Gradina

#gazon #mobilier gradina #gradina #ghivece #decoratiuni gradina #proiectare gradina

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Iata de ce sa tii cont inainte de amenajarea gradinii!

De cele mai multe ori, cand trebuie sa amenajam o gradina este de preferat sa realizam mai intai un proiect. Cu ajutorul acestuia vom stabili ce plante punem si unde le punem, cum pozitionam peluza de gazon, pe unde va trece sistemul de irigatii, cum iluminam gradina, care va fi traseul aleilor si, nu in ultimul rand, ce fel de decoratiuni si mobilier de gradina vom folosi, care va fi rolul lor si cum le pozitionam.

In acest fel, ne facem o idee despre cum ar trebui sa arate gradina amenajata, care sunt costurile de amenajare, cat va dura si ce va presupune intretinerea acesteia.

Primele aspecte de care trebuie sa tinem cont sunt conditiile si tipul de sol, orele de lumina pe care diverse zone ale gradinii le primesc, dar nu in ultimul rand arhitectura casei, zona in care aceasta se afla etc.

In ceea ce priveste irigarea gradinii, trebuie avuta in vedere sursa de apa, presiunea si debitul de apa. In functie de aceste informatii, decidem daca sistemul de irigatii presupune doar montarea efectiva a acestuia sau daca sunt necesare lucrari pentru imbunatatirea sursei de apa.

Pasul urmator este alegerea plantelor. In primul rand numarul arborilor de talie mare, speciile si amplasarea lor. In functie de acestia se stabilesc ulterior arbustii decorativi, aranjamentele de plante, peluza de gazon, locul de masa, joaca sau gratar. Cand alegem speciile, trebuie sa tinem cont nu doar de elementele de mai sus, dar si rolul pe care arborii si arbustii il vor avea, in afara de cel decorativ.

 

Arborii pot oferi in primul rand umbra, pot fi foiosi sau rasinosi, unii ne ofera si fructe etc. Alegerea trebuie sa aiba in vedere si forma acestora, ei pot fi columnari, cu coroana rotunda, in forma de umbrela, de talie mai mare sau medie.

 

Peluza de gazon poate fi mandria oricarui gradinar amator sau profesionist, dar, daca ea nu este montata corect de la bun inceput, rezultatele nu vor fi reusite. Gazonul are nevoie de lumina, insa in sezonul cald prea multe ore soare il pot usca, deoarece stratul de suprafata al pamantului se usuca rapid. Ideal ar fi ca in timpul verii o peluza de gazon sa primeasca cam cinci ore de soare pe zi. Daca in zona respectiva este mai putina lumina, optati pentru gazon de umbra.

Iluminarea gradinii trebuie sa puna in valoare diverse plante, insa in primul rand are un scop practic: iluminarea aleilor, a zonei de masa, joaca sau gratar. Designul lor se alege in functie de arhitectura casei, aspectul aleilor, dar si in functie de tipul gradinii.

Nu ultimul rand, mobilierul si decoratiunile de gradina trebuiesc alese cu grija. Diverse decoratiuni: spaliere pentru plante agatatoare, ghivece decorative, felinare etc. sunt sarea si piperul unei gradini. Au atat rol decorativ, cat si practic si vor oferi gradinii o nota de originalitate.

Sper ca toate aceste informatii sa va convinga ca, inainte de a incepe o amenajare, este bine sa aveti un proiect ce va permite sa va imaginati forma finala a gradinii, astfel incat sa puteti schimba sau inlocui ceea ce nu va place inainte de a fi prea tarziu.

 

Peisagist Cristina Stinghe

Tel.: 0744.82.66.94

Web: www.amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea