Gradina

#plante rezistente #Alyssum #Phlox subulata #Miscanthus #Paeonia

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Plante rezistente pentru gradini

Cu totii avem sentimentul ca nicaieri nu este mai bine ca acasa, pentru ca fiecare dintre noi incearca sa-si creeze un confort intim, chiar daca nu luxos, sa-si puna amprenta personalitatii lui in tot ceea ce ne inconjoara. Pentru multi dintre noi, preocuparile legate de gradinarit sunt absolut necesare, fac parte din viata noastra, deoarece ne ofera satisfactii, ne incarca cu energii pozitive si ne ajuta sa ne relaxam.

 

Cum fiecare isi doreste ca gradina sa arate cat mai bine si cat ma sanatos, apare intrebarea: ce specii de plante putem folosi, care sunt cele mai potrivite pentru mediul nostru etc.

Iata cateva exemple de plante cu flori, perfect adaptate conditiilor de mediu de la noi, usor de crescut si intretinut.

Printre favoritele mele este Alyssum, planta cu peste 100 de specii, originara din Africa si Asia. Este o planta de talie mica, cu inflorire abundenta, in diferite culori, si cu un parfum deosebit seara. Unele specii infloresc toata vara, altele pe perioade mai scurte. Are buna capacitate de ramificare.  Au nevoie de mult soare si prefera solurile fertile, grele si calcaroase. Pe timpul verii au nevoie de multa apa.



Phlox-ul a fost aclimatizat in urma cu mult timp la noi, speciile perene devenind deja traditionale in gradinile noastre. In functie de specie, sunt de talie mai mare sau mai mica, dar mereu foarte colorate. Speciile perene sunt paniculata sau subulata. Paniculata este de talie mare cu inflorire de la inceputul verii pana tarziu toamna. Se dezvolta bine in zone cu semiumbra. Phlox subulata este planta taratoare, ce formeaza un placut covor colorat in mai-iulie.


 

Miscanthus este o iarba decorativa ce cuprinde doar sase specii, cu origini asiatice. Formeaza tufe foarte bogate, ale caror varfuri formeaza inflorescente. Au un aspect exotic mai ales datorita frunzisului, care poate fi panasat sau zebrat. Are nevoie de mult soare, sol bogat si bine drenat. Nu este perfect adaptat la conditiile de ger de la noi, si din acest motiv trebuie protejat la baza cu frunze peste iarna.

 

Paeonia sau bujorul este regele gradinilor de primavara. Exista varietati de talie mica sau de talie mijlocie, cu flori mari, simple si discret parfumate, sau flori duble, altele cu flori batute. Au nevoire de sol argilos imbogatit cu humus si expunere la soare. La plantare, mugurii trebuie sa fie bine acoperiti, dar nici adanc ingropati.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94
Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea