Gradina

#insecticid #gradina #fungicid #intretinere gradina #stropiri contra insectelor #plante gradina mai

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Intretinerea gradinilor - operatiuni specifice lunii mai

Desi luna mai poate parea o luna ca oricare alta in privinta intretinerii unei gradini, totusi ea ridica unele probleme specifice, ce trebuie combatute pentru a nu avea probleme in perioada urmatoare. De asemenea, tot in aceasta luna se fac anumite plantari de sezon.

In primul rand, intretinerea presupune operatiunile curente: tunderea gazonului, mici fasonari de ordin estetic in cazul plantelor, aplicari de ingrasaminte etc.

In luna mai apar cei mai multi daunatori, cat si o serie de boli la plante ca urmare a ploilor abundente care cad in luna aprilie. De asemenea, apar si foarte multe buruieni.

Spre exemplu, trandafirii sunt atacati de o varietate foarte mare de insecte: purici, musculita alba, afide, limaxi, viespea croitor etc.

Pomii fructiferi sunt, de asemenea, atacati de purici, viermi, paianjeni, insa pot face si boli precum rapan, fainare, foc bacterian, dar si o serie de viroze.

Nu doar aceste specii sufera din cauza atacurilor, ci si coniferele, arborii foiosi si plantele decorative.

Astfel, la inceputul lunii mai se fac stropiri impotriva insectelor, care se continua saptamanal pe intreaga perioada a lunii. Este de preferat sa alternati diferite substante, pentru a nu crea obisnuinta.

Impotriva bolilor se fac stropiri cu diverse fungicide. Puteti alterna o saptamana insecticid, urmatoarea saptamana fungicid.

Cand stropiti plantele nu trebuie sa fie ude si aveti nevoie macar de doua zile fara ploaie si vant.

 

Cosmarul oricarui gradinar sunt buruienile din gazon. Acestea se combat cu erbicide selective sau erbicide pentru buruieni cu frunza lata. Pentru un efect maxim al erbicidului, acesta se aplica cand buruienile au frunzele bine dezvoltate (nu dupa tunderea gazonului), deoarece substanta se absoarbe prin frunza. Dureaza doua saptamani din momentul aplicarii si pana cand buruienile se usuca.

Daca aveti buruieni din aceeasi familie cu gazonul (Pir, Monor etc), acestea nu pot fi indepartate cu erbicid, ci doar manual. Daca atacul este extins, zona respectiva trebuie refacuta complet.

Tot in luna mai  se mai fac si operatiuni ceva mai placute decat cele de mai sus. Acum se monteaza plantele anuale (rasadurile). Daca sunteti iubitor de multa culoare si parfum in gradina, este momentul se montati Petunii, Craite, Allysum, Salvia splandens, Begonii etc.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94
Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea