Gradina

#arbori foiosi #conifere #perdea arbori #arbori gradina

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Perdeaua de arbori, secretul intimitatii in gradina ta

Scopul crearii unei perdele protective de arbori este legata de dorinta noastra de a ne construi un spatiu ferit de praful strada sau cel venit de pe campuri, daca locuim in zone de suburbie, sau un spatiu protejat de vant si de zgomotul urban.
 

Necesitatea protectiei antipraf si antizgomot este evidenta si usor de inteles pentru oricine. Vantul, pe langa faptul ca poate fi deranjant pentru oameni si pentru activitatile pe care le desfasuram in gradina, poate fi si daunator pentru unele specii de plante mai sensibile.

Cand infiintam o astfel de perdea, trebuie in primul rand sa stabilim latura sau laturile pe care urmeaza sa plantam arborii. Bineinteles ca, in primul rand, luam in calcul directia curentilor de aer – din ce directie bate vantul mai des. Insa, nu este acesta singurul aspect care ne intereseaza.

Important este ca arborii plantati, si implicit coronamentul lor, sa nu blocheze patrunderea razelor de soare in gradina. Altfel riscam ca la un moment dat, pe masura ce pomii se dezvolta, intreaga gradina sa fie cufundata sub umbra, ceea ce va dauna atat plantelor, cat si gazonului din curte.

Un alt element de retinut este distanta dintre gard sau casa si arbori. Unele specii foioase dezvolta radacini foarte puternice, ce pot ridica fundatii de beton. Este de preferat sa nu montati pomi mai aproape de 2 m de gard sau casa. De asemenea, distanta dintre arbori trebuie sa fie, in functie de specie, de macar 4-5 m. Insa, exista si specii – de conifere – care nu pun probleme cu radacinile si care pot fi montati mai aproape unele de celelalte.

 

Cand alegeti speciile de arbori pentru perdea trebuie sa tineti cont de suprafata gradinii, cantitatea de lumina care acestia o vor primi si de tipul de sol pe care il aveti. O prima decizie luata va fi daca optati pentru arbori foiosi sau pentru conifere – cu frunzis vesnic verde.

Daca aveti o gradina de suprafata mare, cu garduri largi, care automat este expusa vantului, este recomandat sa montati arbori foiosi de talie mare, care dezvolta coronament bogat. Astfel de specii sunt Platanii, Paulownia, Teii, Frasinii, Stejarii. Cu acestia trebuie sa tineti cont de dezvoltarea radacinilor. Cea mai buna varianta vesnic verde pentru gradinile mari este Pinul. El ofera o foarte buna protectie impotriva vantului.

Cand vorbim despre o gradina mica (sub 400 mp), arborii de mai sus nu sunt o varianta potrivita. O astfel de perdea ar fi disgratioasa si nepractica. Puteti folosi in acest caz specii de Ciresi decorativi, Koelreuteria paniculata. Sau, pentru o varianta verde si iarna, puteti alcatui un gard viu din Thuja, Tisa sau specii de Jenuperi pe inaltime. Acestea din urma insa au nevoie de conditii bune de lumina si de un sol foarte bine drenat. Radacinile coniferelor nu ridica betonul, iar ei pot fi plantati unul langa celalalt.

Oricare din variante veti alege, atunci cand plantati, adaugati in groapa de montaj pietris, peste care se arunca ceva pamant, si apoi se asaza planta. Acest lucru ajuta drenajul, si astfel buna sanatate a radacinilor.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea