Gradina

#plante balcon #accesorii florale #trandafiri #plante terasa #ghivece

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Cele mai indicate plante pentru terase si balcoane

Doarece multi dintre noi locuim in apartamente de bloc, si nu avem un spatiu la sol pentru o gradina, singura varianta ramasa pentru a ne bucura de un spatiu verde este terasa sau balconul. Acestea pot deveni adevarate spatii de recreere si relaxare.

Cand dorim sa amenajam un astfel de spatiu, trebuie sa tinem cont de unele aspecte: in primul rand suprafata disponibila. In functie de aceasta alegem plante de talie mai mare, cu vase mai mari, sau plante mai mici.

Orientarea si orele de lumina pe care terasa noastra le are, sunt, de asemenea, foarte importante. Trebuie sa stim daca vom pune plante ce necesita multa lumina si rezista in soare sau plante care din contra, se impaca cu umbra.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tinem cont de modul in care este aranjata casa, caci trebuie sa exista o legatura intre modul de decorare al spatiului de locuit si amenajarea balconului sau a terasei. In functie de acest aspect veti alege ghivece din ceramica, din lemn, din zambila de apa, ratan sau alte materiale.

In balcoanele inchise, ce sunt incalzite si iarna, te vei putea juca cu o varietate foarte mare de plante exotice, in timp ce pe o terasa ce ramane descoperita iarna, vei putea monta doar specii rezistente la temperaturi scazute.

Trandafirii japonezi, pentru balcon

Printre cele mai indicate plante decorative folosite pentru amenajarea balcoanele sunt bine cunoscutii trandafiri japonezi.

Au fost adusi in Europa in urma cu 300 de ani din China. Datorita multitudinii de culori pe care o ofera, au fost cultivati cu mare pasiune. Daca sunt bine ingrijiti, trandafirii pot inflori toata vara, uneori chiar si iarna. Au nevoie de multa lumina, altfel nu infloresc, si apa suficienta. Tunderile trebuie facute cu mare grija si se executa doar primavara.

Se recomanda ca treptat sa se realizeze o coroana pe trunchi sau o forma de tufa, dar in cadrul acesteia, lastarii sa se scurteze la 3-5 ochi, in fiecare an.

Alte plante ce le poti folosi in balcoane sunt:

  • Schefflera
  • Yucca
  • diferite specii de palmieri
  • Dracaena
  • Leandrii

  • Croton
  • Camelia
  • Azaleea
  • plante curgatoare: Asparagus, Philodendron, Epipremnum
  • Kalanchoe

  • Crassula 
  • Anthurium

Pentru terase descoperite iarna optam pentru plante rezistente la temperaturi scazute.

Coniferele, de nelipsit

Coniferele sunt un “must-have”, in principal deoarece sunt vesnic verzi si ne ofera un peisaj verde tot anul. Sunt numeroase specii pe care le poti folosi, de diverse dimensiuni, si cu frunzis in diferite culori: Thuja, Taxus, Ciprese-Cupressocyparis si Chamaecyparis, Pinus, Juniperus. Ai grija sa-i uzi din abundenta atat la radacina, cat si pe funzis in zilele caniculare. Ia in calcul si un drenaj al vaselor in acest caz.

De asemenea, putem planta arbusti: Cornus alba variegata, Berberis thumbergii, Euonimus, Rhododendron, Spiraea, Cotinus, Lavandula si bineinteles  trandafiri.

Terasa ta nu va fi insa completa, fara culoarea pe care diverse specii de flori perene sau anuale ti-o va oferi. Planteaza alaturi de speciile de talie mare plante precum Bujori, Campanula, Aquilegia, Armeria, Sedum, Sempervivum, Phlox, Tagetes, Dianthus, Gazania etc.

Sper ca toate aceste informatii iti sunt de folos, iar daca doresti un sfat profesionist nu ezita sa ne contactezi.

Cristina Stinghe

Peisagist

Telefon: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea