Retete

#stufat Paste #Paste 2017 #pasca Paste #drob Paste #retete paste

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Pastele este sarbatoarea care-mi aduce aminte cel mai mult de copilarie, pe atunci fiind in preajma bunicilor si traind dupa ritmul satului unde am crescut. Noi, copiii, eram implicati in activitatile ce tineau de sarbatoare, incepand de la pregatirile pentru mersul la biserica si cimitir pana la pregatirile pentru masa pascala. Nimic nu-mi este mai drag sa stiu ca m-am bucurat de toate acestea si am invatat sa le iubesc pe deplin.

In acest articol propun trei retete traditionale, dar cu accente inedite pentru ca masa dumneavoastra de sarbatori sa fie o surpriza placuta pentru familie si prieteni.

Astfel va propun: drob de miel cu tapenada de masline si oua de curca; stufat de miel cu leurda si aluat cu ceapa verde; pasca cu agrise si bineinteles bucurie in familie.

 Drob de miel cu tapenada de masline si oua de curca

Ingrediente:

  • 1 kg organe de miel (dupa preferinte)
  • prapure de miel (suficient pentru a tapeta tava si a pune deasupra drobului)
  • 4 legaturi de ceapa verde
  • 4 legaturi de usturoi verde
  • 3 oua fierte de curca
  • 4 oua crude de curca
  • 200 gr masline verzi
  • doua legaturi de marar
  • doua legaturi de patrunjel
  • doua foi de dafin
  • 3 linguri ulei de masline
  • piper boabe
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Spalati bine organele de miel in doua-trei ape. Daca aveti rinichi printre organele alese, lasati-i in apa cu otet pentru o jumatate de ora pentru a scapa de mirosurile nu tocmai placute.

Fierbeti organele cu doua foi de dafin si cateva boabe de piper la foc mediu pentru 45 de minute.

Dupa fierbere le scurgeti bine si le tocati marunt. Evitati din comoditate masina de tocat carne pentru o textura mai placuta a drobului.

Curatati, spalati, taiati marunt si caliti usor ceapa si usturoiul in ulei de masline.

Cat timp se calesc ceapa si usturoiul pregatiti tapenada de masline verzi. Puneti intr-un blender maslinele verzi cu o lingura de ulei de masline si amestecati pana obtineti o crema.

Peste organele tocate adaugati ceapa si usturoiul calite, ouale crude, mararul si patrujelul tocat, sarea si piperul dupa gust. Amestecati compozitia usor pentru omogenizare.

Intr-o tava de cozonac (preferabil), intindeti prapurele de miel dupa ce l-ati spalat si turnati jumatate din amestecul de mai sus. Peste compozitie incercati sa intindeti usor si uniform tapenada de masline. Asezati dupa bunul plac ouale fierte de curca si completati cu restul din amestecul cu organe. Deasupra asezati cu grija si uniform prapure pentru a acoperi tot drobul.

Puneti la cuptor pentru 30-40 de minute.

Taiati drobul ingrijit pentru a obtine felii egale si frumos inchegate.

Stufat de miel cu leurda si aluat cu ceapa verde

Ingrediente:

  • 1 kg carne de miel (preferabil coaste sau rasoluri)
  • doua cani supa de legume sau doua cani apa fierbinte
  • 6 legaturi de ceapa
  • doua legaturi de usturoi
  • 10 legaturi de leurda
  • 5 rosii
  • 2 catei de usturoi
  • doua legaturi de patrunjel
  • doua legaturi de marar
  • sare grunjosa
  • boabe de piper roz
  • 100 ml de vin alb

Ingrediente pentru aluat :

  • 200 gr faina
  • 80 ml apa rece
  • 3 legaturi de ceapa verde

Mod de preparare: 

Stufatul de miel are origini de prin vecini, neclarificate inca, dar voi lasa la aprecierea turcilor si elenilor sa hotarasca in timp al cui este minunatul preparat.

Pana atunci va propun, pentru diversitate pe masa de sarbatori, sa inlocuiti friptura de miel cu stufatul delicios.

Spalati bine carnea de miel si tamponati cu un servet de bucatarie .

Incingeti o oala incapatoare, puneti ulei de masline si prajiti carnea de miel pe toate partile.

Dupa ce s-a rumenit usor carnea adaugati vinul alb, supa de legume daca aveti, daca nu turnati doua cani cu apa fierbinte si piperul roz. Lasati sa dea o data in fiert, apoi acoperiti cu un capac si puneti oala la cuptor pentru o ora si jumatate la 160 de grade Celsius.

Tot in cuptor puneti la copt si rosiile pe care le scoateti mai din timp, cand observati ca sunt gata. Intre timp spalati bine, curatati si tocati marunt urmatoarele ingrediente necesare.

Dupa ce carnea s-a inabusit in cuptor, asezati oala pe foc si adaugati mai departe: ceapa, ambele feluri de usturoi si leurda. Lasati sa fiarba pentru 20 de minute.

Adaugati rosiile coapte tocate marunt si mai lasati la gatit 10 minute.

La final dati gust cu sare si piper dupa bunul plac si asezati deasupra mararul si patrunjelul tocate marunt.

Acum incepeti sa pregatiti aluatul pentru a impresiona membrii familiei si invitatii cu prezentarea stufatului la masa.

Intr-un blender puneti doar partea verde a cepei si 30 ml de apa. Amestecati pana obtineti o textura fina si omogena.

Intr-un bol amestecati faina cu restul de apa si doua linguri din compozitia cu ceapa. Framantati 3-4 minute pana se incheaga bine compozitia.

Aluatul format il intindeti pe marginea oalei si a capacului pentru a etansa stufatul.

Introduceti la cuptor pentru inca 10 minute la 200 de grade Celsius.

Prezentati oala la masa si desprindeti aluatul rumen de pe margini in privirile admirative ale invitatilor.

Pasca cu agrise

Ingrediente pentru aluat:

 

  • 500 gr faina
  • 125 gr zahar
  • 100 unt
  • 3 galbenusuri
  • 25 gr drojdie
  • 15 gr sare
  • 250 ml lapte cald

Ingrediente pentru umplutura:

  • 400 gr branza dulce de vaci
  • 3 oua
  • 70 gr zahar
  • 125 gr agrise uscate
  • 1 mango ras
  • 50 ml vin rosu

Mod de preparare: 

Masa de sarbatoare este o binecuvantare pentru casa si de aceea inainte de a pregati pasca trebuie sa stiti ca aveti nevoie de liniste in suflet si numai ganduri bune in minte. Aceasta se pregateste cu blandete si respect; este un ritual dedicat invierii in crestinism si trezirii la viata a naturii in primavara.

Spalati-va pe maini si incepeti cu grija sa va puneti in ordine ingredientele mai sus mentionate.

Pregatiti maiaua dintr-o lingura de faina, o lingura de zahar, drojdie si putin lapte cald. Dupa ce ati obtinut un amestec omogen lasati la crescut pentru 25-30 de minute.

Intr-o cana puneti restul de lapte cald cu zaharul ramas si amestecati pana se dizolva.

Dupa ce a crescut maiaua, pregatiti aluatul pentru pasca.

Intr-un bol amestecati faina ramasa, maiaua, galbenusurile si laptele cu zahar.

Framantati aproximativ 20 de minute pentru a obtine un aluat elastic si lipicios ca un suflet de copil. Adunati aluatul la un loc si deasupra lui taiati usor, cu un cutit, in forma crucii pentru a creste frumos si binecuvantat.

Lasati aluatul sa se odihneasca pret de 30-40 de minute, timp in care pregatiti umplutura.

Lasati agrisele la marinat in vinul rosu timp de 10 minute.

Pentru aceasta reteta am ales sa inlocuiesc esentele din comert cu mango, un fruct aromat, care va darui si un plus de cremozitate compozitiei.

Intr-un bol puneti: branza de vaci, zaharul, mango ras, cele trei oua si agrisele scurse bine de vin. Amestecati cu grija pana obtineti o compozitie omogena.

Dupa ce aluatul a crescut, ungeti o tava rotunda (tava clasica pentru tort) cu unt, intindeti bine aluatul, iar in mijloc, presati usor cu mainile pana faceti un cuib numai bun de umplut cu amestecul de branza.

Turnati incet compozitia sa nu se supere, lasati sa se aseze si puneti la cuptor pentru 45 de minute la 180 grade Celsius.

Dupa ce s-a copt pasca, o scoateti din cuptor si asezati peste ea un servet (prosop) curat. Lasati sa se linisteasca pret de 15 minute si mai apoi o scoateti din tava.

Serviti-o dupa bunul plac, dar nu uitati sa o asezati intai pe mijlocul mesei sa va fie casa luminata si familia laolalta, cum se spune din batrani.

Va imbratisez cu drag si va urez Paste Fericit!

Sursa foto: arhiva personala 

Colaj: photofancy.ro 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea