Gradina

#musuroirea #trandafiri Pierre de Ronsard #ingrijire trandafiri

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Toamna se ingrijesc trandafiii! Cum iti pregatesti pentru iarna

Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru ingrijirea optima a trandafirilor, pentru ca in acest sezon sunt implicate atat tunderea lor, cat si pregatirea lor pentru iarna, pentru iminentele momente de ger. Tunderea acestora se realizeaza deseori in februarie si martie, insa trandafirii cu flori mari trebuie tunsi in mod obligatoriu si pe parcursul toamnei, nu inainte ca temperaturile de 30 de grade de peste zi sa dispara.

Taiatul (tunderea) trandafirilor inseamna de fapt toaletarea acestora, la fel cum se toaleteaza pana si copacii pentru a nu li se rupe ramurile in urma actionarii factorilor meteorologici (vant, furtuna, strat gros de zapada). La trandafiri, pana si chiciura poate avea efecte negative, rupand tulpinile sau afectandu-le serios.

Taierea de toamna nu este substantiala, nu este drastica, dar scade talia tufei (pana la 50 cm pentru trandafirii de tip tufa) si scurteaza suficient ramurile; nu si la trandafirii urcatori, la care ramurile se taie numai primavara. Toamna, trandafirii urcatori trebuie pregatiti pentru iarna prin legarea ramurilor. In pregatirea trandafirilor pentru iarna trebuie sa ai in vedere chiar si taierea ramurilor altor plante care traiesc langa acestia, numai asa poti sa oferi un avantaj speciei de plante cu flori care te intereseaza. Supranumit "Eden Rose", Trandafirul urcator Pierre de Ronsard de pe FamousRoses.eu este cu siguranța cel mai cunoscut trandafir din lume si un "must have" pentru gradina. Cu o rezistența buna atat la caldura cat si la ingheț, acesta nu iți va da prea multe batai de cap, fiind totodata o alegere buna pentru a da "inalțime" gradinii tale, atat la figurat cat si la propriu, ajungand la o inalțime de peste 2 m.

Nu te limita la taierea acestora!

Taierea trandafirilor este numai inceputul dintr-o serie de actiuni cunoscute de gradinari si de cei care au trandafiri de mai multi ani si au vazut pe viu efectele masurilor de ingrijire a acestor flori minunate, trandafirii. Se musuroiesc bine, ca sa supravietuiasca iernii.

Pasul doi este sa se aplice tratamentul fitosanitar: obtii o solutie specifica pe baza de cupru (Zeama Bordeleza) si stropesti uniform trandafirii; preferabil cu o pompa de stropit sau cu orice altceva cu atomizor, pentru ca solutia sa se raspandeasca uniform. Ce se intampla? Diversele cicatrici de pe ramuri pot dezvolta boli specifice; solutia pe baza de cupru face ca bolile specifice sa nu mai apara, asadar imunizeaza trandafirii la aceste boli. De asemenea, cuprul ajuta la maturizare/lemnificare ale ramurilor si astfel acestea vor rezista mult mai bine la ger.

Musuroirea: adaugarea de pamant

Solutia specificata mai nu are rol anti-inghet, ajuta mult planta sa reziste mult mai bine peste iarna. Protejarea impotriva gerului inseamna si altceva. Termenul de musuroire se traduce prin acoperirea bazei trandafirilor cu pamant afanat. Practica aceasta poate ti-e cunoscuta, pentru ca se intalneste si la alte plante, nu numai la trandafiri. Pentru adaugarea de sol bine maruntit, momentul optim, indiferent de tipul de trandafir, este sfarsitul lunii noiembrie.

Explicatia stiintifica a utilitatii adaugarii de pamant maruntit este destul de simpla: afanarea izoleaza termic, pe cand bulgarii mari de pamant, unii langa altii, mai mult favorizeaza accesul aerului foarte rece spre altoiul plantei. in plus vor fi descurajati sa vina soarecii.

Responsabilitatea ingrijirii trandafirilor nu trebuie sa apara la oameni numai o data pe an, toamna, ci trebuie sa fie prezenta constant. Trandafirii sunt organisme vii, in fiecare moment evolueaza si din aceasta cauza au nevoie de ingrijire nu numai toamna, in scopul pregatirii pentru iarna, ci si primavara – prin tundere, si vara – tot prin tundere, dar si prin irigare si fertilizare. Tratamentul fitosanitar se face toamna in mod obligatoriu, dar daca frunzele au o problema de sanatate primavara, nu se va astepta pana la toamna ci se va actiona numaidecat.

Iata ca nu este usor sa te bucuri de trandafiri. Mai inainte, trebuie ca ei sa se bucure de atentia ta si sa simta ca te preocupi de ei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Viaceslav Buhna

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea