Retete

#ustensile bucatarie #retete #cutit #wok #robot de bucatarie #vase din yena

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: 10 ustensile ce nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie

In bucatarie avem nevoie de ajutoare pentru a reusi sa pregatim rapid si bine preparatele culinare preferate. In acest articol vom enumera cinci ustensile magice si cinci retete cu iz de toamna pentru fiecare, pentru a intelege mai bine folosinta lor. Saptamana viitoare vom continua prezentarea altor cinci vedete din bucatarie ce nu ne vor lasa vreodata la nevoie!

Primul robot de bucatarie scos pe piata a fost Starmix, in 1946

Regele Cutit

Cutitul este folosit de cel putin 2,5 milioane de ani de catre om, fiind prima ustensila de bucatarie inventata de acesta. Cutitul de atunci si pana la cel de azi a trecut prin nenumarate schimbari si tehnologii, fiind faurit pe rand din: piatra, os, cremene, obsidian, bronz, cupru, fier, otel, ceramica si titan. Cutitul este de doua feluri: cu lama fixa si lama ce se pliaza. In bucatarie este nevoie de un cutit cu lama fixa, lata si foarte bine ascutita. Pentru bucatarie exista variante de cutite pentru diferite tipuri de carne, legume, fructe si paine sau pentru diferite tehnici de lucru: feliere, dezosare, transare, maruntire, curatare etc. Pentru o munca usoara in bucatarie aveti nevoie de un cutit faurit dintr-un material rezistent, maner greu si lama lata foarte bine ascutita... apoi totul devine o joaca!

Cum taiam ceapa marunt?

  • foto 1 si 2: taiati capetele cepei.
  • foto 3: fixati ceapa pe tocator.
  • foto 4: taiati usor marginile cepei pentru o curatare mai usoara.
  • foto 5: taiati ceapa in doua si fixati o jumatate pe tocator. Prima data taiati vertical pe mijlocul jumatatii.
  • foto 6: fixati marginile cepei cu mana, apoi continuati taierea pe verticala intr-o parte si alta a jumatatii.
  • foto 7: fixati degetele rasfirate deasupra cepei si executati doua taieri pe orizontala, una dedesubtul celeilalte.
  • foto 8: fixati ceapa cu degetele in unghi de 90 grade in spatele cutitului si incepeti taierea pe verticala pana terminati jumatatea.

Un aperitiv de toamna: Crostini cu ceapa caramelizata si branza pecorino

Ingrediente:

  • 3 cepe rosii mari
  • doua linguri de ulei de masline
  • doua linguri de unt
  • o lingura zahar
  • doua linguri de otet balsamic/reductie otet balsamic
  • 2 baghete
  • branza pecorino
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat
  • o lingura ulei de masline (pentru baghete)

Curatati si taiati ceapa fideluta urmand pasii 1, 2, 3, 4 si 8 enumerati mai sus.

Intr-o tigaie topiti untul in uleiul de masline, apoi adaugati ceapa tocata.

Reduceti focul la flacara mica dupa ce s-a inmuiat ceapa si lasati sa prinda culoare aurie.

Intre timp taiati baghetele in felii lungi. Asezati feliile intr-o tava de cuptor, stropiti-le cu ulei de masline, asezonati-le cu sare de mare si piper negru, apoi lasati-le la cuptor timp de 5-6 minute la 200 grade Celsius.

Cand ceapa a prins culoare maronie adaugati peste otetul balsamic si zaharul. Amestecati sa nu se lipeasca de tigaie. Dupa ce s-a evaporat otetul si dizolvat zaharul, luati de pe foc.

Scoateti baghetele din cuptor si taiati felii foarte subtiri de branza pecorino.

Pe fiecare felie intindeti cate o lingurita de ceapa caramelizata si asezati peste cate o felie de branza pecorino. Aceasta din urma se va topi in aburii fierbinti ai cepei. Delicios!

2. Robot de bucatarie complet

Este cea mai practica inventie pentru bucataria de acasa. Efortul si timpul pentru a gati acasa scad pana la 70%.

Primul robot de bucatarie scos pe piata a fost Starmix, in 1946 de catre o companie germana Electrostar. Dupa aceasta aparitie, multe tari au inceput sa promoveze noi modele pe piata.

Robotul de bucatarie feliaza, toaca, amesteca, macina, marunteste, framanta, paseaza si asa mai departe. Este compact, dar are componente usor de curatat. Incercati sa achizitionati un robot de bucatarie cu cat mai multe functii si totul va deveni foarte usor in bucatarie.

Aperitiv sau fel principal cu iz de toamna: Chiftelute cu fistic

Ingrediente, dupa gust:

  • carne de porc
  • carne de pui
  • usturoi
  • rozmarin proaspat
  • cimbru proaspat
  • salvie proaspata
  • oua
  • fistic curatat
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat
  1. Adaugati in tocatorul robotului de bucatarie toate ingredientele de mai sus. Tocati pana obtineti textura dorita. Compozitia finala se pune intr-un bol de sticla. Luati cate putin din amestec si incepeti sa modelati cu mana chiftelute la marimea si forma dorita.

  1. Prajiti-le in tigaie si asezati-le pe o farfurie intinsa acoprita cu un servetel. Uleiul va fi absorbit imediat.

  2. Asezati-le intr-o tava de cuptor acoperita cu hartie de copt. Lasati-le la cuptor pentru 15-20 minute (in functie de marimea lor) la 200 grade Celsius.

Serviti-le:

  1. Ca aperitiv de toamna in boluri de sticla colorata.
  2. Pregatiti un sos rosu pentru chiftelute (suc rosii, usturoi, ulei de masline, sare, piper, dafin) si serviti cu piure de cartofi sau cartofi intregi fierti.
  3. Pregatiti un sos rosu simplu pentru chiftelute (suc rosii, usturoi, ulei de masline, sare, piper, oregano ) si serviti cu paste.

 

3. Wok-ul face tot

Originar din China, wok-ul este vedeta bucatariei Asiei de Est si Sud-Est. Wok-ul se poate descrie ca o tigaie adanca cu deschidere larga. Acestea se gasesc cu o coada, cu o coada si maner sau cu doua manere.

Wok-ul este grozav in bucatarie pentru ca acopera o paleta larga din tehnicile de gatire, astfel puteti executa: prajire cu ulei sau fara, prajire tip friteuza, inabusire la capac sau aburi, fierbere, uscare, afumare, reductii. Datorita formei si posibilitatilor nenumarate de gatire a ajuns cunoscut in bucataria internationala, azi fiind folosit de toti marii bucatari ai lumii.

In wok puteti gati: carne si legume prajite, tocanite, sosuri, supe, praji seminte si nuci, inabusi orez, fierbe paste, gati pui intregi, afuma si usca legume si carnuri etc.

Vita cu fasole verde la wok

Ingrediente:

  • 450 gr vita
  • 250 gr fasole verde
  • 3 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de vin alb
  • o lingura de zahar brun
  • 1/2 lingura de faina
  • o lingura de ulei vegetal
  • o lingura de ghimbir proaspat tocat
  • o lingura de usturoi proaspat tocat

Intr-un bol de sticla amestecati sosul de soia, vinul, zaharul si faina. Puneti deoparte. Incingeti uleiul in wok si prajiti pentru 30 secunde ghimbirul si usturoiul. Adaugati carnea si prajiti pentru inca 2 minute. Adaugati fasolea verde si gatiti inca 3 minute. Puneti amestecul cu soia in wok si amestecati constant. Micsorati flacara si lasati la gatit pana ce sosul devine fin, cremos. Serviti cald in boluri albe alaturi de o garnitura de orez sau cartofi.

4. Vasele din yena

Aceste vase se gasesc sub diferite dimensiuni, fiind foarte practice deoarece rezista la temperaturi foarte inalte. Vasele sunt fabricate din sticla borosilicata, inventata de un chimist german in 1893. In vasele de yena puteti gati orice la cuptor: carne, legume, deserturi.

Pui de toamna la cuptor

Ingrediente:

  • 1 pui intreg
  • 2, 3 cartofi dulci
  • 1 porumb de lapte
  • doua cepe medii
  • 1 catel de usturoi
  • ulei de masline
  • o lamaie
  • busuioc proaspat
  • salvie proaspata
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat

Incingeti cuptorul la 240 grade Celsius. Spalati bine legumele si taiati-le in bucati mari. Asezati legumele si usturoiul necuratat, doar taiat pe din doua, intr-un vas de yena. Stropiti-le cu ulei de masline. Ungeti puiul cu ulei de masline si asezonati-l cu sare si piper. Intepati adanc lamaia cu ajutorul unui cutit de mai multe ori. Umpleti puiul cu busuioc si salvie proaspata, apoi introduceti lamaia. Asezati puiul peste legumele din vasul de yena si puneti la cuptor pentru o ora si 20 de minute micsorand temperatura la 200 grade Celsius. Serviti la masa din vasul de yena.

5. Boluri de inox si sticla

Recipientele sunt foarte importante in bucatarie. Bolurile de inox si sticla se pot folosi atat pentru depozitar,  cat si pentru servire. Trebuie sa aveti in bucatarie toate dimensiunile. Pentru carne, legume taiate, sosuri, creme, salate, seminte si nu numai. Boluri mici, medii, mari, foarte mari, toate sunt necesare!

Salata cu fructe de toamna in sirop de miere si cimbru

Ingrediente:

  • doua mere medii spalate si tocate dupa cum doriti
  • un ciorchine struguri negri dulci
  • o ceasca nuci tocate

Sirop:

  • 1/2 cana suc proaspat de portocale
  • 1/4 cana miere
  • doua linguri cimbru proaspat tocat marunt
  • o lingura scortisoara
  • 1/2 lingura esenta vanilie

Puneti fructele si nucile intr-un bol de sticla. Intr-un bol de inox amestecati puternic ingredientele pentru sirop pana se dizolva mierea. Turnati sirop in bolul cu fructe si amestecati. Serviti in boluri pentru desert, albe sau in culori de toamna.

Descoperiti saptamana viitoare alte cinci ustensile indispensabile in bucatarie, insotite de alte cinci retete delicioase.

Date de contact:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

  •   2013-09-11
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii