Gradina

#Rosa Damascena #ulei din trandafir #conservare petale de trandafir #trandafir

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Modalitati de a conserva petalele de trandafir

Trandafirii pot trai o viata, atat cat pastreaza amintiri si schite ale unor momente frumoase. Dar ei pot trai o viata si in petale, cu tot cu parfumul lor, mai suav si mai linistit, chiar si dupa ce acestia au fost culesi.

Petalele trandafirilor - terapie pentru linistea organismului si rafinament in dulceata

Sunt numeroase efectele terapeutice ale florilor de trandafir, asadar, daca in gradina ta creste deja un trandafir Rosa Damascena de la FamousRoses.eu, e bine sa stii ca acesta va reusi mai mult decat sa te relaxeze cu parfumul sau: te va bucura din borcane cu una dintre cele mai fine si rafinate dulceturi. E bine ca dulceata sa se faca din florile cele mai tinere, netratate, foarte parfumate, de la care se indeparteaza portiunea alba a petalelor. Dar Rosa Damascena poate inalta un parfum duceag si suav si dintr-o cana aburinda, numai potrivita pentru un moment de socializare sau de ascultare. Pentru ceai, se pot folosi atat petale proaspete, cat si boboci uscati. Prin continutul sau ridicat de vitamina C, pectina, acid citric și acid malic, trandafirii consumati sub forma de ceai, in dulceata sau gem, stimuleaza procesele interne. Ei ajuta la eliminarea toxinelor, la racorirea si linistirea organismului.

Aromoterapia uleiului din roze

Uleiul de trandafiri, o substanta aleasa si nobila, este un tratament folosit de aromoterapeuti pentru ameliorarea simptomelor depresiei, in calmarea nervilor si a sistemului nervos. Adaugat in apa de baie, folosit in inhalatii si in dispozitive cu flacara destinate aromoterapiei, acesta calmeaza si imbunatateste starea de spirit. Nu putin cunoscut este si efectul afrodisiac al acestor flori, legenda spunand ca frumoasa Cleopatra facea bai in apa cu petale de trandafir penru a-si seduce partenerii.

3 metode de uscare ale petalelor de trandafir

Daca vrei sa te bucuri pentru un timp indelungat de propriile petale de trandafiri adunate in saculeti parfumati, ai de urmat cateva metode pe care le vei stapani destul de usor.

Poti usca petalele in borcane etans, intre straturi de silica gel, procedeu care poate dura de la 2 la 7 zile, sau de borax amestecat cu nisip fin sau malai, de data aceasta, timpul de uscare prelungindu-se, insa nemaifiind nevoie de un recipient etans.

O alta metoda pe care o poți folosi este uscarea prin caldura. Pentru aceasta, ai nevoie sa incalzesti cuptorul la 80 de grade Celsius si sa introduci in acesta tava in care au fost asezate petalele. Uscarea se face in 3 ore, timp in care usa cuptorului ramane deschisa. Desi nu este cea mai buna alegere, uscarea cu fierul de calcat este foarte rapida. Pentru aceasta, așezi petalele intre doua bucati de hartie absorbanta inainte de a fi calcate. Petalele mai pot fi uscate si intr-un cuptor cu microunde, folosind o presa de flori sau doua placi ceramice.

Cea din urma metoda este uscarea naturala, in aer uscat si cald. Intre filele cartilor, prin presare, trandafirii se usuca lent, dar ce surpriza frumoasa este cand, rasfoind prin carti, gasim ramasitele unor amintiri! Un deshidrator este si el foarte indicat, insa mai costisitor, la fel ca si uscarea prin inghetare profesionala.

Din trandafiri se pot face infuzii, apa de distilare sau apa de roze rezultata dupa separarea uleiului eteric prin decantare, folosita pentru afectiuni oculare, dureri de dinti, eczeme si urticarie, otet aromatic, tinctura, lotiuni antiacneice si tonice pentru combaterea ridurilor, ungunete pentru piele crapata si multe alte. Trandafirii sunt, astfel, mai mult decat o desfatare a mirosului si a privirii, domeniul lor de aplicare in diferite forme fiind foarte vast, ceea ce face ca valoarea lui sa creasca necontenit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Viaceslav Buhna

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea