Parinti

#intelegere logic-rationala #intelegere copii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii inteleg si nu inteleg… in acelasi timp!

Am remarcat ca exista o confuzie, la nivel general, legata de capacitatea copiilor de intelegere! Sunt parinti care spun: “Intelege tot! Il vad, dar nu face ce spun! O face special ca sa ma enerveze!”, pustiul avand doar 4 ani! Sau “Nu intelege nimic! I-am explicat de atatea ori! Face tot de capul ei!” – pentru o fetita in clasa intai, care refuza ostentativ sa faca temele. Sau “Nu i-am spus copilului ca divortam! Este prea mic sa inteleaga!”, desi are 6 ani Asa ca, pana la urma, cat si ce intelege un copil?

Cred ca mai intai trebuie sa clarificam faptul ca vorbim despre doua tipuri de intelegere: una logic-rationala si alta emotional-relationala.

Prima dintre ele, cea logica, concreta, materiala, cea care ne permite sa intelegem cauzalitatea, ecuatiile de gradul II si cum functioneaza motorul Diesel, este capacitatea mentala care se dezvolta progresiv, de-a lungul intregii copilarii.

Scoala se ocupa preponderent de aceasta forma de intelegere sau de inteligenta. Limbajul poate fi expresia dezvoltatii acestui tip de inteligenta, asa ca, de cele mai multe ori, dificultati la nivelul limbajului semnalizeaza dificultati mentale. Astfel ca un copil in jurul varstei de 2- 3 ani foloseste in jur de 50 de cuvinte si intelege undeva peste 200. Asa ca atunci cand un adult “ii explica” unui copil de 3 ani de ce “nu este frumos sa lovesti copiii”, amintiti-va ca este foarte posibil ca el sa priceapa mai putin de 50% din discurs, din cuvinte aruncate in fata lui cu ton de repros! Este ca si cum i se vorbeste intr-o limba straina! Iar adultul se asteapta, ca dupa aceasta explicatie laborioasa, copilul sa si execute ceea ce el tocmai A EXPLICAT! Nu o va face pentru simplu motiv ca nu a inteles mare lucru!

Pe de alta parte, exista cea de-a doua forma de comprehensiune! Cea emotionala, intuitiva, afectiva, relationala! Se pare ca, in prima parte a vietii, aceasta este forma primordiala de intelegere! Ea este cea care ne ajuta sa supravietuim, pana cand circuitele neuronale se maturizeaza! Aceasta forma de inteligenta emotionala, cum a fost adesea denumita, ii permite copilului sa “inteleaga” ca situatia dintre parintii lui este tensionata sau ca mama trece printr-un episod depresiv! Nu o sa inteleaga ce-si spun unul altuia parintii atunci cand se cearta, dar va intelege ca mami si tati sunt tristi, iar el se va intrista la randul lui! Prin urmare, atunci cand parintii ascund copilului problemele de cuplu, argumentand ca nu intelege, ei bine, tocmai pe acelea le intelege!

Din pacate, nici scoala, nici parintii, nici anturajul nu incurajeaza dezvoltarea acestui tip de inteligenta, asa ca multi dintre noi pierdem aceasta calitate in timp! Insa noul val de dezvoltari personale, terapeutii de toate facturile si orientarile, cartile, conferintele zen nu fac decat sa ne reconecteze la ceea ce am avut si am pierdut – inteligenta de dinaintea inteligentei!

In concluzie, copiii nu au capacitatea rationala de intelegere pe care o are adultul, dar vor intelege emotional mult mai mult. Parintii insa sunt fix pe dos: pretind copilului sa inteleaga rational, dar il anuleaza emotional! Un copil se va simti inteles atunci cand si parintele va intelege nivelul lui de… intelegere!

Ma puteti gasi pe "Fericiti cei ce comunica". 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea