Gradina

#ghivece #plante toamna #Alyssum #Pyracantha coccinea #artari japonezi

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Plante cu un colorit de toamna superb

Odata cu venirea toamnei, plantele incep sa-si schimbe aspectul si sa se pregateasca de hibernare. Cu toate acestea, exista specii care in timpul acestui proces ne ofera un spectacol de culoare in gradina. Unele plante capata nuante intense ale frunzelor, altele infloresc foarte frumos in toamna si sunt si cazuri cand ramurile lor devin puternic colorate. Daca iti doresti o paleta de astfel de culori in curte, te invit sa ai in vedere si urmatoarele specii.

Incep cu Alyssum, o planta de talie mica perena – unele specii sunt bienale - foarte usor pe plantat si intretinut. Este foarte potrivita pentru ghivece, straturi de flori sau rocarii. Exista foarte multe specii de Alysum, si din acest motiv si culorile sunt variate. De la alb, galben pana la albastru, violet sau rosu. Se monteaza rasaduri primavara si incepe sa infloreasca din mai. In perioada de canicula, iulie-august nu infloreste. Insa, odata cu venirea toamnei, aceasta floare isi arata adevarata sa splendoare. Atunci infloreste abundent, creand adevarate covoare de culoare si emana un foarte placut parfum, mai ales seara. Este iubitoare de soare, insa trebuie sa uzi abundent, mai ales vara.

Din categoria arbustilor de toamna, as nota Pyracantha coccinea, planta de talie mare. Foarte usor de intretinut, nu necesita o ingrijire aparte si are o crestere rapida. Infloreste la inceputul verii, fara ca florile sa aiba un rol estetic deosebit. Totusi, din aceste flori rezulta bobite foarte colorate, galbene, portocalii sau rosii, asezate in ciorchine, ce lasa toamna impresia unor felinare colorate in gradina.

Cornus alba variegata este un alt arbust ce ti-l recomand ca decorativ, atat in timpul verii, cat si toamna. Frunzele sale sunt vernil cu alb in timpul anului, iar toamna, cand incepe sa piarda frunza, ramurile sale capata o nuanta de rosu sangeriu.

Exista specii de Hydrangea (Hortensii) ce infloresc toamna, si sunt decorative prin floare, dar si unele care isi coloreaza frunzele in nuante de rosu-oranj.

Parthenocisus quinqefolia sau V, este o planta agatatoare, ce in timpul verii nu ne ofera satisfactii estetice deosebite, insa, incepand cu luna octombrie, isi coloreaza frunza intr-o nuanta de rosu foarte intens. Desi nu este o planta foarte apreciata, si de multe ori chiar starpita, are totusi si rolul de a acoperi diferite planuri foarte usor si foarte repede.

Liquidambarul este un arbore mai nou introdus in tara noastra, de talie mare. Are crestere piramidala si uniforma, si destul de rapida. Originar din America de nord, toamna capata culori intense de rosu-violet. Este mare iubitor de soare si suporta destul de usor multe tipuri de sol.

Sa nu uitam de artarii japonezi. Sunt foarte multe specii, cu frunzis diferit: verde, rosu sau galben. Unele specii isi coloreaza intens frunzele toamna, fie intr-o nuanta de rosu intens sau intr-o nunta de galben viu. Nu ii place sa fie asezat in plin soare si are o crestere lenta.

Ultima planta de care vreau sa va vorbesc, dar nu cea din urma, este iarba de Pampas (Cortaderia Sellona). Este una dintre cele mai reusite ierburi decorative si mare iubitoare de soare. Are inflorescente lungi si matasoase, fie de culoare alba, fie roz. Cele albe sunt mai rezistente la iernile romanesti.

Sper ca aceste cateva sugestii sa iti fie de folos, iar gradina ta de toamna sa fie una de invidiat.

Peisagist Cristina Stinghe

Tel.: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea