Gradina

# bujori #lavanda #trandafiri #amenajare terasa #mobilier terasa #plante terasa #jardiniere lemn eucalipt

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Proiect pentru amenajarea unei terase

Revin cu un articol despre amenajarea cu plante a unei terase, deoarece cel precedent s-a bucurat de o mare audienta. In fotografiile de mai jos, puteti vedea amenajarea unei terase mari – aproximativ 80 mp – in zona centrala a Bucurestiului, la etajul 7, cu orientare vest.

Problemele pe care le-a ridicat din start acest proiect si de care trebuie sa tineti cont daca doriti realizarea unei gradini pe o terasa au fost:

  • Greutatea pe care o poate suporta terasa (intrebati constructorul). In cazul acesta a fost vorba despre o cladire mai veche, deci a trebuit sa reducem greutatea vaselor, a pamantului, si a plantelor, la minimum posibil.

  • Cat soare primeste in timpul zilei. A trebuit sa fim atenti cu alegerea speciilor de plante deoarece terasa noastra primea soare 6 ore pe zi, in timpul verii temperatura la amiaza ajungand si la 50 de grade.
  • Curentii de aer, foarte puternici la acea inaltime. Prima dorinta a clientului nostru a fost sa cream o perdea, in dreapta terasei (nord), deoarece vantul era foarte puternic tot anul pe acea portiune.
  • Sursa de apa. Fie montati un sistem de irigatii, fie un furtun, deoarece plantele trebuie udate.
  • Plasarea unor obiecte de mobila exterioara: masa, scaune si hamac.

  • Spatiu pentru activitati de recreere, in cazul de fata amplasarea unui gratar.

Citeste si:

Plante de interior pentru luminozitate redusa

 

Avand in vedere toate aspectele de mai sus, proiectul nostru a cuprins urmatoarele:

  • Am ales jardiniere din lemn de eucalipt, cu izolatie bineinteles. Sunt mai usoare si nu se incing asa de rau vara. S-a ales o culoare inchisa, pentru a crea un contrast cu gresia si peretii in culoare deschisa.

 

Citeste si:

Pregatirea gradinilor pentru iarna

  • In dreapta terasei (zona spre nord), s-au montat doua randuri de jardiniere, de inaltimi diferite. Cele mari in spate, cele mici - in fata. Astfel, in primul rand s-au montat pini (Pinus nigra), atat pentru formarea unui cadru, cat si pentru crearea acelei perdele impotriva vantului. Pinii sunt destul de rezistenti la caldura, dar si foarte potriviti ca bariera impotriva curentilor de aer. Pe randul de jos ne-am jucat putin si cu dimensiunile plantelor si cu culorile. S-au montat berberisi cu frunza rosie, trandafiri, lavanda, bujori, spirea cu frunza galbena, ienuperi orizontali de culori diferite, precum si plante anuale (pentru culoare): alyssum si portulaca. Nu uitati sa puneti si cateva plante curgatoare – iedera – vor imbraca foarte bine jardinierele.

Citeste si:

Suporturile si spalierele din fier forjat, altare pentru ghivecele tale

 

  • Zona centrala a terasei este destinata locului pentru masa. S-au pus doua canapele din ratan, masa si scaune din lemn de eucalipt in aceeasi culoare cu cea a vaselor. De asemenea, in acest spatiu s-au pus si plantele de interior, care vara se doreau scoase afara.
  • In stanga terasei s-a montat un singur rand de jardiniere cu arbusti de talie medie: cornus alba variegat, cotinus, weigela si viburnum. La acestea s-au adaugat cateva plante perene: irisi si bujori. Punctul de interes al acestui colt este jardiniera rotunda destinata florilor anuale foarte colorate. Craite in mijloc, ageratum si alyssum pe margine.
  • S-a montat un sistem de irigatii cu furtun picurator, dar si un furtun necesar spalarii terasei, si al plantelor.
  • Ca si accente de forma si culoare, s-au fixat din loc in loc pe peretii terasei, dar si ai cladirii, mici jardiniere pentru flori anuale: petunii, muscate, etc.
  • Nu uitati de sistemul de iluminare. In cazul nostru avem lampi fixate pe peretii terasei, ce difuzeaza lumina printre plante, punandu-le astfel in evidenta si seara.

Sper ca toate acestea sa va inspire in realizarea unui mic spatiu verde pe terasa voastra, insa este de preferat sa apelati la specialisti, deoarece sunt multe aspecte de care trebuie sa tineti cont in realizarea unui astfel de proiect.

Peisagist Cristina Stinghe

0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea