Gradina

#nuci #pomi fructiferi #pomi #caisi #meri #tundere pomi

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Cand si cum se tund pomii fructiferi

Cand ai o livada cu pomi fructiferi sau doar cativa astfel de arbori in gradina, este bine sa stii ca tunderea lor reprezinta o prioritate si trebuie efectuata in curand, mai exact la sfarsitul lunii februarie. Necesita cateva cunostinte, deoarece o taiere necorespunzatoare poate duce la deteriorarea pomului si la o productie slaba de fructe.

Tunderile de pomi fructiferi care se efectueaza la sfarsitul iernii – in perioada de hibernare a pomului - sunt un factor de invigorare pentru pomi, asigurand o crestere sanatoase si viguroasa a arborilor, precum si o productie buna de fructe.

Alegerea momentului in care se face tunderea este foarte importanta. Aceasta trebuie facuta astfel incat pomul sa nu sufere de pe urma ranilor cauzate de taiere (dupa inghet). Merii si nucii pot fi tunsi mai devreme, caisii, piersicii, prunii mai tarziu.

Ca regula, se tund mai intai pomii fructiferi care infloresc mai tarziu, iar cei care infloresc mai repede se tund mai tarziu.

De asemenea, pomii mai batrani se tund mai devreme, cei tineri - mai tarziu, caci sunt mai sensibili la frig.

Tipuri de tundere a pomilor fructiferi

  • Tundere de rarire: se elimina ramurile din interiorul arcadei, care sufoca. Nu este insa o tundere care invigoreaza prea mult arborele.
  • Tundere a ramurilor superioare: se elimina partea superioara a ramurilor. Permite dezvoltarea mugurilor inferiori si a celor de sub punctul de taiere si duce la dezvoltarea ramurilor secundare ale pomului.
  • Tundere de indepartare a ramurilor uscate: se inlatura toate ramurile uscate, rupte sau ranite.
  • Tunderea ramurilor principale: Aceasta se realizeaza doar in cazuri extreme.

Reguli de tundere

  • Nu taiati prea aproape de trunchi. Astfel de taieturi sunt prea mari si intarzie vindecarea.
  • Nu taiati nici prea departe de trunchi pentru ca veti lasa un ciot urat, care poate fi usor invadat de insecte. Rana nu se va vindeca decat dupa ce ciotul este inlaturat.
  • Taiati oblic, astfel incat sa permiteti apei sa se scurga de pe rana.
  • Este de preferat sa ungeti rana cu mastic, astfel evitati aparitia putregaiului,  precum si inmultirea insectelor.

Stropirea pomilor fructiferi

Prima stropire preventiva se face la sfarsitul lui februarie cu produse pe baza de cupru- fungicid. La o saptamana de la prima stropire se face cea de-a doua cu Confidor Oil de primavara - insecticid. Ulterior, de-a lungul anulu,  se fac si alte stropiri, despre care vom vorbi in alt articol.

Peisagist Cristina Stinghe

Tel.: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea