Gradina

#plante #pietris #ghiveci decorativ #ghiveci fara scurgere apa #argila expandata #pietre ghiveci

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Plantarea corecta in ghivecele fara orificiu de scurgere

Deseori, ghivecele din ceramica, teracota sau lut pe care le gasim pe piata nu au orificiu de scurgere a apei. Acest lucru impiedica drenarea apei din ghiveci si poate duce la putrezirea radacinilor plantelor montate.

Exista o modalitate foarte practica de plantare in astfel de ghivece, folosita de specialisti, pentru a evita acest inconvenient. Plantarea in ghivecele fara orificii de scurgere presupune cateva etape ce trebuie urmate in acest caz. Aceste reguli se aplica si in cazul ghivecelor din furnir de piatra, zincate etc.

Astfel, la baza ghiveciului punem pietris, mai fin sau mai mare, in functie de dimensiunile ghiveciului. Cu cat ghiveciul este mai mare, cu atat vom pune pietre mai multe si mai mari. Rolul acestora este de a colecta surplusul de apa din ghiveci.

Peste pietris, fixam o folie speciala, preferabil din fibra de nuca de cocos. Puteti folosi folia pentru a imbraca interiorul ghiveciului, rolul ei fiind de a proteja radacinile plantei atat pe timp de iarna, cat si vara. Folia din fibra de nuca de cocos poate fi inlocuita cu o panza de sac din canepa. Nu folositi materiale sintetice!

Ulterior adaugati in ghiveci argila expandata sau cheramzit granulat. Se poate procura de la magazinele ce au si departamente de gradina.

Ultima etapa este adaugarea pamantului necesar si plantarea propriu-zisa. In functie de tipul de planta se alege si pamantul necesar.

Sugestie

Amesteca pamantul cu putin pietris fin - drenajul va fi si mai bun. In cazul in care planta aleasa necesita multa apa, poti amesteca pamantul si cu putin nisip ce va mentine umezeala, dar si drenajul va functiona corespunzator, evitandu-se putrezirea radacinilor. Ingrasamantul se amesteca si el cu pamantul.

O alta tehnica folosita in cazul acestor ghivece este utilizarea lor doar ca si masca pentru un alt ghiveci in care se monteaza planta. Si in acest caz, puneti pietris pe fundul mastii, si ulterior asezati ghiveciul ce contine planta in masca pe acest pietris.

Ghiveciul interior trebuie insa sa aiba obligatoriu orificii de scurgere. Aceasta metoda are marele avantaj ca din cand in cand sa puteti scoate ghiveciul interior din masca, pentru a aerisi mediul creat in interiorul ghiveciului decorativ. Acest lucru este foarte avantajos pentru radacinile plantelor.

Peisagist Cristina Stinghe

Tel.: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea