Gradina

# trandafiri de dulceata #Rose de Rescht #Rosa Damascena

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Ce trebuie sa stii pentru a putea cultiva trandafiri de dulceata si ulei esential

Fascinanta lume a rozelor nu se afla doar in esentele din sticle, ci te poate ademeni la fel de bine si de pe rafturile din camara. Parfumul trandafirilor a facut istorie si inca nu conteneste in a naste pasiuni sentimentale, dar nici aromele cu care se desfata papilele gustative nu sunt straine oamenilor.

Trandafirii comestibili

Rosa Damascena a facut inconjurul lumii cu mireasma petalelor sale, iar abundenta infloririi a fost un motiv in plus pentru cultivatori, sa profite de beneficiile acestui trandafir. Dulceata, siropul si ceaiul au adus rafinament celor mai sofisticate mese de-a lungul timpului, iar prezentul pare ca reinvie aceste produse.

Unul dintre cei mai recunoscuti producatori si furnizori de trandafiri pentru dulceata si ulei esential, FamousRoses.eu, a acordat un binemeritat credit si soiului Rose de Rescht, pe langa merituosul Trandafir de Damasc. Cu un miros puternic si fabulos, Rose de Rescht a crescut in popularitate datorita magiei prin care se transforma intr-una dintre cele mai delicioase dulceturi din intreaga lume.

Trandafirii de dulceata, calatori in timp

Trandafirul de dulceata a inceput sa fie cultivat in India, in vremea imparatilor moguli. in prezent, Iran, India, Egipt, China, Franta si Rusia sunt printre cele mai importante tari producatoare de ulei de trandafir, apa de trandafiri si concentrat de trandafiri. Marocul este renumit si el in productia de apa de trandafiri. Daca este sa vorbim despre batranul continent, Bulgaria, Turcia, Franta si Italia sunt principalele tari in care trandafirul Rosa Damascena este cultivat pe suprafete intinse, in special pentru productia uleiurilor volatile. Peste 10 tone de ulei parfumat sunt extrase anual din trandafirii cultivati in special in aceste tari.

Ce trebuie sa stii pentru a putea cultiva trandafiri de dulceata si ulei esential

Din anul 2015, au inceput sa se acorde fonduri europene nerambursabile pentru cultivarea de trandafiri pentru dulceata, motiv pentru care piata este in continua crestere in acest domeniu. Valoarea proiectelor este cuprinsa intre 100.000 si 900.000 euro, de aceea este un moment prolific sa te gandesti serios daca doresti sa faci si tu acest pas.

Trandafirii pentru dulceata nu sunt pretentiosi in ceea ce priveste altitudinea sau solul si nici temperatura. Pentru infiintarea de plantatii de trandafiri de mari dimensiuni, trebuie avut in vedere ca locul ales sa nu fie umbrit de copaci sau garduri vii, deoarece trandafirii au nevoie de soare cel putin pe durata primei parti a zilei. Pentru o inflorire abundenta, planta are nevoie de temperaturi cuprinse intre 15 si 30°C.

Pentru o dezvoltare buna a plantei, in primul an, se recomanda irigarea cu cel putin 10 litri de apa pentru fiecare planta, o data pe saptamana, in perioadele foarte calduroase si mai uscate. in perioadele ploioase, foarte important este drenajul corespunzator pentru ca apa de ploaie excesiva sa se scurga de pe plantatie. Pentru ca inflorirea sa fie abundenta, plantele au nevoie de un sol fertil, bogat in humus si imbunatatit cu ingrasaminte minerale complexe. Pentru randamete bune sunt recomandate si solurile argiloase sau luto-nisipoase cu un pH intre 6 si 8.

Recoltarea petalelor de trandafir pentru dulceata se face dimineata, atunci cand florile se deschid. in perioada de varf de inflorire, culesul florilor poate continua pana dupa amiaza, pentru ca toate florile care au ajuns la maturitate sa fie recoltate. Petalele se culeg in saci de panza si se transfera imediat in cosuri de rachita sau in lazi bine aerisite. Florile trebuie prelucrate cat mai repede posibil, pentru a preveni fermentarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Viaceslav Buhna

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea