Gradina

#gradini romanesti #arbori gradina #plante gradina #plante medicinale #vita-de-vie

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Profilul gradinilor romanesti. Topul arborilor si plantelor folosite

In acest articol, ne propunem sa discutam despre anumite aspecte comune care se regasesc in majoritatea gradinilor romanesti. Este adevarat, nu putem discuta despre ample proiecte de arhitectura peisagera in mediul privat (spatii particulare), asa cum putem studia aceste cazuri in tari precum Franta, Italia sau Marea Britanie, desi gradinile brancovenesti pot fi considerate un stil princiar, dar cred ca putem lua in discutie gradina rustica, tipica mediului rural in Romania. Mai simplu spus, gradina bunicii de la tara. Vorbim de o gradina cu functie preponderant utila, esteticul aflandu-se in plan secund.

 

Cunoastem cu totii ca romanii s-au indeletnicit inca din timpuri stravechi cu cresterea diverselor plante, de la vita-de-vie, pomi fructiferi, dar si plante al caror scop era strict decorativ. Chiar daca nu li s-au dat importanta, bibliografia in acest sens fiind minimala, nu inseamna ca nu a existat interes in acest sens.

Vita-de-vie a ocupat mereu un loc important in gospodaria oricarui taran. Diverse soiuri au fost cultivate si selectate, inca din vremea dacilor, in primul rand pentru obtinerea vinului sau a mustului, insa foarte des structura pe care vita era trasa, impreuna cu planta in sine, oferea si un loc umbros in curte.

Pomii fructiferi sunt urmatorii care au prezentat interes pentru romani, din motive lesne de inteles, solul si conditiile de clima fiind foarte propice cultivarii acestora in Romania. Putem spune ca nu exista curte de tara in Romania care sa nu aiba vita-de-vie si pomi fructiferi.

Pe langa acestea, rasadurile de legume, plantele medicinale sau diverse cereale apar ca fiind cultivate, insa nu ele sunt subiectul nostru. Ajungem si la acele plante decorative, al caror scop era, si este in continuare unul estetic.

Fara sa existe planuri concrete de pozitionare – lucru mult prea complicat pentru oamenii simpli – se cultivau plante precum carciumarese, craite, cosmos, crini, garofite si maci. Chiar si azi, daca intram in zone rurale, putem vedea, mai ales in partea din fata a curtilor, diverse aranjamente – adevarat mai rudimentare – ce contin astfel de specii.

De asemenea, putem vorbi despre o legatura “stramoseasca” a romanilor cu arbori precum nucul, stejarul, fagul, salcamul, multi dintre acestia avand un rol multiplu: estetic, productiv si de umbrire. Literatura noastra abunda in legende, creatii folclorice sau lirice al caror subiect sunt acesti arbori, atat de prezenti pe solul nostru. De asemenea, in zona artelor figurative, avem cativa pictori romani care s-au lasat inspirati de acestea creatii ale nature in operele lor.

Romania are avantajul de a avea un sol fertil si o clima potrivita, ceea ce ne permite sa construim, sa aranjam si sa intretinem spatiile noastre verzi, mai mult decat am facut-o pana acum. Chiar daca, pana in prezent, ne putem lauda doar cu cateva conceptii peisagistice brancovenesti, care reprezinta materialul unui articol viitor, asta nu inseamna ca de acum inainte, generatiile care vin nu pot crea si realiza proiecte ample si durabile in acest domeniu, care pe viitor sa formuleze un stil propriu.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea