Gradina

#gradinarit iarna #trandafiri iarna #plante iarna

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Cum se ingrijesc corect plantele pe timp de iarna

Iarna: ce anotimp simplu si minimalist, dar ce complexitate in detaliile acestuia! Si cat de multa energie se consuma sub asternutul ei pentru ca totul sa ramana in viata si sa-si reia ciclul in anul urmator!

 

Ingrijirea trandafirilor

Uneori, natura are nevoie de ajutorul omului pentru ca frumusetile ei sa ramana perene. Acest lucru se intampla mai ales in gradinile amenajate, unde lucrurile nu vin chiar de la sine. Dincolo de lucrarile pe care le intreprinzi pentru a proteja plantele, e foarte importanta rezistenta acestora la inghet. Trandafirii Rosa Damascena și Baby Romantica  sunt doi trandafiri care se vor potrivi bine gradinilor expuse unor conditii mai grele. Ingrijeste-te bine de ei acum, pentru ca in timpul anului sa te bucuri de florile lor somptuoase, delicate si frumos colorate in roz, respectiv galben cu ocru!

In aceasta perioada, e bine sa tai trandafirii urcatori, pentru a elimina bolile. Tot acum, e indicat sa legi fiecare lastar pe suport. Aduna frunzele cazute la radacina trandafirilor care au suferit de rugina sau pata neagra a frunzei pentru a reduce riscul ulterior al aparitiei acestor boli. Cand temperaturile incep sa devina negative, e timpul sa faci musuroaie in jurul tulpinii trandafirilor. Pentru a proteja cat mai bine tulpinile, acestea se acopera cu panza de AGRIL sau se culca la pamant, in cazul celor urcatori.

Gradinaritul in lunile de iarna

Desi pare ca totul hiberneaza in perioada iernii, vegetatia duce, de fapt, o lupta continua de supravietuire. E nevoie ca tu sa ajuti plantele din gradina pentru aceasta trecere si sa pregatesti inca de pe acum terenul pentru un nou ciclu. Vei incepe cu indepartarea frunzelor uscate ale plantelor perene si rarirea acestora. Vei avea grija, insa, sa lasi capetele florilor ofilite deoarece acestea vor proteja viitorii muguri de inghet. Apoi, vei efectua taierile pentru glicina, vei scoate bulbii de dalia, begonia si gladiola pentru a-i depozita pe timpul iernii, nu inainte de a indeparta frunzele moarte ale acestora. Imprastie nisip in jurul arbustilor coniferi si taie cateva ramurele de laur cu fructe pentru a te bucura de cateva decoratiuni! Pe restul, le poti lasa in grija pasarilor.

Gazonul, o pata de culoare in albul zapezii

Gazonul ramane verde si in timpul iernii si inca necesita taiere daca iarna este blanda, dar la un nivel mai inalt. De asemenea, ar fi bine sa intepi pamantul cu o furca, pentru a imbunatati drenarea si aerisirea acestuia. Continua sa indepartezi frunzele cazute de pe gazon pentru a permite lumina sa ajunga la el si pentru a evita uscarea si inegrirea acestuia! Gazonul va putea astfel sa respire si sa creasca nestingherit in continuare. Evitati sa calcati pe gazon atunci cand acesta este inghetat sau se afla sub un strat greu de zapada, deoarece acest lucru il va deteriora.

Alte mici retusuri

Daca ai plante in ghivece aflate in gradina, este bine ca iarna sa le grupezi intr-un loc adapostit pentru a le proteja de inghet. Poti planta gard viu fara radacina protejata, pentru a oferi gradinii tale un aer atragator. 

Sursa foto: blackwalnutdispatch.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Viaceslav Buhna

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea