Parinti

#transformari viata cuplu #schimbari cuplu #aparitie copil #nou-nascut

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Cum gestionam aparitia unui copil in cuplu?

Aparitia unui copil in familie este o bucurie pentru multa lume, in special pentru bunici, al caror scop in viata pare sa fie acela de a creste un alt copil. Programul parintilor este dat peste cap si orice insemna normalitate si rutina pentru ei pana in acel punct este complet schimbat. Impactul aparitiei copilului asupra partenerilor este puternic si nu putine sunt cuplurile care incep sa se gandeasca serios la divort inca din primii doi ani de la nastere.

 

Acele cupluri care nu sunt solide si nu au avut timp sa se acomodeze cu ideea aparitiei unui copil si cu ce presupune, in fond, un nou-nascut, s-ar putea sa nu reziste. Un studiu, efectuat in Marea Britanie pe 1.400 de cupluri, a aratat ca aproape un sfert dintre acestea s-au despartit dupa aparitia primului copil. Din cei care s-au despartit, doua cincimi au facut acest lucru in timpul sarcinii sau inainte de implinirea varstei de 3 ani ai copilului.

Este nevoie de efort sustinut, de multa intelepciune si flexibilitate mentala pentru a te adapta noii vieti. Somnul, sexul si programul in doi nu va mai fi la fel. Recunoasterea, acceptarea si internalizarea acestor noi modificari ale rutinei cresc sansele de a trece cu brio peste acest obstacol. Unele cupluri descopera ca au viziuni comune asupra cresterii copiilor, si atunci sansele lor de a comunica eficient sunt mai mari.

Altele, in schimb, gasesc ca se afla in impas si descopera ca nu cad de acord asupra dormitului cu copilul in acelasi pat sau camera, cu alaptatul peste noapte, cu lasatul copilului sa planga pana adoarme, asupra antrenamentului la olita sau chiar asupra felulului in care se hranesc copiii, cat de des il duc la doctor etc.
 

Aceste divergente nu pot fi prevazute cu acuratete si, desi unele cupluri se cunosc indeajuns de bine inainte de aparitia copilului, nu toate situatiile pot fi luate in calcul si discutate apriori.

 

La nivel emotional, intre mama si noul copil se va forma o legatura care va deveni din ce in ce mai puternica, tatii simtindu-se uneori ca niste intrusi care incearca sa se insinueze in noul cuplu mama-copil.

A deveni parinte poate  pune relatia sub o presiune extrema, fiecare partener incercand sa se adapteze noului rol, de mama si, respectiv, de tata, nu doar de sot si sotie.

La ce va puteti astepta? Sa tipati unul la celalalt mai mult decat de obicei, la mai putin sex si intimitate (este o certitudine, nu o probabilitate), la oboseala cronica (sculatul frecvent pe timp de noapte, pentru a alapta sau schimba copilul, va va epuiza nervos, si oricat v-ati propune sa va mentineti calmul, nu veti putea).

Ce puteti face?

  • Faceti o lista cu treburile domestice si impartiti-le in mod egal, fara sa presupuneti ca "vasele si rufele le spala oricum sotia, pentru ca ea le face atat de bine".
  • Stabiliti un program de sculat noaptea chiar si atunci cand e vorba de alaptat. Nu e obligatoriu sa se scoale doar femeile, barbatii putand hrani bebelusii cu lapte din biberon.
  • Oboseala si stresul sunt aproape egale in cuplu, deci daca dumneavoastra sunteti extenuata, ingrijorata si coplesita de noul rol de parinte, la fel este si sotul. Oferiti intelegere ca sa primiti intelegere.
  • Construiti o relatie de prietenie puternica cu partenerul dumneavoastra inainte de aparitia copilului. O prietenie puternica poate salva un mariaj subrezit.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii
Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea