Parinti

#recomandari sarcina multipla #riscuri sarcina multipla #sarcina multipla

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Cand barza face un singur drum in loc de doua. Sarcina multipla

Sarcina multipla apare atunci cand in uter se dezvolta mai multi embrioni. Poate fi vorba de un singur ovul, care dupa fertilizare s-a divizat in doi sau mai multi embrioni, sau poate fi vorba de ovule separate, fecundate de spermatozoizi diferiti. Fie ca a fost obtinuta natural sau in urma unor tratamente de fertilizare in vitro, sarcina multipla trebuie monitorizata cu ceva mai multa grija decat o sarcina singulara.

Controale in plus

Odata ce medicul a confirmat, la ecografie, ca vei avea doi sau mai multi bebelusi, e bine sa nu te abati de la programul de controale prenatale stabilit de ginecolog. Chiar daca este mai incarcat decat te-ai asteptat, vei afla, pas cu pas, la ce sa fii atenta si ce nu e bine sa faci, pentru a putea duce sarcina la termen. Vei avea ecografii mai dese decat la o sarcina singulara si investigatii in plus, pe masura ce sarcina avanseaza.

Atentie la alimentatie!

La fel ca o femei insarcinata cu un singur bebelus, dieta sanatoasa, bogata in nutrienti, are un rol important in dezvoltarea fetilor. Totusi, nu exagera cu mancarea, pentru ca esti predispusa la ingrasare mai mult decat o femeie insarcinata cu un singur copil. Este recomandat sa renunti la alcool si fumat si sa reduci consumul de cafea la cel mult o ceasca pe zi. Vei avea nevoie in dieta zilnica de mai mult acid folic, fier, calciu, proteine si vitamine.

Odihna si relaxare

Corpul tau are nevoie de odihna si relaxare cat cuprinde, asa ca este indicat sa faci orice iti provoaca placere. Totusi, evita activitatile prea solicitante pe masura ce sarcina avanseaza, fie ca e vorba de serviciu, calatorii sau exercitii fizice. Totodata, nu face sport inainte de a avea acordul medicului tau, pentru a nu pune sarcina in pericol.

Riscuri

Riscul de complicatii creste direct proportional cu numarul bebelusilor pe care ii porti in pantec. Cele mai frecvente afectiuni sunt hipertensiunea arteriala, anemia si edemele la membrele inferioare. Sunt multe cazuri, insa, in care femeia insarcinata cu doi sau mai multi feti este diagnosticata cu diabet gestational. Chiar daca, de regula, boala dispare dupa nastere, ea trebuie depistata si tratata la timp, pentru a nu pune in pericol viata mamei si a copiilor nenascuti.

Sarcina multipla creste, totodata, riscul de avort spontan si de preeclampsie, o complicatie periculoasa, care predispune la pierderea sarcinii. In plus, rareori o sarcina multipla ajunge la termen, ceea ce inseamna ca bebelusii pot avea, la nastere, probleme cu plamanii, dificultati de respiratie, greutate prea mica, tulburari digestive sau organe dezvoltate incomplet. Exista, insa, tratamente, atunci cand apar semne ca urmeaza o nastere prematura sau unul dintre copii nu creste atat de mult ca celalalt, pentru a diminua aceste probleme.

Nasterea

Modalitatea de nastere se stabileste in functie de pozitia fetilor in uter. Daca este vorba de gemeni, iar primul bebelus este pozitionat cu capul in jos, atunci poate avea loc o nastere vaginala. Daca niciunul dintre ei nu este, insa, cu capul in jos, sau este vorba despre o sarcina cu 3 sau mai multi bebelusi, atunci se recomanda operatia de cezariana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea