Retete

#Chef Ioannis Karastogiannis #retete conopida #souffle #souffle conopida

Chef Ioannis va recomanda: souffle de conopida

Haideti sa imblanzim acest inceput de noiembrie cu un Souffle de conopida pufos si rumenit in cateva minute la cuptor!


INGREDIENTE

 

  • 1 conopida
  • 4 oua (cu albusul si galbenusul separate)
  • 500 ml lapte (grasime 3,5)
  • 500 ml smantana lichida
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri de unt
  • sare, piper cayenne
  • nucsoara
  • branza rasa (telemea, de burduf, cascaval)
  • unt pentru uns vasul din ceramic
  • 2 linguri de pesmet


PREPARARE


Conopida se desface in buchetele, se spala bine si se pune la fiert in lapte, smantana lichida si cu sare. Cand conopida este fiarta al dente, strecuram laptele si smantana lichida intr-un vas pentru a le folosi la sosul béchamel. Pisam conopida cu o ustensila de facut piure, fara a o face pasta, ci sa ramana bucati mici.

Se face intr-o cratita sos béchamel astfel: se topesc 2 linguri de unt, se adauga faina, apoi lapte si se amesteca foarte bine pana se omogenizeaza si rezulta un sos gros. Se adauga sare, piper si nucsoara dupa gust. Se ia de pe foc si amestecam cu conopida si branza.

Batem intr-un vas albusul de la cele 4 oua cu putina sare pana se formeaza o spuma tare. In alt vas batem galbenusurile de oua si le amestecam cu béchamelul si conopida. Adaugam o treime din spuma de albusuri, amestecand foarte bine, restul fiind adaugat si amestecat cu o spatula foarte usor.

Se toarna compozitia in vasul de ceramica sau de yena uns cu unt si tapetat cu pesmet si se pune la cuptorul incalzit la 180 de grade Celsius timp de 25 -30 de minute.

SECRETUL LUI CHEF IANNIS


Amestecati in forma cifrei 8 atunci cand adaugati restul de spuma de albus in compizitia de conopida. Explicatia: atunci cand batem albusurile se creaza bule de aer care tin spuma umflata. Daca pierdem aceste bule de aer, aruncand pur si simplu spuma peste conopida, soufflé-ul se va „dezumfla”.


Sfaturi legate de prepararea oricarui fel de souffle:

 

  • folositi vase din ceramica
  • folositi oua proaspete si pastrate la temperatura camerei
  • ustensilele trebuie sa fie fara nicio picatura de apa sau de grasime


Nu uitati sa fiti creativi si, dupa ce ati preparat un fel de mancare dupa reteta mea, sa incercati sa schimbati cateva ingrediente dupa gustul dumneavoastra.


„Retetele nu ne dicteaza gustul!”
Chef Ioannis Karastogiannis

Foto: Sorin Antonescu

  •   2012-11-06
  •  
  •   comentarii
Chef Ioannis Karastogiannis

Articol scris de

Chef Ioannis Karastogiannis

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Articole din retete

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii