Gradina

#foarfece gradina #tundere pomi fructiferi #pomi fructiferi

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Tunderea pomilor fructiferi - pas cu pas. Greseli de evitat

Cum sezonul de primavara bate la usa, pomii fructiferi pe care ii avem in gradina necesita o atentie sporita din partea noastra, cu privire la tunderi, stropiri si verificari ale starii lor de sanatate.

Momentul propice acestor operatiuni este inceputul lunii martie, cand riscul aparitiei unui inghet a cam trecut deja, intr-o zi cu soare, fara ploaie si fara vant. Motivul pentru care trebuie sa respectam existenta acestor conditii atmosferice este evitarea uneor degetaruri ce la inghet pot aparea in locul taierii ramurilor, precum si asigurarea eficacitatii stropirilor fito-sanitare aplicate.

Tunderile pomilor fructiferi se fac atat in inaltime, cat si in interiorul coronamentului. Pentru o rodire abundenta este important sa rarim ramurile mici ale pomilor din coronament, si astfel sa cream conditii propice ca arborele sa dezvolte ramuri noi si sanatoare. Aceasta operatiune va permite si o buna dezvoltare ulterioara a fructelor.

 

Taierea pe inaltime ajuta pomul sa concentreze seva sa, altfel spus energia lui, in productia de fructe in detrimentul dezvoltarii coronamentului pe inaltime, ceea ce intereseaza prea putin, si este chiar si o sursa de umbra, acolo unde nu ne-o dorim.

 

Ca si tehnica de tundere, nu este obligatoriu sa taiati deasupra sau dedesubtul unui ochi, ceea ce este important este sa indepartati ramurile uscate, ramurile cu scoarta ranita (crapaturi adanci, mici scorburi etc.), ramurile exagerat de lungi sau una din ramurile siameze (cand doua ramuri pleaca din acelasi nod, una trebuie indepartata - se lasa cea ma sanatoasa, viguroasa). Bineinteles, o tundere are in vedere si o forma regulata, uniforma a arborelui.

Pentru tunderea pomilor fructiferi este de dorit sa folositi foarfece cu cioc – eventual telescopice, pentru a putea ajunge si la ramurile superioare, si foarfece mici de gradina pentru ramurile subtiri. Lamele foarfecelor trebuie ascutite in prealabil, pentru a nu rani scoarta copacului acolo unde taiati. O scoarta ranita este sursa de infestare cu paraziti sau de infectare cu diverse boli.

Ulterior taierii, puteti stropi pomii fructiferi. Este vorba despre ultima stropire de iarna, cu solutii uleioase care asigura indepartarea larvelor depuse toamna. Cu cat o iarna a fost mai blanda, cu atat riscul infestarii cu parazitii este mare, deoarece larvele insectelor nu au fost distruse de frig.

Este de verificat conditia generala de sanatate a arborilor, si aici ma refer mai ales la trunchiul principal. Daca observati aparitia unor scorburi sau rani lasate de legaturi, proptiri ale arborelui, taieri etc., acoperiti-le cu un amestec de mastic, care practic va sigila ranile.

Exceptie de la tunderile de primavara face ciresul. Acesta se taie si se fasoneaza dupa rod. La fel nucul, presupune niste operatiuni diferite, insa acestea vor face subiectul unui alt articol.

Nu doar pomii fructiferi pot fi tunsi si fasonati in aceasta perioada. In aceeasi categorie intra si un spectru larg de arbori foiosi: mesteceni, tei, salcii, frasini, stejari, paulownii, artari, platani etc. Toti acestia pot fi fasonati, doar ca in cazul lor scopul tine de indepartarea ramurilor uscate, a ramurilor care deranjeaza practic sau vizual, in general, estetica unei gradini, sau indepartarea acelor ramuri care impiedica buna dezvoltare a arborelui in sine, sau dezvoltarea altor plante aflate in proximitatea lor. Si acestia trebuie stropiti, si verificati in acelasi fel casi pomii fructiferi.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea