecul din tigaie.

Un aperitiv cald delicios !

Pont de vacanta: Pentru retete delicioase cu avocado vizitati Spania sau Mexic.


3. Ananas


Originar din Guadeloupe, a devenit unul dintre cele mai populare fructe exotice din lume. Ananasul are un corp robust incoronat cu frunze cerate, coaja groasa aproape lemnoasa iar cand este copt trebuie sa fie galben in partea de jos si cu un parfum puternic.

Este un fruct zemos, dulce, cu un parfum intens dar cald.

Recomandari culinare: salate, mancaruri gatite, gemuri, deserturi, compoturi, sucuri

Combinatii culinare: pui, creveti, porc, placinte, pizza, orez, fasole verde, ardei gras, sparanghel, ceapa verde, migdale, coriandru, scortisoara, vanilie, ciocolata

Stiati ca:

- exista 8 specii de ananas in lume si toate sunt comestibile ?


Reteta - Pui cu ananas la cuptor


Ingrediente:

  • 4-6 pulpe pui (dezosate, fara piele, sarate si piperate)
  • 1 compot de ananas
  • 2 linguri miere
  • 1 lingura otet de cidru din mere
  • 3 linguri sos de soia
  • o lingura amidon de porumb
  • o lingura apa
  • 3 linguri fulgi de migdale sau migdale pisate


Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 230 grade Celsius. Intr-un vas yena sau tava de cuptor asezati puiul asezonat cu sare si piper. Scurgeti ananasul din compot si pastrati jumatate de ceasca de suc. Amestecati intr-un bol de sticla sucul de ananas, mierea, otetul, sosul de soia pana se topeste mierea. Intr-o ceasca amestecati amidonul de porumb cu apa, apoi turnati compozitia peste sosul de miere. In bolul de sticla cu sos asezati ananasul si amestecati pentru a se patrunde bucatile de fruct. Acest amestec se toarna peste puiul din tava acoperind la final cu migdale. Se lasa la cuptor 18 - 23 min.

Pont de vacanta: Pentru retete delicioase cu ananas vizitati Insulele Caraibe sau Thailanda.


4. Guava


Originara din Mexic este un fruct cu parfum delicat de lamaie. Guavele coapte au o culoare intensa galben - verzui, iar la atingere trebuie sa fie usor moale. Miezul acestui fruct are o textura asemanatoare marului, dar puternic aromat de culoare roz si placut dulce.

Recomandari culinare: salate de fructe, deserturi, sosuri, sucuri.

Combinatii culinare: pui, curcan, rata, creveti, prajituri, inghetata, bauturi alcoolice, ciocolata, vanilie, chilly, stafide, afine, capsune, ananas, portocale, lamaie, mere, dovlecei

Stiati ca ...

- guava este fructul traditional de iarna al Pakistanului?


Reteta - Rulada pufoasa cu crema de guave


Ingrediente:

Crema pentru rulada

  • 2 cesti gem de guava
  • 3 linguri vin de Porto

Pentru blat

  • 250g zahar
  • 250g unt
  • 4 oua
  • 250g faina alba


Mod de preparare:

Pentru crema de guave mixati intr-un bol de sticla gemul de guava cu vinul de Porto pana se obtine un amestec usoar si cremos. Pregatiti cuptorul la 100 grade Celsius. Cu ajutorul unui mixer intr-un bol mare de sticla amestecati untul cu zaharul pana devine totul pufos. Adaugati cate un ou pe rand, amestecand cate un minut dupa fiecare. Adaugati faina si mixati pana se obtine o crema delicata. Intr-o tava asezati hartie pentru copt, ungeti cu ulei, apoi cu o spatula intindeti un strat foarte subtire de crema pentru blat. Coaceti timp de 3 sau 5 minute cat sa ramana delicata si flexibila pentru rulat. Intindeti crema cu guave peste foaia obtinuta si rulati usor. Repetati pana terminati blatul si crema.

Pont de vacanta: Pentru retete delicioase cu guave vizitati Noua Zeelanda sau Taiwan.


Cu aceste 4 retete exotice puteti alcatui un pranz vesel pentru prieteni. Asezati masa cu farfurii in culori vii, de vara, pahare inalte pentru un vin alb usor si serviti Reteta cu avocado la aperitiv, felul pricipal va fi Puiul cu ananas impreuna cu o salata simpla de verdeturi, iar la desert inchideti cu Rulada pufoasa cu crema de guave si Desertul usor cu rodie. Un pranz usor, delicios, o explozie de gusturi si culori. Pofta mare !

Pentru saptamana viitoare pregatim alte fructe exotice si retete minunate. Urmariti aventura gastronomica pentru o vara delicioasa!

 

Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

  •   2013-07-31
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii