Gradina

#Calirea rasadurilor #ingrijire rasaduri #rasaduri

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu: Cum se ingrijesc rasadurile - 8 lucrari esentiale

Lucrarile de ingrijire aplicate rasadurilor sunt de o mare importanta si complexitate si au ca scop dirijarea factorilor de vegetatie la care se adauga combaterea bolilor si daunatorilor, combaterea burienilor, calirea rasadurilor etc.

 

Iata care sunt etapele esentiale de ingrijire a rasadurilor: 

 

1. Tratarea substratului cu produse fitosanitare.

2. Lumina trebuie asigurata imediat dupa rasarirea rasadurilor prin mentinerea curata a materialelor de acoperire (sticla, folii din materiale plastice), rarirea ghivecelor cand plantutele incep sa se umbreasca. Atentie! La rasadurile de vara-toamna umbrirea este uneori necesara pentru a reduce excesul de lumina.

3. Temperatura ce trebuie asigurata cu aproximativ  6-8 zile inaintea plantarii definitive a rasadului - pana in ziua plantarii.

  • tomate timpurii - 12-14 grade Celsius.
  • ardei, vinete - 16-18 grade Celsius.
  • varza, conopida, gulioare - 12-14 grade Celsius.
  • castraveti, pepeni galbeni, dovlecei timpurii 18-20 grade Celsius.

Aceste masuri trebuiesc luate in vederea obisnuirii rasadurilor cu temperaturi mai scazute, temperaturi pe care acestea le intalnesc adesea la locul de plantare in primele saptamani. Scaderea temperaturii se face obligatoriu treptat.

 

4. Dirijarea hranei - se face in mod diferit (in functie de specie, se fac 3-4 fertilizari).

5. Umiditatea atmosferica se mentine moderata prin aerisiri, iar in sol se dirijeaza in functie de fenofaza.

 

6. Dirijarea aerisirii. Trebuie sa se faca cu multa grija si de asemenea trebuie sa se faca tot timpul. Odata cu cresterea plantelor, aerisirea se intensifica ajungand pana la deschiderea ferestrelor in tot timpul, descoperirea rasadnitelor.

 

7. Raritul este o lucrare obligatorie care se aplica la unele specii legumicole (tomate, ardei etc.). Lucrarea de rarire trebuie sa se faca inainte ca frunzele sa se suprapuna. Daca nu sunt rarite, plantele se alungesc.

8. Calirea rasadurilor se face in vederea obisnuirii rasadului cu temperaturi mai scazute, cu lumina mai intensa si cu apa mai putina avand ca scop cresterea rezistentei acestora. Calirea se face inainte de transplantare, dureaza 5-7 zile, si reprezinta o lucrare obligatorie pentru culturile timpurii si pentru culturile din solarii.

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea