Gradina

#gard viu #gradina #montare gard viu #intretinere gard viu #Thuja Smaragd # Cupressocyparis #Thuja plicata atrovirens

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Gardurile vii vesnic verzi - rol, montaj si intretinere

Una dintre cele mai bune metode de a-ti crea intimitate si a-ti delimita gradina de strada sau de vecini este montarea unui gard viu. Ai destul de multe variante la indemana, insa trebuie sa stii de la bun inceput ce fel de gard viu doresti si ce vrei sa obtii de la el.

Principalul rol al unui gard viu este acela de a delimita o suprafata. Daca vorbim despre imprejmuirea unei gradini, de crearea unui perete verde, deci de a ne asigura intimitate in spatiul nostru, vom opta pentru un gard viu de talie mare si cat mai compact, preferabil din plante vesnic verzi, astfel incat sa avem un perete cu funzis verde si in timpul iernii.

Pentru delimitarea unui aranjament de plante vom alege un gard viu de talie mai mica. Aici vom tine cont de inaltimea plantelor din aranjament, astfel incat gardul viu pe care il montam sa nu le obtureze.

Pentru realizarea unui gard viu ce depaseste 2 metri inaltime, cele mai bune variante sunt diverse specii de Thuja sau Cupressocyparis.

Desi folosita foarte des in Romania pentru gardurile vii, Thuja Smaragd nu este cea mai buna solutie. Este intr-adevar foarte frumoasa cu un frunzis des de un verde foarte aprins, insa este o specie solitara. Este destul de sensibila la focul microbian de toamna si face multe uscaturi in interior. Montate ca si gard viu, una langa alta, vor respira mai greu, si vor face si mai multe uscaturi. In afara de acest lucru, nu se preteaza la tundere, iar gardurile vii trebuie totusi tunse. Suporta usoare tunderi in partea superioara, dar pe linie verticala nu le veti putea taia niciodata, astfel incat sa obtineti o linie uniforma, eleganta, asa cum trebuie sa aiba un gard viu. Trebuie curatata cu regularitate in interior, caci altfel este predispusa la boli, daunatori, si in final deteriorarea ireversibila a intregului arbore.

Cea mai potrivita specie de gard viu vesnic verde este Thuja plicata atrovirens. Este mai greu de gasit la noi in tara, caci o persoana care nu se pricepe o va desconsidera datorita aspectului sau in primii ani de viata. Este o specie foarte rezistenta, cu cea mai rapida crestere din familia ei, frunzisul este verde intens si suporta orice fel de tundere.

Fata de Thuja Smaragd nu face uscaturi in interior, deci nu trebuie curatata. Chiar daca atunci cand este mai mica, este mai rara si cu o dezvoltare mai ravasita, dupa 2-3 ani de la montaj veti avea un gard viu perfect compact, nepretentios, de un verde intens.

Cupressocyparis leylandii este o cypresa (se aseamana mult cu Thuja) foarte des folosita pentru gardurile vii. Are o crestere foarte rapida, este foarte compact, si se preteaza foarte bine la orice fel de tundere.

La montaj este de preferat sa sapati un sant cu 20% mai adanc si mai lat decat balotul plantelor. Tolereaza usor solurile din tara noastra, dar fiti atenti cu drenajul. Thuja nu va suporta apa care stagneaza in sol. Daca locuiti intr-o zona cu sol greu, inainte de plantare realizati un drenaj, care va permite apei sa se scurga. Atfel, radacinile vor putrezi, si plantele vor muri.

Dupa plantare aveti grija ca solul sa fie mereu umed. Este de preferat sa montati gardurile vii toamna, mai putin primavara.

Puteti aplica ingrasamant de conifere maxim de doua ori pe an.

Thuja si cypresele sunt destul de rezistente la boli, insa chiar si asa este bine sa le stropiti preventiv. Daunatorii cei mai des intalniti sunt paianjanul rosu, paduchii lanosi, molia. Daca observati aparitia acestora, tratati plantele, caci pot deteriora frunzisul.

Peisagist Cristina Stinghe

0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea