Parinti

#asteptari copii #pregatire copii #comunicare copii #educatie copii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Pregatiti-va copiii pentru viata, nu pentru povesti!

Parintii au tendinta naturala de a-si proteja copiii. Este firesc si normal asa, face parte din ADN-ul nostru ca specie. Ceea ce pe mine ma ingrijoreaza insa este ca parintii promit o viata care nu prea exista, ca deseneaza un viitor iluzoriu care penduleaza intre doua tendinte: fie catastrofica (“ai sa ajungi un nenorocit daca nu inveti la matematica”), fie un fel de soap-opera (“daca castigi si concursul asta o sa vezi tu ce de usi ti se deschid si cum or sa alerge liceele dupa tine”). Si intr-un sens, si in celalalt lucrurile nu stau chiar asa. Copiilor li se livreaza mituri si povesti despre viata, facandu-i sa dea rau de tot cu capul de zid.

A fi pregatit pentru viata inseamna a gestiona partea ei de umbra, nu a o evita!

Sa luam exemplul celor care fac sport. Parintii pompeaza bani (caci astazi sportul nu mai este o chestiune sociala, ci o investitie a parintilor) si cer performanta, evident! Dar uita sa explice copiilor ca sportul, jocul sportiv inseamna si sansa de a pierde. Uita sa transmita ca pierderea este la fel de prezenta ca si castigul si ca, de fapt, antrenamentul nu inseamna decat sa maresc sansele castigului, dar nu sa anulez sansa pierderii! Uneori, si parintii uita ca jocul, sportul este mai important prin actiune, nu prin rezultat! Pierderea nu este intotdeauna legata de calitatea sau pregatirea sportivului, caci, dincolo de toate pregatirile, controalele, antrenamentele, investitiile, meniul adecvat, suplimentele minunate exista ceva ce nu poate fi controlat. Iar acel ceva tine de context, sansa, probabilitate, cu alte cuvinte de viata! Mi se pare important sa transmit copilului, mai ales atunci cand pierde, ca viata are si astfel de momente si ca atunci cand joci, ai si sansa de a pierde, dar asta nu te face pe tine ca individ un ratat, un nimeni, un looser.

Acest lucru este valabil si pentru relatii, angajamente, etc. intotdeauna va exista o zona pe care nu o vom putea controla. Folositi-va de ceea ce li se intampla copiilor pentru a le spune cum este viata in realitate, cu momentele ei bune si mai putin bune, cu zile senine si zile furtuna, cu nopti de Revelion si nopti de spital, cu singuratati si multime!

Asta nu inseamna ca trebuie sa ne focusam pe pierdere, pentru ca ne demotiveaza. Ceea ce vreau sa spun este ca atunci cand va confruntati cu o situatie neplacuta, nu incercati sa scapati repede de ea, sa o minimizati, ca si cand ar fi o exceptie, ca si cand nu ar fi trebuit sa se intample. Nu, nu este neaparat o exceptie si transmit copilului nomalitatea aceasta, cu care se va mai intalni in viitor. Vrei sa-ti maresti sansele? Ok, muncesti, depui efort, faci sacrificii! Fara efort, sansele sunt nule! Dar uneori, chiar si cu efort intens si sustinut, ajungi pe locul 2! Asta este o realitate! Nu o poveste! Iar copiii trebuie sa stie asta! Minunat este ce a castigat in tot acest drum, cum s-a dezvoltat ca individ, ce oameni a cunoscut, ce amintiri are, ce experiente s-au asezat in el!

Cand copilul este trist spuneti-i ca da, uneori viata e trista! Daca i se intampla o nedreptate - da, spuneti-i ca uneori viata e nedreapta! Cand va fi mintit – da, se va mai intampla si asta! Cand doare – da, va mai durea! Spuneti-i insa ce sa faca cu tristetea lui, cu sentimentul lui de nedreptate, cu furia, cu frustrarea, cu neputinta... cu care se va mai intalni negresit! A fi pregatit pentru viata inseamna a gestiona partea ei de umbra, nu a o evita!

Viata nu este un drum lin, roz si pufos! Viata este un drum bolovanos, care ne va zdreli genunchi si coatele, care ne va pune la zid si ne va confrunta cu adancimile propriilor caderi, care ne va zgudui cu propriile frici si angoase, care ne va scutura de toate reperele pe care le credeai eterne! Da, viata va face asta! Unii vor merge prin ea, ridicand din cand in cand ochii si spre cer, altii cautand proptele, altii incercand sa triseze pe poteci laturalnice. Viata este insa spectaculoasa, minunata prin miracolul ei de a fi, prin bucuria freamatului care palpita in orice tresarire, prin diversitatea intruparilor ei, prin iar dincolo de bolovani sunt flori, iarba, soare, aer, zbor, toate celelalte si toti ceilalti ca manifestari individuale ale vietii.

Am trece mult mai usor peste toate acestea daca parintii ne-ar spune ca e firesc asa, cu alb si cu negru, cu nuante de gri si curcubee, cu framantari si intrebari. Ne-ar fi mult mai usot daca parintii ne-ar pregati pentru viata, nu pentru... o poveste!

Sursa foto: njfamily.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea