Gradina

#Paulownia #lemn #parcuri #scop decorativ si ornamental

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Paulownia, arborele cu cea mai rapida dezvoltare din lume

Paulownia sau Arborele Printesei, cum este denumit popular, este un arbore de esenta tare, originar din China, foarte bine aclimatizat in Romania si din ce in ce mai popular datorita calitatilor deosebite ale lemnului obtinut. Una din calitatile acestui arbore este dezvoltarea foarte rapida, cea mai rapida din lume. Lemnul sau se foloseste la confectionarea de instrumente muzicale, mobilier de lux, iahturi si avioane usoare, fiind lemn de esenta tare foarte usor. De asemenea, lemnul este foarte rezistent, dar si estetic.

Paulownia este considerata “aluminiul lemnului” (are 33% din greutatea stejarului si 50% din greutatea pinului), este un arbore cu coroana larga si lujeri grosi, cu frunze foarte mari si flori grupate in inflorescente de dimensiuni mari, de culoare mov sau albe, parfumate. Infloreste spectaculos in perioada aprilie-mai, este rezistent la seceta si are o perioada lunga de viata, de pana la 80 de ani.

In ultima perioada, interesul pentru infiintare de plantatii de Paulownia a crescut foarte mult, desi a fost introdus in Romania in urma cu foarte multi ani. Acest arbore se utilizeaza si in scop decorativ si ornamental in gradini si parcuri.

Paulownia este un arbore practic si foarte usor de intretinut. Se dezvolta bine in orice tip de sol, avand un ritm de crestere foarte intens, in primii ani de viata creste 2-3 metri/an, iar valoarea comerciala a lemnului este asemanatoare cu cea a lemnului de nuc.

Avantajul sau este ca ajunge la maturitate la 7-8 ani si poate fi valorificat mult mai repede decat lemnul altui arbore. Lemnul se usuca foarte repede (30-60 zile), fara sa se deformeze.

Frunzele de Paulownia sunt mari, de 50-60 cm in diametru si sunt un ingrasamant natural ecologic, fiind folosite si ca hrana pentru animale.

Este ideal pentru formarea unor perdele de protectie impotriva zgomotului urban si suporta in acelasi timp foarte bine praful si poluarea. Se regenereaza rapid, din rizomi subterani si fixeaza foarte bine solul, din acest motiv fiind recomandata plantarea ei in zonele cu alunecari de teren.

Florile sale sunt foarte apreciate de albine, si poate produce chiar mai multa miere decat in cazul salcamului.

Anumite studii au ajuns la concluzia ca are si proprietati antitantari, indepartand tantarii pe o suprafata egala cu diametrul coroanei sale.

Paulownia este foarte rezistenta la seceta, fiind foarte potrivita pentru zona de sud a Romaniei, unde in perioada verii este canicula si ploua putin. In ultimii ani, s-au infiintat numeroase plantatii de Paulownia in Romania, si interesul intreprinzatorilor este in continua crestere, deoarece lemnul este de calitate superioara, si este foarte cautat in strainatate, plantatiile existente fiind deja contractate pentru vanzare la maturitate.

Peisagist Cristina Stinghe

Telefon: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea