Parinti

#timp de calitate cu copilul #activitati parinti #1 iunie #Ziua Internationala a Copilului

Expertul Acasa.ro, asistent social Romelia Blejan: Ce inseamna, de fapt, sa petreci timp de calitate cu copilul tau

Vine 1 iunie! Pentru ca este Ziua Internationala a Copilului avem un motiv in plus sa discutam despre copii si despre petrecerea timpului alaturi de acestia.

Lucrurile simple pot aduce fericirea copilului tau! Tu, ca parinte, trebuie sa fii prezent, nu doar fizic, in timpul petrecut cu el!

Timpul petrecut impreuna ca o familie este important pentru construirea unor relatii de familie puternice, pentru a crea amintiri pe tot parcursul vietii si pentru a dezvolta un mediu care sa construiasca stima de sine si caracterul copiilor. Cand sunt intrebati ce-si doresc cel mai mult, majoritatea copiilor spun ca ar vrea sa petreaca mai mult timp cu familia..

Acest timp, care tinde sa treaca din ce in ce mai repede, trebuie petrecut in cel mai frumos mod posibil, pentru ca forta unei familii vine din calitatea timpului pe care membrii ei il petrec impreuna si din aprecierea pe care si-o arata unul altuia. De aceea, pentru copil, ceea ce ii oferim in timpul si asa scurt pe care majoritatea parintilor il petrec cu acesta, devine esential.

Copilul. Parintii. Timpul

Pentru ca traim intr-un ritm alert, iar parintii se impart, de cele mai multe ori cu greu, intre viata profesionala si cea de familie, fiecare moment petrecut alaturi de copil conteaza. De aceea, petrecerea timpul de calitate trebuie trait pur si simplu: in orice moment al zilei, in orice loc sau in timpul unor situatii obisnuite.

Un zambet impartit cu copil tau atunci cand descopera un lucru care-l face fericit, o simpla conversatie despre hobby-uri, o plimbare in parc sau vizionarea unui film sunt uneori mai importante decat credem. Timpul trebuie valorificat in folosul copilului, pentru ca felul in care il petreci va oferi un mediu armonios pentru dezvoltarea acestuia. In fapt, conteaza mai mult calitatea timpului petrecut alaturi de copil si mai putin cantitatea.

Desi pare complicat si multi dintre parinti cauta sa gaseasca secretul petrecerii acestui timp de calitate, cheia sta in a oferi copilului atentia totala si viceversa. Momentele, activitatile si lucrurile care pot aduce fericirea si o crestere sanatoasa copilului sunt nenumarate si nu trebuie sa fie scumpe sau dificil de accesat.

CITESTE SI:

Evenimente de ZIUA COPILULUI Unde mergem cu cei mici de 1 Iunie
1 iunie - Ziua Copilului! Care sunt cele mai ravnite jucarii ale momentului
IUNIE Oferte de cazare de pana in 150 lei/week-end

A petrece timp de calitate cu copilul tau inseamna sa:

Luati masa in familie, oricat de des puteti. Acest lucru ar putea deveni un eveniment de familie, care sa va aduca laolalta de la momentul selectarii meniului, pregatirea mancarii, aranjarea mesei si pana la servirea si curatarea acesteia. Este un moment bun sa-i arati copilului ca este important si ca parerea lui conteaza. In timpul mesei, iti poti incuraja copilul sa vorbeasca despre ceea ce este interesant pentru el, si nu neaparat subiectele obisnuite, cum ar fi scoala si munca.

Faceti teme impreuna. Daca parintii pot petrece un timp pozitiv alaturi de copiii lor, sprijinul acordat in realizarea temelor poate fi o experienta buna, in care munca scolara in sine este doar un mijloc care sa-i aduca laolalta.

Participati la activitati sportive. Indiferent daca este vorba de joc in curte, de a merge la sala de sport sau de a privi copilul cum se joaca, implicarea activa si pozitiva este plina de satisfactii. Nu e niciodata tarziu sa redevii si tu copil si sa intri in joc.

Exploateaza hobby-urile copilului atat ca subiecte de conversatie cu copilul cat si pentru a le transforma in activitati pe care sa le realizati impreuna.

Faceti cumparaturile impreuna. Cumparaturile cu familia pot face dintr-o activitate simpla si aparent banala, un eveniment extraordinar pentru copil. Il puteti incuraja sa-si faca propria lista de cumparaturi, repsonsabilizandu-l prin a-l pune sa aleaga lucruri si obiecte pe care el le considera a fi necesare intregii familii.

Mergeti la un concert sau spectacol impreuna. Mergeti la o piesa de teatru, vizionati o emisiune de televiziune sau un film si implicati-va in discutii despre subiectele respective. Sunt ocazii bune cand puteti afla lucruri despre copil si puteti folosi subiectele abordate pentru discutii si mai interesante.

Realizati activitati in aer liber, cum ar fi drumetii, plimbari, plimbari cu bicicleta, picnicuri sau camping. Cu siguranta copilului tau ii va placea!

E important sa stii ca pentru a avea parte de timp de calitate, acesta trebuie sa raspunda nevoilor copilului, sa-i arate acestuia ca parintele este acolo si ca se poate baza pe el, activitatile pe care le desfasurati sa fie interesante si sa-i atraga atentia si nu in ultimul rand ceea ce se intampla in timpul respectiv sa-l invete pe copil sa-si cum sa-si poata construi o viata fericita si implinita!

Lucrurile simple pot aduce fericirea copilului tau! Tu, ca parinte, trebuie sa fii prezent, nu doar fizic, in timpul petrecut cu el!

Sursa foto: pixabay.com

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Romelia Blejan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea