Gradina

#ingrijire hortensia #flori #hortensia

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Hortensia este una din cele mai spectaculoase plante de gradina cu aspect de tufa care infloreste in aceasta perioada. Eu, una, spun despre aceasta floare ca este una boiereasca, opulenta. Hortensia este planta care isi schimba culoarea. Ca o curiozitate, trebuie sa stii ca nuantele florilor depind de pH-ul solului. Hortensia este originara din Japonia.

Se spune ca Hortensia (Hydragea) este pentru vara asa cum este liliacul pentru primavara. Hortensia incepe sa infloreasca la inceputul verii si continua pana toamna tarziu. 

Ca origine, provine din Japonia si Asia de Sud-Est, insa este o planta foarte adaptabila la diverse tipuri de sol, prin urmare s-a raspandit prin toata lumea. La noi, hortensia ramane una dintre cele mai cautate plante pentru gradini. Mie imi place sa spun despre hortensia ca este o floare boiereasca. 

Hortensiile sunt de doua feluri: cu flori rotunde si cu flori plate.

Cum isi schimba hortensiile culoarea florilor

La o tufa matura, florile pot dura chiar si 4-6 saptamani. Culoarea acestora se schimba pe parcurs. La inceput vor fi aproape albe, dupa care vor capata nuante de roz sau albastru, in functie de sol. Unele flori e foarte posibil sa nu aiba nici o culoare dintre acestea. Pentru a avea flori roz, este nevoie sa transformati pamantul in unul cu pH alkalin, iar pentru flori albastre acesta va trebui sa fie mai acid. Oricum, indiferent de pH, pamantul trebuie sa fie bogat in humus, asa ca folositi fara indoiala compostul ramas peste iarna.

Unde plantam hortensia?

Hortensiilor le priește soarele de dimineata, deci trebuie plantate in locurile unde este soare doar pana in pranz. Le place umbra partiala, asa ca daca ai copaci in curte, planteaza-le sub ei. Uneori, plantarea hortensiei la umbra copacilor, prea aproape de radacinile acestora duce la aparitia unor probleme pentru floare, anume ca radacinile pomului absorb cea mai mare cantitate de apa din pamant, iar hortensia ramane fara resurse.

Are nevoie hortensia de apa?

Asadar, hortensia este o mare iubitoare de apa si trebuie udata in permanenta, pentru a compensa lipsa florilor. Nu lasati arbustii de hortensie sa se ofileasca, insa in special primavara trebuie sa aveti grija sa udati bine aceste plante. Atunci se formeaza mugurii de flori, iar daca se ofilesc, hortensia nu va mai inflori pe tot parcursul verii. in perioadele caniculare, udarea se face zilnic. Toamna, udarea o data pe saptamana e suficienta.

Cum se inmulteste hortensia?

Florile hortensiilor nu se taie și nici nu se indeparteaza. Se lasa sa se usuce pana vor cadea de la sine sau se intervine in anul urmator pentru curațarea lor. in caz contrar, in urmatorul an nu mai infloresc abundent. Deci, daca nu ți-a facut multe flori anul asta, vezi sa nu repeți greșeala și sa le inlaturi din nou pe cele uscate. Cel mai indicat este sa inmultim hortensia prin butasi, obtinuti din varfurile tinere ale plantei, care se pun direct in pamant. Perioada optima de inmultire prin butasi este februarie-iunie. Pentru asta, se taie un lastar care are cel putin 3 noduri. O alta metoda ar fi, ca primavara, sa despartim de la radacina tufele bogate si cu vechime de cativa ani, obtinand astfel mai multe plante. Dupa replantare, plantele trebuie udate din belsug. Hortensia se mai poate inmulti si prin marcotaj. Primavara timpuriu se reteaza tulpinile la 10-20 cm, deasupra coletului si se musuroiesc lastarii porniti in crestere. Marcotele se detaseaza dupa 1-2 ani, in timpul repausului vegetativ.

Are nevoie hortensia de ingrasamant?

Pentru a avea o hortensie plina de flori pe tot parcursul perioadei ei de inflorire trebuie s-o ajutam si cu ingrasamant special pentru hortensii. Acest ingrasamant este bogat in magneziu, care ajuta planta sa aiba și un colorit frumos. Nu faceti aplicatii la hortensie decat dupa ce aceasta si-a stabilit bine radacinile in pamant, cam la 1-2 luni dupa plantare; atunci folositi un fertilizator echilibrat. Hortensia se fertilizeaza rar, pentru ca prea mult nitrogen va duce la stoparea infloririi. Aplicatiile se fac la radacina, la inceputul sezonului si apoi inca putin dupa inflorire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Hortensie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea