Gradina

#hortensia #plante perene #decor gradina #Pelinita #Trandafiri roz

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Culori pentru gradina ta

Doresti o schimbare de decor si infrumusetarea unui colt din gradina? Nimic mai usor, prin crearea unui aranjament cu suprafata de pana in 10 mp, ce poate fi realizat in diferite culori: albastru, roz, alb sau auriu. Compus din insulite de plante perene ce se detaseaza pe un fond de arbusti, acesta poate ramane inflorit neintrerupt timp de mai multe luni. Un vis!

 

Pentru un peisaj in albastru folositi arbusti: Cornus elegantisima, Osmanthus, Vitex agnus si Buxus, iar ca plante perene Linum flavum, Delphinium, Campanula, Geranium, Pelin rusesc, Menta pisicii. Pentru a pune in evidenta diferitele nuante de albastru, se foloseste foliajul argintat
al Soparlitei, Pelinita, sau Limba-pestelui. Asezati plantele cu frunze mici ca Inul sau Scabiosa in apropierea celor cu frunze mari. Printre plantele perene, puteti aseza plante anuale, aranjamentul fiind astfel inflorit mereu.

La cumpararea plantelor, alegeti-le pe cele in ghiveci, vor avea sanse mai mari de prindere.

La plantare, pregatiti solul prin inlaturarea buruienilor, sapati si adaugati putin compost.

Realizati apoi o structura in alb: pe un fond de patru arbusti, asezati la un gard sau langa un perete, montati o masa de plante perene, cateva plante mai voluminoase, gen Buxus mai in fata si tufe de graminee.

Gramineele sunt foarte la moda in ultimii ani, deoarece prezinta avantajul de a da aranjamentelor o infatisare lejera si placuta si de a-si pastra si in timpul iernii o silueta estetica.

Abustii folositi aici sunt: Hortensia, Prunnus lusitanica, Viburnum, Amelanchier canadensis si Buxus. Plante perene: Aster, Cimicifuga, Floarea miresei, Hosta Phlox, Pachysandra, iar gramineele folosite sunt Pennisetum si Arrhenatherum.

Toamna nu taiati tulpinile paioase ale gramineelor. Plantele vor capata o tenta roscata si vor ramane decorative toata iarna.

Pentru un peisaj auriu folositi arbusti precum Cornus mas auriu, Eleagnus si graminee precum Molina caerulae, Dechampsia caerulea, Carex aurea. Plante perene indicate sunt: Alchemilla molis, Crocosmia, Coreopsis verticillata, Euphorbia, Helianthemum, Doronicum.

Pentru punerea in valoare a florilor galbene se foloseste frunzisul de culoarea bronzului sau rosu inchis (Euphorbia si Crocosmia). Gramineele aduc gratie si lejeritate, fiind in acord cu tema de galben prin panajul auriu al spicelor. Plantele cu foliaj auriu intaresc aspectul luminos si viu al compozitiei si pun in valoare verdele celorlalte frunze.

Un masiv in culoare roz: arbusti precum Trandafiri roz, Photinia serrulata, Lavatera rosea, Buxus globular, graminee precum Carex buchananiisi plante perene: Phlox paniculata, Armeria martima, Saxifraga, Thymus serpylum, Artemisa pontica.

Pentru accentuarea diferitelor tonuri de roz, plasati plante cu foliaj purpuriu sau brun deschis (Pelin rusesc).
 

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94
Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea