Parinti

#materiale suzeta #cum alegem suzeta #suzeta

Expertul Acasa.ro Ada Minca: Cum alegem suzeta potrivita?

Printre multele intrebari ale prospetelor mamici se numara si cea legata de folosirea sau nu a suzetei la micul bebe. Indiferent de concluzia la care ajungeti, cel care va hotari va fi bebe insusi. Asa ca nu va faceti promisiuni cum ca nu-i veti da suzeta, ca nu-l veti lasa sa suga degetul - chiar daca plange, nu veti ceda in fata acestor obiceiuri nesanatoase - pentru ca atunci cand situatia devine reala si copilul nu se mai opreste din plans o sa fiti in stare sa-i dati orice, dar orice, numai sa-l vedeti ca se linisteste!

Suptul este un instinct natural - s-a demonstrat ca bebelusul isi suge degetul mare inca din burta mamei, natura il pregateste sa supravietuiasca dupa nastere, deprinde un gest care-i permite sa se hraneasca si reprezinta o nevoie psihologica a copilului nou-nascut de a fi linistit. Suptul stimuleaza producerea de serotonina, hormonul care creeaza buna-dispozitie si astfel, apropierea la sanul mamei nu numai ca satisface nevoia de hrana, dar este foarte importanta in dezvoltarea psihologica.

Din nevoia instinctiva de a suge, copilul isi cauta obiecte care sa tina loc de “sanul mamei” (degetul mare, coltul pernei, batistuta ...) si ajungem la acel substitut cel mai adesea recomandat – suzeta.

Urmatoarea intrebare: cum sa fie suzeta ideala?

Suzetele pot fi clasificate in functie de forma, rotunde, anatomice sau ortodontice, iar in functie de materialele din care sunt fabricate, latex sau silicon.

Suzeta din silicon: are avantajul ca se pastraza mai mult timp, se sterilizeaza mai bine si este mai usoara decat cea din latex.

Suzeta din latex: are avantajul ca imita cel mai bine sanul mamei si este produsa dintr-un material natural - latexul este cauciucul natural, obtinut din arborele de cauciuc. Dezavantajul este ca este mai scumpa si trebuie schimbata mai des.

Materialul recomandat pentru suzete este cauciucul natural. Acesta este foarte moale si elastic. Faptul ca este moale se potriveste perfect fiziologiei gurii pentru ca permite suzetei sa realizeze miscari naturale (miscarea in valuri) care antreneaza doar muschii folositi in procesul fiziologic de inghitire. Elasticitatea cauciucului natural permite tetinei sa reproduca extensia naturala a mamelonului si sa pastreze aceleasi functii ale limbii precum cele din procesul natural de suctiune. Cauciucul natural este foarte sigur pentru copil pentru ca este foarte rezistent si nu se rupe cand ii apar primii dinti copilului, asa cum se intampla in cazul suzetelor cu varful din silicon.

Experienta noastra a fost urmatoarea: dupa ce am umplut casa de suzete de toate tipurile, formele si culorile, singura care a fost acceptata de Regina a fost suzeta ortodontica din cauciuc natural Hevea, pe care am “insistat” sa o ia avand in vedere ca nu se dezlipea de la san cat era ziua de lunga.

In concluzie, recomandari pentru suzete: folositi-le pe cele din cauciuc natural, numai la “cererea” micutului si nu abuzati de ele astfel incat procesul invers, de renuntare la ea, sa nu fie anevoios.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Anca Barbulescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea