Parinti

#plan parental privind custodia comuna #custodia comuna parinti #custodia comuna #parinti

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie, avocat si mediator: Exemplu de plan parental privind custodia comuna negociat in cadrul medierii

Conflictele privitoare la custodia copilului dupa divort/separare sunt printre cele mai sensibile situatii in care ajung parintii. Frica de ”a nu mai avea copilul” este deseori intalnita la tati. Frica de a nu mai avea venituri sau puteri suficiente pentru cresterea copilului de una singura este deseori intalnita la mame.

Parintii au doua conflicte majore in perioada de separare: conflictul raportat la relatia dintre ei si conflictul raportat la relatiile lor viitoare cu copilul. Medierea poate ajuta parintii sa identifice, prin dialog si implicare, solutii amiabile durabile privitoare la relatiile parentale viitoare.

Stabilirea unui cadru de bune relatii cu copilul precum si a aportului financiar si nu numai la cresterea acestuia sunt necesare pentru buna dezvoltare a acestuia. Interesul superior al copilului este punctul central al medierii unor astfel de conflicte, interes care trebuie sa se grefeze pe posibilitatile, mijloacele, interesele si nevoile fiecarui parinte. in mediere parintii pot discuta diverse modalitati de exercitare a autoritatii parintesti si isi pot asuma diverse oblgatii si sarcini. Mai jos este un exemplu de acord de mediere rezultat recent in urma discutiilor din cadrul biroului nostru de mediere.

Continutul Acordului de Mediere:

Noi Popescu X si Popescu Y, in urma medierii conflictului referitor la autoritatea parinteasca privind copilul nostru- minora Popescu Z (Certificat de nastere serie NW nr 000004), am stabilit si convenit de comun acord urmatoarele:

1. Domiciliu minorei Popescu Z va fi la adresa din Str ---, adresa aceasta fiind si adresa de domiciliu a mamei. Eu Popescu Y, in calitate de mama, voi fi cea care va avea grija de minora cat aceasta va fi sub supravegherea mea. Domiciliul minorei se poate schimba doar cu instiintarea tatalui in termen de 60 de zile anterior schimbarii. Informarea este valabila si daca este facuta pe mailul sau pe numarul de telefon pe care se comunica in mod curent cu tatal.

2. Pensia lunara de intretinere la care se obliga tatal este de 2.000 de lei lunar si va fi platita in contul bancar nr -----, titular Popescu Y. Tatal poate contribui si cu alimente, imbracaminte sau plata altor taxe/cheluieli scolare, medicale sau de alta natura care il privesc pe copil.

3. Modalitati si posibilitati de relationare cu copilul:

a) tatal va avea dreptul a lua copilul la el in primul si al treilea sfarsit de saptamana din luna, de sambata dimineata orele 09.00 pana duminica la ora 19.00 – ora la care copilul va trebui sa fie adus inapoi la domiciliul sau. In tot acest timp, tatal trebuie sa comunice cu mama copilului si sa o instiinteze, la cerere, despre locul unde este copilul, starea sa de sanatate ori alte probleme sau situatii de care mama trebuie sa aiba cunostinta pentru buna crestere si dezvoltare a copilului.

b) vacantele se vor petrece cu ambii parinti astfel: vacanta de iarna si de Paste, o saptamana la tata si una la mama, ordinea urmand a fi stabilita de comun acord la inceputul fiecarei vacante. in vacanta de vara tatal va putea lua copilul pentru o perioada de 4 saptamani, informand in prealabil si in timp util mama copilului. In perioada in care copilul este cu tatal, acesta este direct raspunzator de copil si totodata tatal trebuie sa comunice cu mama copilului si sa o instiinteze, la cerere, despre locul unde este copilul, starea sa de sanatate ori alte probleme sau situatii de care mama trebuie sa aiba cunostinta pentru buna crestere si dezvoltare a copilului.

c) in timpul cat copilul nu se afla la tata, tatal poate lua legatura cu copilul prin mijloace de comunicare audio video, fara ca aceste comunicari sa depaseasca o frecventa care sa deranjeze mama sau copilul; comunicarile pot avea loc zilnic.

d) tatal sau mama are posibilitatea de a-si lua copilul in vacante in strainatate, fara a fi nevoie de acordul scris al celuilalt parinte, ci doar cu o instiintare prealabila scrisa facuta celuilalt parinte, pe mailul sau pe numarul de telefon prin care parintii comunica in mod frecvent. O astfel de iesire din tara nu poate depasi 30 de zile.

e) tatal are dreptul si obligatia de a supraveghea modul in care este crescut si educat copilul, putand oricand solicita mamei poze, date sau infomatii ce privesc viata, sanatatea, educatia si formarea copilului.

4. Alte probleme importante din viata copilului. Parintii vor lua de comun acord decizii privind problemele si chestiunile medicale, religioase, scolare, relatiile sociale ale copilului si alte aspecte importante de orice natura care survin in viata copilului. Mama copilului se va consulta periodic cu tatal privind aceste aspecte. Informarea si consultarea este valabila si daca este facuta pe mailul sau pe numarul de telefon pe care parintii comunica in mod curent. Parintii se angajeaza sa dezvolte relatii parentale normale si echilibrate raportate la copil, sa contribuie in mod concret si efectiv la dezvoltarea personala intelectuala, spirituala si sociala armonioasa, sa ia in considerare punctele de vedere ale copilului in raport cu varsta, nevoile si interesele acestuia.

5. Clauza de mediere. Orice neintelegere privind aplicarea in timp a acestui acord va fi solutionata prin mediere, ca o procedura prealabila oricarui demers judiciar.

Prezentul acord reprezinta o modalitate de exercitare comuna a autoritatii parintesti, cu mentiunile de mai sus. intelegerea intervenita intre noi este definitiva si totala, prin urmare declaram soluţionat in totalitate conflictul dintre noi.

Sursa foto: afairway.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dorin Ilie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea