Gradina

#gazon #aerare #scarificare #aerator gazon #scarificator

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Operatiuni de primavara pentru gazon – Scarificarea si aerarea

Intretinerea de primavara a unui gazon presupune unele lucrari specifice, precum scarificarea si aerarea, ce au in vedere curatarea acestuia de firele uscate ramase de peste iarna, si aerisirea lui pentru buna circulatie a microorganismelor in sol. Scarificarea si aerarea pentru gazon se fac primavara (martie-aprilie) si toamna (septembrie).


Pentru un gazon sanatos (gazon rulou sau format direct din seminte de gazon), cu radacini bine dezvoltate, este vital sa existe oxigen in sol, precum si microorganisme esentiale pentru un gazon verde si viguros.

        

Aerarea este cu atat mai importanta pentru gazon, cu cat solul este mai lutos. Gradinile din Bucuresti sufera din acest punct de vedere, caci solul aici este foarte argilos, deci aerarea pentru gazon este obligatorie.         

Pentru aerarea unui gazon, pentru operatiuni ce tin de intretinere gazon se foloseste un aerator pentru gazon. Este un aparat ce face mici gauri, decompactand astfel solul. Aerarea pentru gazon se face cel mai bine in conditii de umezeala a solului.


Scarificarea este cea de-a doua operatiune necesara unui gazon, primavara si toamna dupa aerare.

Orice gazon are la baza firelor de iarba un material fibros si descompus, format din resturi de iarba taiata, frunze moarte, rizomi etc. In cantitate mica, acest material este benefic pentru gazon, in cantitate mare nu. Procedeul de eliminare al acestui material se numeste scarificare - parte componenta a operatiunilor de intretinere a gazonului.

Prin scarificare se elimina din peluza aceste uscaturi, ceea ce va imbunatati patrunderea aerului, a apei si a dezvoltarii microorganismelor necesare solului unui gazon.

Este de preferat sa treceti de doua ori cu scarificatorul pentru a scoate cat mai bine materialul fibros mort.

Primavara incercati sa faceti acesta operatiuni inainte de intrarea in vegetatie a gazonului (cand incepe sa creasca), pentru a evita distrugerea firelor tinere, ce sunt mai firave.

Scarificarea trebuie facuta si toamna si primavara, de preferat cand pamantul este mai uscat. Chiar daca imediat dupa scarificare veti avea un gazon „ravasit”, el isi va reveni in cateva zile.

Pentru scarificarea unui gazon, este de preferat sa utilizati un scarificator pentru gazon. Se pot folosi si greble, dar rezultatul nu va fi acelasi.
 

Peisagist Cristina Stinghe

Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea