Parinti

#bunici permisivi #reguli bunici #reguli parinti #relatie nepoti bunici #crestere copii #bunici #copii

Expertul Acasa.ro, Livia Lucan-Arjoca, trainer: Cand nepotii sunt marul discordiei intre parinti si bunici

Sunt prea usor de impresionat de catre nepoti sau, din contra, impun limite prea dure? Cred ca felul in care va cresteti voi copiii este gresit? Vor sa se implice in educatia copiilor, dar o fac fara masura si au ajuns sa va saboteze? Sa aveti opinii diferite fata de parintii vostri in privinta educatiei celor mici nu este iesit din comun. Cu putin efort, puteti armoniza lucrurile, cu beneficii maxime pentru copii.

Daca se lasa manipulati de nepoti

Aveti reguli clare pe care va straduiti din rasputeri sa nu le incalcati. Efortul vostru constant are rezultate, dar simtiti ca totul se anuleaza dupa doar cateva zile in care copilul sta la bunici. Invariabil urmeaza replici de tipul “Bunicul ma lasa la televizor chiar daca nu citesc” sau “Bunica imi da voie la tableta mai des decat tine”. Cum se ajunge aici? Foarte simplu, buncii inchid ochii cand vine vorba de unele reguli pe care ar trebui sa le respecte nepotii fiindca nu vad pericolul in acelasi loc in care il vedeti voi.

Bunicii pe care copiii ii manipuleaza cu usurinta nu vor sa va submineze autoritatea. De aceea, vor reactiona foarte bine la argumente si vor colabora cu voi daca le explicati cu rabdare motivele pentru care tineti la regulile voastre si beneficiile pe care aceste reguli le ofera copiilor.

Uneori este binevenita si putina flexibilitate din partea voastra. Asadar, alegeti-va cu grija disputele si insistati doar daca este cu adevarat necesar. De obicei, bunicii care se lasa usor manipulati de nepoti se lasa la fel de usor convinsi si de argumentele voastre.

Daca “stiu ei mai bine”

Cel mai greu este sa gestionezi relatia cu buncii atotstiutori. Acestia nu cedeaza in fata argumentelor si pentru ca au pareri de care par sa tina cu dintii pot crea conflicte greu de stins. Asa se ajunge la situatiile foarte neplacute in care familiile rup legaturile. Cel mai bine este sa eviti disputele cu ei si sa le accepti limitele. La un moment dat si buncii, dar si copiii vor intelege ca fiecare casa are propriile reguli si ca cei care iau deciziile in privinta educatiei copiilor in cunostinta de cauza, stiind toate detaliile sunt doar parintii.

Perioade tensionate pot aparea si in relatiile ideale

Cand nu este vorba despre extreme si nici despre excese, ci despre bunci care isi indeplinesc rolul cat se poate de firesc, ai putea crede ca nu este loc pentru conflicte. Dar sunt o multime de factori care va pot influenta relatia. Bolile de care sufera bunicii pe masura ce imbatranesc, situatiile mai dificile din familie daca decideti sa va separati sau sa divortati, schimbari de statut finaciar sunt cateva exemple de situatii care antreneaza modificari in asumarea rolurilor si responsabilitatilor conform noilor nevoi ale familiei. Astfel de schimbari pot generera probleme daca nu se comuncia eficient si daca rolurile asumate sunt prea solicitante.

Este nevoie de empatie, moderatie, autocontrol si dragoste pentru a mentine o relatie buna cu bunicii copiilor. Tine cont de faptul ca buncii pot fi niste modele pozitive pentru copii, iar pentru voi un suport valoros. Contributia lor poate fi majora in rezolvarea unor probleme, iar ajutorul lor poate fi vital si va poate scuti de cautari extenuante in exteriorul familiei pentru a gasi solutii.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Livia Lucan - Arjoca

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea